Reabilitarea Parcului Cişmigiu, contestată de opoziţie şi de organizaţiile de mediu

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2019

Reabilitarea Parcului Cişmigiu, contestată de opoziţie şi de organizaţiile de mediu

Proiectul de reabilitare a Parcului Cişmigiu pe care l-a propus Primăria Generală a Capitalei a stârnit nemulţumirea organizaţiilor de mediu, consilierilor generali ai opoziţiei politice şi deputatului Nicuşor Dan.

Acesta a declarat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă,că proiectul propus de Gabriela Firea va fi finanţat cu 10 milioane de euro şi conţine elemente care nu au fost discutate cu societatea civilă sau cu specialiştii din domeniu.

Nicuşor Dan a spus: "Problema este că aprobarea indicatorilor-tehnico-economici se bazează pe proiecte pe care Primăria nu le-a făcut publice. Pe surse, aceste proiecte prevăd defrişarea a peste 100 de arbori în anumite zone. Din informaţiile pe care le am, nu există studii care să justifice aceste intervenţii. De asemenea, se propune amplasarea unor obiective comerciale - chioşcuri şi tot felul de lucruri - care nu se potrivesc Parcului Cişmigiu".

El a precizat că va solicita Primăriei Generale, pe baza legii informaţiilor publice, să spună care sunt proiectele în baza cărora s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. Apoi va monitoriza activitatea Direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei, care va trebui să autorizeze defrişarea arborilor respectivi. În legătură cu spaţiile comerciale, Nicuşor Dan a spus că este nevoie de eliberarea unor autorizaţii de construcţie din partea Primăriei. Dacă acestea vor fi eliberate, vor fi atacate în instanţă şi se va solicita suspendarea lor.

Nicuşor Dan a spus: "Eu intuiesc că va fi o mare mişcare de protest din partea bucureştenilor împotriva acestui proiect care a fost comunicat foarte prost şi sper că Primăria va avea înţelepciunea să aibă un dialog cu specialiştii din domeniu pentru găsirea unei soluţii viabile reabilitării parcului Cişmigiu".

Primăria Capitalei a reacţionat, ieri, faţă de acuzaţiile aduse şi susţine, prin intermediul unui comunicat de presă, că prin proiect nu se propun spaţii comerciale noi şi nici defrişări de arbori pentru realizarea de restaurante.

În document se arată: "Primăria Capitalei respinge ferm afirmaţiile conform cărora ar propune "arbori monumentali sănătoşi" pentru defrişare în Grădina Cişmigiu, sau ar intenţiona "mutilarea" acestui parc istoric. Referitor la situaţia arborilor seculari, plantaţi înainte de cel de-al doilea război mondial, facem precizarea că, după elaborarea Proiectului tehnic, va avea loc acţiunea de cartare a fiecărui copac în parte, întrucât vorbim de o intervenţie integrată, aşadar inclusiv din acest punct de vedere. Copacii sănătoşi şi cu valoare dendrologică şi/sau peisagistică vor fi menţinuţi şi îngrijiţi, iar în cazul celor uscaţi sau bolnavi se va identifica, după caz, în ce măsură au nevoie de tratamente sau de defrişare, pentru a nu îmbolnăvi şi alţi coaci şi pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important întrucât Primăria Capitalei doreşte să nu se repete incidente similare celor din iarna trecută, când s-au rupt crengi şi s-au prăbuşit copaci, din cauza fenomenelor meteo extreme. Se intenţionează toaletarea zonelor verzi şi plantarea de arbori de calitate, care să refacă coronamentele volumetrice datând din perioada Meyer şi preluate parţial de Redbun".

Proiectul mai prevede demontarea a patruzeci de tonete/cabine pază/toalete ecologice, iar în privinţa construcţiilor existente, vor avea loc desfiinţări ale elementelor parazitare şi care imprimă o imagine improprie: împrejmuiri realizate în dezacord cu statutul de parc istoric, grupuri sanitare, chioşcuri, automate, rampe de gunoi, obiecte de mobilier urban şi de decor distruse sau cu aspect disonant faţă de specificul parcului.

Totodată, prin proiect se propun amplasamente amenajate coerent în structura istorică a parcului, cu toate utilităţile aduse în casete ascunse (apa, canalizare, electricitate) pentru a putea fi utilizate în mod permanent sau temporar (târguri, festivităţi, chioşcuri).

În comunicatul trimis de Primăria Capitalei se arată că documentaţia proiectului prevede expres că "intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare".

Pentru a fundamenta intervenţiile necesare, Primăria Capitalei a comandat expertizele tehnice aferente. În paralel, au fost realizate un studiu de evaluare peisagistică, un studiu istoric şi unul dendrologic, vegetaţia fiind principala componentă a Grădinii Cişmigiu.

Proiectul se află în etapa DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie), din care rezultă o estimare a costului şi duratei de implementare. Este vorba, aşadar, de o etapă premergătoare Proiectului tehnic, document care va conţine detaliile privind execuţia efectivă şi care abia după votul de ieri urmează să fie demarat.

Amintim că, în urmă cu două zile, consilierii generali ai Capitalei au aprobat indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea peisagistică a parcului istoric Grădina Cişmigiu. Consilierii USR au contestat proiectul pe motiv că acesta nu a fost supus dezbaterii publice şi conţine un paragraf în care se propune tăierea arborilor.

Referitor la acest aspect, primarul general al Capitalei Gabriela Firea a spus: "Dacă cineva are de gând să facă defrişări, pleacă acasă. Oricum nu se va face aşa ceva cu acordul meu. Sunt unul dintre oamenii care a militat şi în Parlamentul României, ca senator, să nu se taie niciun copac de niciunde. Cu atât mai puţin aş fi de acord să facă ceea ce spuneţi dumneavoastră: defrişări masive, să intrăm cu buldozere, să nu mai intre nimeni în zonă".

Directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, Marius Albişor, susţine că a cerut lămuriri proiectantului, iar tăierile de arbori vor fi făcute pentru ca în parc să fie mai multă iarbă, lucru ce este împiedicat acum din cauza denistăţii copacilor în anumite zone ale Grădinei Cişmigiu.

Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 46,8 milioane lei, dintre care lucrările de construcţii şi montaj reprezintă 40 de milioane de lei. Durata de realizare este estimată la trei ani.

Potrivit referatului de aprobare, Parcul Cişmigiu are o suprafaţă totală de 15,7 ha, este monument istoric, fiind administrat de ALPAB.

Împotriva proiectului sunt şi activiştii de mediu de la Greenpeace România care susţin că acesta prevede tăierea a 200 de arbori din Grădina Cişmigiu şi realizarea a 16 spaţii comerciale în interiorul parcului. Pe lângă acestea, mai este propus şi construirea unui loc de joacă de dimensiuni mai mari decât cele existente în acest moment în parc. Obiectivul ar urma să fie realizat în locul uneia dintre intrările imaginate, încă de prin anii 1850, de Carl Meyer, creatorul Cişmigiului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb