Reacţii internaţionale în urma atacului din Noua Zeelandă

Laura Albu
Internaţional / 15 martie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Actualizare - Preşedintele american Donald Trump a condamnat "oribilul masacru din moschei" în Noua Zeelandă, denunţând moartea "nebunească" a 49 de "nevinovaţi".

Acesta a scris pe Twitter: "Condoleanţele mele sincere şi cele mai bune gânduri poporului Noii Zeelande, după oribilul masacru în moschei. 49 de persoane au murit într-un mod atât de nebunesc, iar atâtea altele au fost rănite. Statele Unite sunt alături de Noua Zeelandă".

---------

Supravegherea lăcaşurilor de cult în Franţa urmează să fie consolidată, poliţia britanică a anunţat, astăzi, ridicarea nivelului de supraveghere a moscheilor iar Papa Francisc s-a declarat "foarte întristat" de "actele de violenţă nebuneşti" contra a două moschei din Noua Zeelandă, exprimându-şi "solidaritatea" cu comunitatea musulmană din ţară, după atacul de astăzi, relatează AFP.

Ministrul francez i-a îndemnat pe prefecţi "la cea mai mare vigilenţă" şi le-a cerut "să consolideze supravegherea locurilor de cult în ţara noastră", într-un mesaj postat pe Twitter. "Patrulele vor fi asigurate în apropierea spaţiilor confesionale", a anunţat el pe reţeaua de socializare.

Denunţând un "oribil atac criminal", Marea Moschee din Paris a îndemnat comunitatea "tuturor credincioşilor, oriunde s-ar afla, să fie vigilenţi în timpul îndeplinirii datoriilor lor religioase". "Musulmanii din Franţa sunt şocaţi de această violenţă sângeroasă, care se manifestă la celălalt capăt al lumii, şi îl roagă pe Allah ca pacea să fie prezentă în ţara noastră", afirmă rectorul Marii Moschei Dalil Boubakeur, citat într-un comunicat, potrivit AFP.

Poliţia britanică a anunţat astăzi, o consolidare a supravegherii moscheilor din ţară, în urma atacului la două moschei în Noua Zeelandă, soldat cu 49 de morţi, relatează AFP.

"Astăzi vom suplimenta patrulele în jurul moscheilor şi prezenţa noastră în toate comunităţile religioase, pentru a da sfaturi despre modul de a ne proteja persoanele şi localurile", a anunţat şeful unităţii antiteroriste din cadrul Scotland Yard, Neil Basu, citat într-un comunicat. "Noi luăm toate formele de extremism foarte în serios", a adăugat el, îndemnând populaţia să semnaleze orice caz de radicalizare.

La rândul său, Consiliul Musulman din regatul Unit (MCB), o organizaţie reprezentativă a musulmanilor britanici, a cerut Guvernului să facă mai mult în faţa ameninţării extremei drepte "contra musulmanilor şi altor minorităţi". "Atacurile teroriste islamofobe nu sunt noi", subliniază Consiliul într-un comunicat.

"În Regatul Unit, numai în ultimele două săptămâni, două moschei, la Newcastle şi Manchester au fost atacate de vandali care au vopsit svastici, un bărbat a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a intrat intenţionat cu maşina în credincioşii care ieşeau dintr-o moschee. Iar în octombrie, Ministerul de Interne a anunţat că infracţiunile privind ura religioasă au explodat cu 40% în Anglia şi în Ţara Galilor în decurs de un an, dintre care jumătate au vizat musulmani", adaugă MCB.

Regina Elizaneth a II-a, şefa statului neozeelandez, s-a declarat "profund întristată de evenimentele îngrozitoare de la Christchurch de astăzi ", mai scrie AFP.

Papa Francisc s-a declarat "foarte întristat" de "actele de violenţă nebuneşti" contra a două moschei în Noua Zeelandă, exprimându-şi "solidaritatea" cu comunitatea musulmană din ţară, relatează AFP.

"Papa Francisc este foarte întristat să afle despre răniri şi morţi provocate de acte de violenţă nebunească împotriva a două moschei la Christchurch şi îi asigură pe toţi neozeelandezii, dar mai ales comunitatea musulmană, de solidaritatea sa în faţa acestor atacuri", se arată într-o telegramă semnată de către numărul doi la Vatican, cardinalul Pietro Parolin, potrivit AFP.

"Sanctitatea Sa se roagă pentru însănătoşirea răniţilor, alinarea celor care plâng dispariţia celor dragi şi pentru toţi cei afectaţi de această tragedie", se arată în telegramă.

Cel puţin 49 de persoane au fost ucise astăzi, iar alte cel puţin 20 au fost rănite grav în atacuri la două moschei, la Christchurch, în Noua Zeelandă.

Martorii au declarat că credincioşii au fost împuşcaţi cu arma aţintită la cap.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb