• Update 12:00 La ora 12, BET-FI este în scădere
BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, este în scădere la ora 12, coborând cu 0,08%, până la valoarea de 31.276,15 lei.
În acelaşi timp, SIF1 este în creştere, cu 0,15%, până la 1,335 lei per acţiune.
Pe de altă parte, SIF2 coboară cu 0,07%, până la 1,438 lei per titlu. La fel se întâmplă cu SIF3, care se diminuează cu 0,61%, atingând preţul unitar de 0,656 lei.
Acţiunile SIF4 urcă procentual cu 0,81%, până la 0,93 lei, dar titlurile SIF5 scad cu 1,17%, până la valoarea unitară de 1,947 lei.
---
• Update 10:40 Trei SIF-uri deschid în creştere
Trei dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în creştere.
Astfel, SIF Banat Crişana (SIF1) a crescut cu 0,53%, până la 1,34 lei per acţiune.
Pe de altă parte, SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) au deschis în scădere, coborând cu 1,11%, până la 1,423 lei per acţiune, respectiv cu 0,91%, până la 0,654 lei per titlu.
Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 0,81%, până la 0,93 lei per unitate, iar cele ale SIF Oltenia (SIF5) cu 0,3%, atingând nivelul unitar de 1,976.
---
Acţiunile celor cinci SIF-uri au avut ieri creşteri cuprinse între 3,3% şi 7,5%, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri că societăţile de investiţii pot cumpăra acţiuni între ele.
Alin Brendea, directorul general adjunct la Prime Transaction, consideră că decizia ASF este o măsură care va avea influenţe pozitive asupra cotaţiilor SIF pe termen scurt şi mediu. Domnia sa a mai precizat că va exista şi o tendinţă de consolidare a structurilor de acţionariat ale SIF. "Pe termen lung, probabil vom asista la o tendinţă de scădere a free-floatului companiilor şi implicit de reducere a lichidităţii", a mai declarat domnul Alin Brendea.
Cele mai tranzacţionate ieri au fost acţiunile SIF Transilvania, cu operaţiuni de 4,86 milioane lei. Titlurile au închis la un preţ de 0,66 lei, cu 3,45% peste referinţă. Cea mai mare creştere a fost înregistrată însă de SIF Banat-Crişana (+7,5%), urmată de SIF Moldova (6,59), SIF Muntenia (4,24%) şi SIF Oltenia (3,3%).
Mihai Mureşian, director tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest, este de părere că măsura ASF va influenţa puternic evoluţia celor cinci SIF-uri şi indirect se va răsfrânge şi către celelalte companii listate. Domnul Mureşian consideră: "În orice caz, după ce vom vedea o calmare a situaţiei actuale şi vor fi anunţate poziţiile adoptate de către cele cinci companii de investiţii financiare ne vom putea face o imagine completă asupra potenţialului acestei măsuri. În orice caz, cred că ne putem aştepta la o modificare a percepţiei şi a traiectoriei preţurilor pe termen mediu şi lung, respectiv să asistăm la aprecieri în linie pentru toate cele cinci SIF-uri, urmând ca pe termen scurt să vedem o creştere a volatilităţii preţurilor, dar şi o creştere a nervozităţii investitorilor".
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, spune că ridicarea interdicţiei SIF-urilor de a achiziţiona acţiuni între ele este una normală. Domnia sa a adăugat: "Restricţiile privind deţinerile încrucişate la SIF-uri sau pragul de deţinere aveau sens într-un anumit context incipient al pieţei. Pentru o bursă care are pretenţia de a ajunge la maturitate, astfel de impedimente în calea unor preluări nu au sens. Să nu uităm că, de exemplu, ameninţarea unei preluări ostile este un factor important, menţionat de altfel şi de literatura de specialitate, în a determina managementul companiilor listate să folosească cu maximă eficienţă activele respectivelor societăţi.
Astfel, în cazul în care ineficienţele persistă acestea sunt corectate de piaţă prin preluare şi schimbarea echipei de management. De asemenea, faptul că un SIF îşi poate răscumpăra şi apoi, eventual, anula propriile acţiuni poate conduce, în anumite condiţii, la reducerea diferenţei negative dintre preţul de piaţă şi VUAN, descătuşând, practic, măcar o parte din potenţialul acumulat în portofoliile SIF-urilor".
La finalul zilei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP) era în creştere cu 3,42%.
Consiliul ASF a hotărât emiterea Deciziei nr.23/05.02.2014, având ca obiect încetarea aplicabilităţii prevederilor Dispunerii de măsuri nr. 11/2005, în sensul anulării restricţiei impuse unei Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) de a investi în acţiuni emise de celelalte SIF-uri. Potrivit unui comunicat al Autorităţii, principalele argumente ce au stat la baza emiterii deciziei sunt: "Dispunerea de măsuri nr. 11/2005 trebuie pusă în concordanţă cu legislaţia primară şi Directivele Europene aplicabile Altor Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). De asemenea, legislaţia primară prevede la art. 2861 alin.(1) din Legea nr. 297/2004 ca orice persoană poate dobândi, cu orice titlu sau poate deţine singură ori împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, acţiuni emise de SIF-uri, dar nu mai mult de 5% din capitalul social.
SIF-urile (în măsura în care aleg să investească în alte societăţi de investiţii financiare) împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, direct şi/sau indirect au obligaţia să respecte prevederile legale în ceea ce priveşte pragul de deţinere şi transparentizarea achiziţiilor, în caz contrar ASF urmând a aplica măsuri sancţionatorii conform prevederilor legale. Reglementările ASF vizează cerinţe prudenţiale privind politica de investiţii a organismelor de plasament colectiv, prin stabilirea anumitor limitări cantitative în ceea ce priveşte expunerea pe emitent, respectiv pe clase de instrumente financiare, Dispunerea de măsuri nr.11/2005 fiind singura reglementare care impunea restricţii ale investiţiei în anumiţi emitenţi. Analiza de impact realizată de direcţiile de specialitate din cadrul ASF relevă o mai largă diversitate a structurii de portofoliu pentru cele cinci SIF-uri în prezent, comparativ cu anul 2005, când a fost instituită restricţia, astfel încât considerentele legate de structură similară ca şi expunere sectorială a celor cinci SIF-uri avute în vedere la momentul emiterii de către CNVM a Dispunerii de măsuri nr. 11/2005, nu mai sunt de actualitate".