Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat azi că unitatea 1 a centralei nucleare va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 20 iunie, pentru o perioadă aproximativă de 42 de zile, după ce în aprilie a amânat procesul, în contextul actual al epidemiei de Covid-19, potrivit news.ro.
"Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 20 iunie 2020. În mod uzual, opririle planificate ale unităţilor nucleare se realizează alternativ, o dată la doi ani pentru fiecare unitate, în perioada mai-iunie, dar în condiţiile de pandemie la nivel internaţional, similar altor centrale nucleare, oprirea planificată a Unităţii 1 de la Cernavodă s-a amânat", anunţă compania într-un comunicat.
Reactorul 1 de la Cernavodă a fost pus în funcţiune în anul 1996.
Decizia amânării opririi planificate a reactorului 1 din Cernavodă a fost adoptată în data de 7 aprilie 2020 de către Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica şi a fost determinată de "contextul actual al epidemiei de Covid-19 coroborat cu măsurile aferente Planului de protecţie a personalului pentru asigurarea continuităţii operării şi producţiei, întrucât derularea unei opriri planificate reprezintă un proiect complex de investiţie prin structura logistică, contractare şi personal implicat".
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.
"Decizia intrării în programul de oprire planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă începând cu data de 20 iunie, pentru o perioadă aproximativă de 42 de zile, a fost adoptată de Consiliul de Administraţie al SNN întrunit în şedinţă în data de 8 mai 2020, în baza analizei tuturor factorilor de impact asupra opririi planificate a Unităţii 1. SNN va emite, anterior datei de 20 iunie 2020, un comunicat de presă privind începerea efectivă a programului de oprire planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă", precizează compania.
Reprezentanţii Nuclearelectrica spun că amânarea şi realizarea opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă începand cu data de 20 iunie 2020 nu afecteaăz menţinerea nivelului înalt de securitate nucleară şi eficientă în operare a centralei, producţia desfăşurându-se la parametri normali.
Societatea are o capitalizare de 4,85 miliarde lei, iar acţionarul majoritar este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Compania a raportat anul trecut un profit net de 540,94 milioane lei, în creştere cu aproape 32%, de la 410,61 milioane lei în 2018. Veniturile totale au urcat cu circa 12%, la 2,37 miliarde lei, de la 2,12 miliarde lei în 2018.
Cantitatea totală de energie electrică vândută în 2019 a fost de 10,62 TWh, în uşoară scădere de la 10,64 TWh în 2018.
1. Nu e problema că se opreste
(mesaj trimis de Cristian în data de 09.05.2020, 04:42)
Nu e problema că se oprește ci e problema daca nu se mai reporneste. Romania importa deja energie deși funcționează cu consumul redus la jumate. Cineva dorește să stingă lumina in aceasta țară, asta e clar.