Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a introdus în fluxul operaţional al rafinăriei Petromidia două reactoare moderne, parte din instalaţia de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV), care urmează să atingă parametri operaţionali optimi în cel mai scurt timp, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Investiţia de circa 16 milioane de dolari, implementată în cadrul reviziei generale recent finalizate, va duce la creşterea cantităţilor de catalizator încărcat. Integrarea reactoarelor în producţie a fost marcată în prezenţa reprezentantului Guvernului României - consilierul de stat Florin Spătaru şi a Excelenţei Sale, Ambasadorul Kazahstanului în România, Yerlik Ali, aflaţi în vizită oficială astăzi, pe platforma Petromidia, potrivit comunicatului.
Aceste echipamente speciale sunt proiectate şi executate pentru exploatarea la temperaturi şi presiuni considerabile, în mediu cu prezenţă de hidrogen.
Cele două reactoare, care măsoară aproximativ 33 de metri înălţime şi cu o greutate de circa 285 de tone fiecare, au fost fabricate în România, de compania Comes, iar instalarea în fluxul operaţional a fost realizată de Industrial Montaj.
Rolul instalaţiei HDV este prelucrarea / hidrofinarea amestecurilor de motorină rezultate din procesele tehnologice ale altor instalaţii din fluxul operaţional, în vederea eliminării compuşilor cu sulf şi, implicit, obţinerea de componenţi EURO 5 pentru producţia finală de motorină.
Schimbarea reactoarelor este unul dintre cele mai importate proiecte implementate în timpul reviziei generale. Per total, circa 85 de milioane de dolari au fost investite în proiectele de modernizare ale rafinăriei Petromidia, cea mai mare unitate de profil din ţară.
În primele trei luni din 2024, rafinăria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent ţiţei de origine Kazahstan. Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat al României, plătind peste 316 milioane de dolari în primul trimestru anului, se menţionează în comunicat.
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 20:16)
Sa intelegem ca sunt investitii care ii trec pe profit, sau le adancesc mai curand pierderile istorice?
1.1. Lectia 1 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de chimistu de servici în data de 29.05.2024, 23:12)
prelucreaza in mod eficient resturile de pe alte linii si le transforma in motorina Euro 5, deci e de bine ;)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 07:39)
Asa ar trebui sa fie. Se laudă cu investiții de acest fel, dar nu au simțit încă gustul profitului. Le-ar tb zeci de ani cu profituri ca SNP ca să compenseze pierderile istorice constante încă de pe vremea "petrolistului" Patriciu
1.3. Rompetrol (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 10:08)
SNP = OMV Petrom.
Ai vrut să zici probabil RRC (Rompetrol Rafinare Constanța)? ????
1.4. Statul esuat-fara reacție! (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Axxa în data de 30.05.2024, 11:50)
A zis chiar bine. Interesant e că minoritarul semnificativ nu vede nimic în neregulă și tot nationalizează pierderile, cu o tenacitate demnă de o cauză mai bună.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 16:32)
Cei ce administreaza activele statului sunt condusi de alte interese, nu de cele ale statului.
Vezi si litigiile TEL, in care toti castiga pe banda rulanta milioane de lei pentru contracte nerespectate, intocmite intentionat pentru a fi atacate facil.