REACŢIA DNA LA AFIRMAŢIILE UNOR MEMBRI CSM: "Atacuri injuste, nu ne lăsăm intimidaţi"

A.B.
Miscellanea / 12 februarie 2021

"Atacuri injuste, nu ne lăsăm intimidaţi"

Direcţia Naţională Anticorupţie reacţionează la criticile aduse instituţiei de o parte a membrilor CSM, în şedinţa pe tema desfiinţării Secţiei speciale, şi spune că "este de neînţeles înverşunarea cu care numele şi activitatea DNA sunt folosite în mod defăimător ca < < muniţie de război > > în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar",transmite Hotnews.ro.

Direcţia Naţională Anticorupţie califică dept "nejustificate şi denigratoare" afirmaţiile făcute de o parte a membrilor CSM la adresa instituţiei şi spune că, în ciuda atacurilor injuste, "DNA nu se va lăsa intimidată".

Redăm integral reacţia DNA:

"În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care au avut loc în cadrul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmaţii nejustificate, denigratoare la adresa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorilor din cadrul acesteia.

În ciuda atacurilor injuste, D.N.A. nu se va lăsa intimidată şi va continua să îşi îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupţie care îi sunt atribuite în competenţă conform legii, cu respectarea garanţiilor procedurale prevăzute de lege şi de normele internaţionale pentru apărarea drepturilor omului.

Dezbaterile de idei sunt întotdeauna binevenite, dar este de neînţeles înverşunarea cu care numele şi activitatea instituţiei noastre sunt folosite în mod defăimător ca "muniţie de război" în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar.

Totodată, am remarcat că în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019. Împotriva acesteia, D.N.A. a formulat acţiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acţiunea.

Direcţia Naţională Anticorupţie este o instituţie care îndeplineşte o misiune importantă de combatere a corupţiei la nivel înalt şi mediu, fenomen care pune în pericol valorile democraţiei şi dezvoltarea economică a societăţii. Ca unitate de parchet, Direcţia Naţională Anticorupţie îşi îndeplineşte acest rol conform legii şi în slujba cetăţenilor".

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ joi proiectul Ministerului Justiţiei de desfiinţare a Secţiei speciale, la capătul unei şedinţe cu scandal, în care o parte a membrilor CSM i-au adus acuzaţii grave ministrului Justiţiei, Stelian Ion, iar în dezbateri au fost invocate şi "abuzurile DNA".

"Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră e una politică. Mai mult ca niciodată, dumneavoastră, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi justiţia.

Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt despre atrocităţile DNA asupra cetăţenilor!", i-a spus ministrului judecătoarea Gabriela Baltag.

Proiectul privind desfiinţarea SIIJ prevede că pentru faptele de corupţie săvârşite de magistraţi competenţa de efectuare a urmăririi penală ar urma să revină parchetelor de pe lângă curţile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Advertisement

You can close Ad in 3 s

Este vorba despre proiectul făcut în mandatul lui Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate articolele care se refereau la "super-imunităţile" judecătorilor şi procurorilor, ceea ce a stârnit nemulţumirea unor membri ai CSM, care au cerut garanţii împotriva "abuzurilor" faţă de magistraţi. În proiectul de lege iniţial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraţilor să fie condiţionată de avizul procurorului general, iar procurorii şi judecătorii să fie trimişi în judecată doar cu avizul secţiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

"Soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor. Astfel de garanţii se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ şi ar fi putut constitui o bază pentru iniţierea unei analize consistente care să ofere soluţiile potrivite pentru protejarea independenţei justiţiei. În mod regretabil însă, aceste garanţii au fost calificate drept superimunităţi în unele luări de poziţie publice inclusiv ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri în stat", îşi motivează CSM avizul negativ pentru proiectul de desfiinţare a SIIJ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb