RECLAMAŢII PRIVIND DELISTAREA CELEI MAI MARI SOCIETĂŢI DE PE RASDAQ Registrul Comerţului Galaţi a numit pentru evaluarea "Navrom" un expert exclus din ANEVAR

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2015

Registrul Comerţului Galaţi a numit pentru evaluarea "Navrom" un expert exclus din ANEVAR

Adrian Vascu, ANEVAR: "Evaluările trebuie făcute de experţi care au autorizaţia necesară"

Există o procedură discutată de ANEVAR cu ONRC, pentru ca legea desfiinţării Rasdaq să poată fi aplicată

Acţionarii minoritari ai "Navrom" Galaţi (COVG), cel mai mare emitent de pe Rasdaq, reclamă nereguli în procedura de delistare, decisă în conformitate cu legea de desfiinţare a Rasdaq 151/2014.

Oficiul Registrului Comerţului Galaţi l-a numit pe Gheorghe Negoescu ca expert autorizat independent pentru stabilirea preţului care urmează să fie oferit acţionarilor pentru retragerea din companie, în condiţiile în care acesta a fost exclus, în 2010, din Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Potrivit Ministerului Justiţiei, Gheorghe Negoescu este expert judiciar în informatică şi contabilitate.

Confuzia vine din interpretarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară 17/2014, care stabileşte normele de aplicare a legii desfiinţării Rasdaq. Potrivit acestui act, "în vederea stabilirii preţului ce urmează a fi plătit de către societatea ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe Piaţa RASDAQ pentru acţiunile deţinute de acţionarii care şi-au exercitat dreptul de retragere din societate în situaţiile prevăzute de Legea nr. 151/2014, consiliul de administraţie/directoratul acesteia are obligaţia să solicite oficiului registrului comerţului numirea unui expert autorizat independent în termen de cel mult 5 zile lucrătoare ulterioare primirii de către societate a primei cereri de retragere din societate".

Regulamentul vorbeşte despre un "expert autorizat independent", nu despre "un evaluator".

Fix prin acest raţionament, Registrul Comerţului Galaţi le-a transmis acţionarilor "Navrom" că a procedat corect prin numirea lui Gheorghe Negoescu, pentru stabilirea preţului de retragere a acţionarilor, întrucât în legea 151 şi regulamentul 17/2014 nu vorbesc decât despre necesitatea unui expert autorizat independent înscris la Registrul Comerţului şi nu a unui Evaluator Autorizat, membru ANEVAR.

Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, clarifică însă, că Gheorghe Negoescu, care a fost exclus din Asociaţie, nu putea fi nominalizat ca evaluator în conformitate cu prevederile Legii 151/2014.

Domnia sa ne-a declarat: "Este foarte clar că evaluările se fac de către evaluatori autorizaţi. Şi în cazul delistărilor de pe Rasdaq, se aplică legea 31, care spune că se aplică metodologia standard de evaluare în vigoare, care este stabilită de ANEVAR.

Tocmai din acest motiv, ASF ne-a spus că nu mai este nevoie să dea alte clarificări referitoare la regulile pentru stabilirea preţului la retragerea acţionarilor.

Orice raport de evaluare trebuie făcut de oameni care au autorizaţia necesară, trebuie să ştie meserie şi să-şi asume responsabilitatea".

Întrucât legea nu a fost foarte clară pentru unele oficii locale ale Registrului Comerţului, ANEVAR a intervenit să clarifice situaţia.

"Există o procedură, în acest moment, discutată de ANEVAR cu ONRC, ca să poată fi aplicată legea desfiinţării Rasdaq", ne-a spus domnul Vascu.

Gheorghe Negoescu, asociat cu "Navrom" Galaţi, în "Navrom - Centru De Afaceri" SRL

Dacă numirea unui expert care nu este evaluator să evalueze o societate pentru delistare poate fi considerată o scăpare, venită din interpretarea legii, numirea lui Gheorghe Negoescu ridică semne de întrebare.

"Navrom Compania de Navigaţie Fluvială Română Galaţi" (COVG) deţine 90,24% din "NAVROM - Centru De Afaceri" SRL, unde Gheorghe Negoescu are şi el o participaţie de 0,0052574024%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, ceea ce ridică suspiciunea unui conflict de interese.

"Navrom" este controlată de grupul Transport Trade Services (TTS), deţinătorul unei participaţii de 87,4%, potrivit celor mai recente date disponibile pe bursă, de la mijlocul anului trecut. Grupul TTS este controlat de omul de afaceri Mircea Mihăilescu şi deţine, pe lângă Navrom, şi compania de transport feroviar "Transfer International Spedition".

În 2012, International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a intrat în acţionariatul Transport Trade Services (TTS), printr-o investiţie de 12 milioane de euro de tip private equity, conform mass-media.

Potrivit informaţiilor de la Registrul Comeţului, IFC figurează în continuare cu o deţinere de 9.9987% din TTS, alături de alţi acţionari persoane fizice. Mircea Mihăilescu are o deţinere de 45,89% din TTS.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum sa numesti un "expert judiciar în informatică şi contabilitate." (asta ce meserie o mai fi?) sa aplice o metodologie de evaluare a unei societati?

    Acel "expert autorizat independent" nu e logic ca trebuie sa fie din domeniul in care este numit? Cu acelasi rationament puteau numi si un expert in circulatia auto, sau expert in sudura samd. 

    Iar e lipsa de creier .... sau rea intentie?

    Sau furt/tentativa de furt? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb