"Aşteptăm sprijin efectiv", "avem nevoie de asistenţă şi evaluări proprii", "spuneţi-ne unde nu are rost să mai insis-tăm, unde Comisia Europeană este intransigentă" - acestea sunt principalele mesaje adresate de către premierul Adrian Năstase, la finele săptămînii trecute, consilierilor străini de preaderare ce funcţionează în cadrul ministerelor. De menţionat este faptul că a fost prima întîlnire de lucru a reprezentanţilor statelor membre ale Uniunii Europene cu premierul şi cu miniştrii Executivului. Reproşuri voalate au fost şi de o parte şi de cealaltă. Premierul le-a cerut consilierilor de preaderare să se implice mai mult, să evalueze legislaţia în funcţie de acquis-ul comunitar şi nu în funcţie de legislaţia sau de structura instituţiilor din ţările de unde provin. "Avem nevoie de sfaturi utile, tehnice, nu de recomandări depăşite, cum mai primim uneori", a arătat şeful Executivului.
Consilierii s-au plîns, în ceea ce-i priveşte, că nu au acces în timp real la informaţie şi că, pînă acum, nu i-a ascultat nimeni. "Eu am spus ce aveam de spus, să vedem acum ce rezolvare vor primi problemele pe care le-am ridicat", a răbu-fnit unul dintre specialiştii stră-ini.
Drept concluzie a "retreat-ului", cum a fost numit de participanţi, a rămas declaraţia lui Adrian Năstase: "cele mai importante zece probleme să fie trecute pe o listă, pentru a-şi găsi rezolvare în viitoarele două săptămîni".