REACŢIA BURSEI LA GAFELE GUVERNANŢILOR Adrian Lupşan: Politizarea subiectului privatizărilor prin bursă alungă investitorii

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2012

Adrian Lupşan: Politizarea subiectului privatizărilor prin bursă alungă investitorii

Investitorii străini sunt alungaţi, practic, prin politizarea anumitor subiecte, mult prea sensibile pentru economia naţională, este de părere Adrian Lupşan, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Domnia sa a reacţionat, astfel, la şirul de gafe făcute de guvernanţi, săptămâna trecută, deşi, la preluarea mandatului, noul Guvern a transmis semnale de încredere investitorilor, spunând că va continua programul de listări ale companiilor de stat, agreat cu Fondul Monetar Internaţional.

Victor Ponta a declarat, vineri, în faţa presei străine, că Guvernul va întârzia, probabil, "pentru o scurtă perioadă", vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz Mediaş, din cauză că, într-o şedinţă de guvern, 75% din timp se discută despre atacurile politice.

Declaraţia premierului a venit după o săptămână de foc, în care Hidroeletrica, companie programată pentru lis­tare în acest an, a fost băgată în insolvenţă.

În ocazie, ministrul desemnat pentru mediul de afaceri a declarat că, din punct de vedere tehnic, privatizarea companiei rămâne în picioare, deşi regulile Bursei nu permit listarea unei societăţi insolvente. Autorităţile au dat continuu asigurări că totul este în regulă, deşi investitorii, băncile şi bursa au avut reacţii extrem de dure.

"O prelungire a termenului listării pachetelor minoritare din companiile energetice strategice este o pierdere importantă nu numai pentru piaţa de capital, dar şi pentru economia naţională şi pentru pieţele financiare - mă refer inclusiv la pieţele monetare - , pentru toată lumea", ne-a declarat Adrian Lupşan, vineri.

În opinia sa, factorul politic şi-a asumat o responsabilitate foarte mare şi rămâne ca timpul să confime dacă ea a fost în regulă sau nu.

"Pe de altă parte, vorbim şi despre un angajament (n.r. calendarul de privatizări) care pare că nu poate fi respectat", a mai adăugat domnul Lupşan.

În contextul scăderii investiţiilor străine directe la un nivel minim în ultimii ani, declaraţiile lui Ponta sperie şi mai mult investitorii mari sofisticaţi, susţine Adrian Lupşan, care adaugă: "Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat, acum câteva zile, că şi-ar dori să fie aproape de investitorii sofisticaţi. Cu această ocazie (n.r. declaraţiile lui Ponta), aş zice eu că suntem şi mai departe de investitorii sofisticaţi.

Nivelul investiţiilor străine directe va scădea şi mai puternic în următorul an, iar sentimentul de afinitate faţă de piaţa de capital românească va fi şi mai mic în următoarea perioadă.

Probabil că şi negocierile cu instituţiile externe vor fi mai delicate în următoarea perioadă".

Totuşi, Bursa de Valori Bucureşti nu trebuie să facă o cerinţă din listarea acestor pachete energetice, întrucât, mai devreme sau mai târziu ele vor veni, ne-a mai spus vicepreşedintele Bursei.

"Din punctul meu de vedere, poate era mai < fair play > din partea autorităţilor să spună că contextul extern nu este unul foarte potrivit pentru privatizări, decât să politizeze subiectul", a mai precizat Adrian Lupşan.

În opinia domniei sale, în următoarea perioadă, Bursa trebuie să se concentreze pe reforma pieţei, precizând că "reformă" înseamnă inclusiv selectarea directorului general.

Guvernul vrea să amâne listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea

Ministerul Economiei vrea să amâne cu un an, până la 31 decembrie 2013, listarea a cel puţin 5% din toate companiile care sunt în portofoliul Fondului Proprietatea şi nu sunt tranzacţionate în acest moment pe piaţa de capital, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea nr. 247/2005.

Pachetele de acţiuni vor fi tranzacţionate în sistemele de tranzacţionare ale Bursei de Valori Bucureşti şi/sau alţi operatori de piaţă, inclusiv din alte state, în conformitate cu reglementările aplicabile pentru piaţa de capital.

Textul iniţial al Legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, din 2005, modificat prin proiectul de act normativ, limita posibilitatea de tranzacţionare a acţiunilor societăţilor şi companiilor naţionale exclusiv la sistemele de tranzacţionare administrate de Bursa de Valori Bucureşti, fiind astfel eliminată admiterea la tranzacţionare în cadrul altor sisteme de tranzacţionare din România sau din alte state, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Conform sursei citate, OUG a fost realizată în contextul angajamentelor asumate de către statul român faţă de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană referitoare la derularea de oferte publice iniţiale sau secundare de vânzare la unele dintre societăţile şi companiile naţionale.

Iniţial, prin Legea 247/2005, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31 decembrie 2008 să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare la bursă. Altfel spus, până pe 31 decembrie 2008, statul trebuia să vândă pe bursă prin ofertă iniţială cel puţin 5% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice.

Pentru acest an, statul s-a angajat faţă de instituţiile internaţionale să listeze la Bursa din Bucureşti companiei Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, dar şi compania naţională de transport Tarom, care nu face parte din portofoliul FP.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cum guvernul actual este uselist (fost pcrist) nu ne asteptam la altceva decat minciuni. Cand comunistii au fost cu privatizarea? Se uita nationalizarile din 30 iunie 1947? A ramas ceva privart? Pana si WCurile publice erau de stat. A mers ceva bine> NU. Totul a fost conceput ca sa se fure. Unii au trait imbuibati , iar prostimea statea la coada pentru un litru de lapte. Nu uitati

    1. Acest guvern nu a fost pregatit sa preia administrarea tarii in aceasta perioada grea. Avand in vedere politicile precedente de stanga pe care le-au luat, in cazul dezastruoaselor privatizari facute, tin sa-i dau dreptate "Anonimului" in sensul ca nici nu stiu ce trebuie sa faca, nici nu vor, nici nu au invatat nimic din trecut, ci se gandesc numai la binele lor, adica la furt.

      Dar isi incaseaza indemnizatiile lunar iar altii au chiar indemnizatii suplimentare de secu.

      Schimbarea asta seaman cu marea schisma din 1996, cand Fff slabul Constantinescu.  

      Dar isi incaseaza indemnizatiile lunar iar altii au chiar indemnizatii suplimentare de secu.

      Schimbarea asta seaman cu marea schisma din 1996, cand Fff slabul Constantinescu.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb