Reacţie ascendentă pentru burse, după declinul accentuat de marţi

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2020

Reacţie ascendentă pentru burse, după declinul accentuat de marţi

Stanley Druckenmiller: "Piaţa este cuprinsă de o manie, condusă de politica monetară relaxată şi de speculaţiile investitorilor"

MarketWatch: "Atunci când Nasdaq a avut un început de septembrie la fel de urât precum cel de acum, întotdeauna a terminat luna mai jos"

Pieţele de acţiuni europene au avut o reacţie ascendentă ieri, după scăderile accentuate de marţi, cu toate că sentimentul a rămas fragil, după ce AstraZeneca a suspendat testele pentru vaccinul împotriva Covid-19, relatează Reuters.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea, la ora 17:30, o creştere de 1,56%, la 369,3 puncte, în timp ce DAX 30 al bursei din Frankfurt era în urcare cu 1,95%, până la 13.217,7 puncte, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea era de 1,49%, la 6.018,1 puncte.

Mişcările indicelui pan-european au rămas blocate într-un interval strâns încă din iunie, punctează Reuters, adăugând că, investitorii se pregătesc pentru şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) de mâine, care este posibil să acţioneze ca următorul catalizator.

Analiştii nu se aşteaptă la vreo surpriză în ceea ce priveşte modificarea ratei de dobândă, concentrându-se mai mult pe perspectivele inflaţiei şi pe comentariile privind creşterea recentă a monedei euro.

Peste Altantic, după ceva mai mult de o oră de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare Dow Jones Industrial Average avea o creştere de 1,6%, la 27.943,6 puncte, în timp ce S&P 500 se aprecia cu 1,93%, până la 3.396,8 puncte, iar Nasdaq Composite avea un avans de 2,45%, la 11.117 puncte.

Acţiunile Tesla, ce au avut marţi cea mai mare cădere zilnică de când compania este publică, erau în creştere cu 7,18%, în timp ce pentru titlurile Apple avansul era de 4,4%.

Aceste două acţiuni, împreună cu Microsoft, Amazon, Alphabet (compania mamă a Google) şi Facebook, pierduseră un trilion de dolari din valoarea de piaţă, în ultimele trei zile, conform CNBC. Toate erau în creştere, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri.

Este o reacţie faţă de vânzările puternice de marţi, când declinul companiilor din tehnologie a dus Nasdaq Composite la 10.847,69 puncte, cu 4,11% sub referinţa de vineri, indicele coborând în zona de corecţie (definită ca o scădere de peste 10% faţă de un maxim, dar nu mai mare de 20%) în doar trei sesiuni de tranzacţionare. Totuşi, Nasdaq se găsea cu peste 60% deasupra minimului atins în luna martie, notează CNBC.

Căderea a fost dată, îndeosebi, de titlurile care au condus trendul ascendent impresionant din acest an, incluzând Apple, - 6,73%, Facebook, - 4,09%, Microsoft, - 5,41%, Amazon, - 4,39% sau Alphabet, - 3,64%.

Tesla a avut o cădere de 21,06%, în condiţiile în care, vineri, producătorul de maşini electrice nu a fost inclus în indicele S&P 500. În plus, General Motors a anunţat că va cumpăra 11% din producătorul de camioane electrice Nikola, ceea ce va ajuta grupul american în concurenţa cu Tesla. Scăderea de marţi a ras circa 82 de miliarde de dolari din capitalizarea companiei lui Elon Musk, aducând-o la 307,7 miliarde.

Indicele Dow Jones Industrial Average a coborât marţi cu 2,25%, la 27.500,89 puncte, în timp ce S&P 500 s-a depreciat cu 2,78%, până la 3.331,84 puncte.

Mulţi analişti de pe Wall Street cred că slăbiciunea manifestată în sectorul tehnologiei vine din îngrijorările că trendul ascendent masiv demarat în primăvară a împins evaluările la niveluri nesustenabile, conform CNBC.

Kristina Hooper, strateg şef în cadrul Invesco a spus: "Unii sugerează că acesta este începutul unui alt episod de vânzări dramatice, similar cu cel din primăvara anului 2000, când s-a spart «bula tehnologiei». Mă îndoiesc de asta (...). Văd scăderea nu ca o corecţie, ci mai degrabă ca o digestie, având în vedere că Nasdaq Composite a crescut cu peste 60% faţă de minimul lunii martie, în decurs de mai puţin de şase luni. Una peste alta, cred că este o perioadă sănătoasă de consolidare după mişcarea asendentă dramatică".

Pe de altă parte, unele dintre acţiunile companiilor din domenii ciclice, cum este transportul aerian, liniile de croazieră sau comerţul cu amănuntul, sectoare sensibile la redresarea economiei, au crescut marţi, fiind în creştere şi ieri.

Legendarul manager de fond Stanley Druckenmiller consideră că investitorii ar trebui să fie precauţi, deoarece în prezent piaţa este cuprinsă de o manie, condusă de politica monetară relaxată şi de speculaţiile investitorilor.

"Toată lumea iubeşte petrecerea ... dar, inevitabil, după o petrecere mare apare mahmureala", a declarat Druckenmiller, CEO al Duquesne Family Office, pentru CNBC. "În acest moment, suntem într-o manie furioasă. Avem comentatori care încurajează companiile să facă splitări de acţiuni. Titlurile cresc apoi cu 50%, 30%, 40%, în urma acestor splitări. Asta nu aduce nicio valoare, dar acţiunile cresc".

Într-un articol din MarketWatch se arată că, atunci când Nasdaq a avut un început de septembrie la fel de urât precum cel de acum, întotdeauna a terminat luna mai jos.

Odată cu scăderea de marţi, ce a dus Nasdaq Composite la un nivel de sub 10% faţă de ultimul maxim, s-a marcat cel mai slab început de septembrie al indicelui, o lună în general neprielnică pentru acţiunile din Statele Unite, notează site-ul american.

Practic, când Nasdaq a scăzut cu cel puţin 4% în primele cinci zile din septembrie, întodeauna a încheiat luna în scădere. Fără a include şi scăderea de marţi, astfel de episoade au apărut de cinci ori conform MarketWatch, iar de patru ori, în 1974, 2000, 2001 şi 2008, indicele a coborât şi mai jos faţă de declinul din primele cinci zile ale lunii.

Cu siguranţă că dimensiunea eşantionului nu este semnificativă, dar totuşi este o statistică demnă de luat în seamă, se arată în articol, în condiţiile în care au fost trei zile de scăderi puternice pentru vedetele din tehnologie.

Cu toate că taurii (cei care mizează pe creşterea preţului acţiunilor) speră că scăderea indicelui a mai luat din "spuma pieţei" (condiţie ce precede o bulă; investitorii ignoră fundamentalele şi cresc preţul unui activ peste valoare sa obiectivă), există îngrijorări că naufragiul din tehnologie poate aduce veşti proaste pe termen lung pentru Dow Jones şi S&P 500, conform MarketWatch.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb