Record de subscriere la "Transgaz"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2007

Record de subscriere la "Transgaz"

Investitorii au suprasubscris de 17,29 ori oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni "Transgaz" Mediaş, în ciuda "anti-campaniei" făcute de unii brokeri, care recomandau cumpărarea de alte acţiuni de pe piaţă la preţuri avantajoase. Oferta s-a încheiat vineri, majoritatea subscrierilor fiind înregistrate în ultimele două zile, când s-au format cozi la ghişeele intermediarilor.

Marii investitori au suprasubscris de 24,3 ori numărul de acţiuni oferite în tranşa mare (n.r. - a plasamentelor cu valoare individuală de peste 500.000 de lei), iar micii investitori au suprasubscris de 6,77 ori numărul de acţiuni oferite în "tranşa mică". Adică, investitorii mari au solicitat în total 17.171.707 de acţiuni, iar cei mici 3.191.050 de titluri.

"Nivelul actual al ratelor de subscriere (pentru tranşa mare şi cea mică) este un record, iar într-o oarecare măsură este surprinzător", ne-a declarat Paul Brendea, de la "Prime Transaction", adăugând: "Ne aşteptam ca succesul să depăşească succesul de care s-a bucurat , dar cu toate acestea, el surprinde". Domnia sa a mai precizat: "Mai mult, acest nivel arată faptul că există bani în piaţă sau, cel puţin, că se pot mobiliza sume mari pentru a fi alocate bursei româneşti.

Totul e ca statul şi persoanele care deţin cote majoritare la companii cu afaceri bune să înţeleagă acest lucru şi să lanseze oferte publice, deoarece s-a văzut că piaţa are o putere mare de absorbţie. E inutil să spun cât de mult putea (şi ar putea în continuare) să câştige statul român dacă şi nu ar fi doar nişte exemple izolate de guvernanţă corporatistă".

Radu Ţăranu, de la "Intercapital Invest", intemediar al ofertei "Transgaz", ne-a spus că interesul a fost enorm pentru transportatorul de gaze, fiind singurul IPO (n.r. initial public offer) din acest an. Domnia sa a menţionat că nivelul subscrierilor mai poate suferi mici ajustări în şedinţa de astăzi.

După alocarea acţiunilor "Transgaz", investitorii vor primi înapoi banii aferenţi suprasubscrierilor. "Cred că o mare parte din aceşti bani vor rămâne în piaţă, pentru a fi alocaţi acţiunilor", este de părere domnul Brendea, explicând că "sunt bani care oricum au fost din start alocaţi acţiunilor şi, în plus, perspectivele pe pieţele bursiere se arată optimiste pentru următoarele luni".

SIF-urile au mobilizat sume importante pentru "Transgaz"

Societăţile de investiţii financiare şi-au demonstrat interesul pentru societatea de transport gaze, subscriind sume importante în cadrul ofertei publice iniţiale, în special în ultimele zile de desfăşurare a ofertei.

Pentru a se asigura că va obţine o cotă cât mai mare din ofertă, SIF "Oltenia" a subscris în întregime tranşa mare, vărsând 135.578.046 lei în conturile intermediarilor.

SIF "Moldova" a solicitat 90.000 de acţiuni, în valoare de 17.272.800 lei, în timp ce SIF "Transilvania" a subscris 99.999.916 lei, reprezentând contravaloarea a 521.050 de acţiuni.

Tot pe tranşa mare a subscris şi SSIF "Broker" Cluj Napoca, solicitând 27.000 de acţiuni.

Investitorii mari vor primi de 24,3 ori mai puţine acţiuni decât ceruseră iniţial.

Spre vânzare au fost oferite 1.177.384 acţiuni sub simbolul TGN, la preţul de 191,92 lei/acţiune. Valoare nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Oferta s-a desfăşurat între 26 noiembrie şi 7 decembrie şi a fost împărţită în două tranşe: 60% din numărul de acţiuni au fost oferite investitorilor mari, cu subscrieri de peste 500.000 lei, iar restul au fost destinate subscrierilor sub această sumă.

Ulterior închiderii perioadei de derulare a ofertei, vor fi emise drepturi de alocare ataşate acţiunilor subscrise şi plătite integral în cadrul perioadei de exercitare a dreptului de preferinţă, precum şi în cadrul ofertei. Raportul de alocare va fi o acţiune la un drept de alocare.

Acestea sunt instrumente emise pe termen scurt care certifică dreptul deţinătorului de a primi acţiuni şi care îi vor fi atribuite la momentul înregistrării la Depozitarul Central.

Tranzacţionarea drepturilor de alocare "Transagaz" ar putea începe chiar anul acesta, pe 19 decembrie, în timp ce listarea titlurilor la BVB este aşteptată în luna februarie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. poate acum isi da seama si bancheri ca bani pentru piata de capital sunt dar cu increderea stam mai rau.ca persoana fizica ma refer.si apropo mai usor cu zvonistica ca nu mai merge.o zi buna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb