PD se declară "reţinut" în a da crezare anunţului PSD de a introduce o moţiune de cenzură
Poziţia exprimată de Partidul Social Democrat (PSD) privind introducerea unei moţiuni de cenzură este una "marca Geoană", prin care se şantajează Partidul Naţional Liberal (PNL) cu unicul scop de a obţine resurse pentru PSD, a afirmat, ieri, preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc. Liderul democrat a arătat că social-democraţii au mai ameninţat cu moţiuni de cenzură, la care au renunţat în urma "şantajului la adresa PNL şi a negocierilor ulterioare cu liberalii". "PD este reţinut în a da crezare declaraţiilor PSD până la o acţiune concretă a acestui partid, precum aceea anunţată de Mircea Geoană pentru data de 10 septembrie. Dacă PSD va reuşi să pună în practică, în Parlament, ceea ce declară acum, la răcoarea munţilor, vom discuta în forurile de conducere ale Partidului Democrat eventuala situaţie creată", a afirmat Emil Boc. Acesta a subliniat totodată că PD a susţinut permanent, încă dinaintea excluderii sale efective din guvern, necesitatea "transparentizării relaţiei dintre PSD şi PNL". "Partidul Naţional Liberal şi-a trădat aliaţii din 2004 şi a amăgit Partidul Social Democrat pentru a-şi putea vedea visul împlinit: să guverneze singur. Considerăm deci că ceea ce se întâmplă acum este doar o problemă a celor doi aliaţi - PSD şi PNL - pe care interesele comune ale celor două formaţiuni o vor rezolva", a mai susţinut liderul PD.
Ruşanu: PSD are dreptul de a depune moţiune
Partidul Social Democrat (PSD) are tot dreptul să depună o moţiune de cenzură, dar nu poate invoca în acest sens slaba performanţă a Guvernului în domeniul absorbţiei fondurilor europene, a declarat ieri deputatul liberal Dan Radu Ruşanu. Deputatul Partidului Naţional Liberal a apreciat că, în calitate de partid de opoziţie, social-democraţii pot lua o astfel de iniţiativă, dar succesul ei depinde de argumentarea respectivei moţiuni. În opinia lui Ruşanu, motivele invocate de PSD sunt nerealiste. "Motivele sunt false, pentru că absorbţia fondurilor europene în primele şase luni după aderare este zero în orice ţară. Deci, până în iulie nu se putea absorbi nimic şi nicio ţară din lume nu a absorbit fonduri în primele şase luni după aderare. Analiza se poate face din septembrie-octombrie încolo, dar până atunci nu poţi să faci analize", a declarat Dan Radu Ruşanu.
Stolojan: Declaraţiile lui Geoană sunt focuri de artificii
Declaraţiile preşedintelui Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoană, privind iniţierea unei moţiuni de cenzură până în 10 septembrie sunt doar nişte focuri de artificii, a declarat, ieri, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), Theodor Stolojan. "România nu are nevoie de încă o caricatură de guvern, are deja una. (...) Avem nevoie de alegeri anticipate pentru a stabili o formulă guvernamentală în funcţie de noua credibilitate politică pe care au partidele politice în România. Or, nici PSD şi nici Partidul Naţional Liberal (PNL) nu mai au credibilitate", a spus Stolojan. Liderul liberal democrat a subliniat faptul că demersul preşedintelui PSD este menit să întârzie alegerile anticipate, deoarece, la ora actuală, nici social-democraţii şi nici liberalii nu sunt pregătiţi să participe la un scrutin electoral. Stolojan a precizat totodată că PLD va vota pentru o eventuală moţiune de cenzură depusă de PSD, cum de altfel vor sprijini orice astfel de demers parlamentar, îndreptat împotriva cabinetului Tăriceanu, care este, în opinia sa, "foarte slab". Liderul liberal-democrat a mai subliniat că, dacă preşedintele Traian Băsescu va invita PLD la negocierile pentru desemnarea unei noi majorităţi parlamentare, va onora invitaţia. Pe de altă parte, Stolojan a precizat că nicio "combinaţie politică" care să includă PNL sau PSD şi pe baza căreia să fie format un nou guvern nu va fi viabilă.
PC va discuta în Biroul Politic moţiunea PSD
Partidul Conservator (PC) va analiza mai întâi textul şi argumentele moţiunii pe care intenţionează să o depună PSD, în cadrul Biroului Politic, şi apoi va lua o decizie, a declarat senatorul conservator Sabin Cutaş. ""Vrem să vedem argumentele, mai ales că domnul Geoană nu a spus nimic, decât că românii s-au săturat de Guvernul Tăriceanu. Nu avem cum să luăm o decizie, până nu avem în faţă moţiunea şi până nu discutăm în Biroul Politic argumentele respective" a spus Sabin Cutaş, citat de Rompres.
C.V.Tudor: Propunerea lui Geoană privind noul guvern - un experiment aiuritor şi riscant
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, este de părere că ideea lansată de liderul PSD, Mircea Geoană, privind formarea unui nou guvern este "un experiment riscant". "Reamintesc că eu am anunţat de săptămâna trecută necesitatea introducerii unei moţiuni de cenzură împotriva acestui iresponsabil guvern româno-maghiar, dar nu cu orice preţ! Nu cu preţul ca ţara să cadă din lac în puţ. Noi dădeam şi o soluţie: formarea unui guvern de uniune naţională, pentru pregătirea alegerilor euro-parlamentare. Numai că ceea ce propune Mircea Geoană acum este un experiment aiuritor şi riscant, care ar prelungi agonia societăţii româneşti", se arată într-un comunicat transmis de C.V.Tudor. Liderul PRM a reiterat cu acest prilej faptul că preşedintele Traian Băsescu şi primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu trebuie să plece împreună de la putere, pentru că împreună au şi venit.
Marko Bela: PSD sprijină în continuare Guvernul sau ne pregătim de anticipate
Partidul Social Democrat sprijină în continuare actualul guvern sau declanşează alegeri anticipate, dar ar fi bine să-şi facă o strategie pe termen lung şi nu să vină lunar cu câte o moţiune de cenzură, a declarat, preşedintele UDMR, Marko Bela. "PSD are dreptul să declanşeze căderea guvernului prin iniţierea unei moţiuni de cenzură. Avem un guvern minoritar, care depinde de voturile lor. Alternativa este clară: ori sprijină în continuare acest guvern, ori ne pregătim pentru alegeri anticipate. Noi suntem gata să ne asumăm această alternativă", a precizat liderul Uniunii. Totodată, preşedintele UDMR a afirmat că Uniunea ar participa la eventuale negocieri pe marginea formării unei noi majorităţi parlamentare, însă din declaraţia lui Mircea Geoană rezultă că acesta exclude varianta guvernării cu PNL şi UDMR, dar şi cu PD, din moment ce a afirmat că exclude varianta unui guvern de dreapta.