Record istoric la consumul de gaze

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 februarie 2012

Record istoric la consumul de gaze

Am importat toate gazele consumate în plus

Stafie: "Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite"

Tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri, potrivit lui Claudiu Stafie, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, preşedintele Comisiei de coordonare a măsurilor pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale: "Pentru Bucureşti, la fel ca pentru întreg sistemul naţional, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri". Domnia sa ne asigură, însă, că, deocamdată, "nu este cazul pentru declanşarea situaţiei de urgenţă. În următoarele zile vom vedea".

Potrivit secretarului de stat, consumul de gaze a crescut cu 20%, în ultimele zile, valoarea medie ajungând, ieri, la 70 milioane metri cubi, de la 57 milioane metri cubi pe zi. Claudiu Stafie a adăugat că importurile de gaz au crescut de la zi la zi, ajungând, ieri, la 17,5 milioane de metri cubi, pentru astăzi fiind estimată o valoare de 20 de milioane de metri cubi de gaz importat: "În aceas-tă perioadă sunt suficiente gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru indus-trie. Consumul unor companii a fost limitat în limita prevederilor contractuale, dar toată lumea are gaze".

Oficialul a subliniat că, deşi au avut loc unele întreruperi "accidentale" în alimentarea cu gaze la unii consumatori, autorităţile "fac tot posibilul" să ţină situaţia sub control.

Cu toate acestea, Comisia de Coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, constituită la nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), a dispus măsuri în vederea limitării consumurilor industriale, arată un comunicat al instituţiei.

Acesta specifică: "Comisia de Coordonare s-a asigurat că < Romgaz >, < OMV Petrom > şi distribuitorii privaţi EON şi < GDF Suez > au la dis-poziţie cantităţile necesare pentru a acoperi creşterea medie a consumului de gaze naturale, cu aproximativ 20% în aceste zile".

"GDF Suez" şi-a triplat importurile zilnice de gaze

Potrivit unui comunicat transmis de GDF Suez, începând cu data de 30 ianuarie, orele 17.00, "Distrigaz Sud Reţele" a constatat o scădere semnificativă de presiune a gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a "Transgaz", în special în zona Capitalei: "Având în vedere parametrii înregistraţi marţi dimineaţă în sistemul de distribuţie, < Distrigaz Sud Reţele > a notificat toţi furnizorii şi clienţii deserviţi privind situaţia existentă şi a solicitat luarea tuturor măsurilor necesare pentru echilibrarea sistemului de transport".

Pentru asigurarea continuităţii aprovizionării cu gaze naturale a tuturor clienţilor săi, "GDF Suez Energy" România a depăşit obligaţiile de înmagazinare a gazelor naturale pentru ciclul 2011-2012 şi a triplat cantităţile zilnice de gaze naturale preluate din import.

Faţă de obligaţia de înmagazinare de 8,46 TWh, "GDF Suez Energy" România a înmagazinat o cantitate de 8,93 TWh, obligaţiile de înmagazinare fiind îndeplinite prin contracte încheiate cu operatorii de înmagazinare şi cu furnizorii care înmagazinează gaze pentru "GDF Suez Energy" România.

Importurile de gaze naturale au crescut, cu o medie zilnică, în perioa-da 23-31 ianuarie, de la trei milioane metri cubi la 11 milioane metri cubi, pentru clienţii "GDF Suez Energy" România, cifră care reprezintă peste 60% pe zi din totalitatea cantităţilor de gaze importate la nivel naţional.

Şi companiile "OMV Petrom" şi "Romgaz" şi-au suplimentat importurile de gaze, în această perioadă, pentru acoperirea cererii în creştere determinată de temperaturile scăzute.

"Romgaz" Mediaş a suplimentat importurile de gaze însă de sâmbătă.

La rândul său, "< OMV Petrom > a decis să contribuie la securitatea aprovizionării în aceste condiţii grele, suplimentând importurile prin Isaccea cu o cantitate mai mare de 20% din deficitul estimat de autorităţi pentru zilele următoare, deşi avea toate vânzările de gaz acoperite cu achiziţiile şi producţia internă corespunzătoare", potrivit datelor trans-mise de companie.

"OMV Petrom" spune că a luat o serie de măsuri pentru asigurarea alimentării cu gaze, precum limitarea consumului propriu şi înmagazinarea unei cantităţi de gaze de patru ori mai mare comparativ cu obligaţiile.

Jumătate din gazele pentru noncasnici şi peste 90% din gazele pentru consumatorii casnici ar trebui să fie producţie internă

Aproape jumătate din gazele livrate în această lună către consumatorii industriali ar trebui să provină din producţia internă, potrivit Raportului de fundamentare privind cererea de gaze naturale şi sursele de acoperire a acesteia, întocmit de "Transgaz". Acesta arată că, în ianuarie, structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici va fi 49% - producţie internă şi 51% - gaze din import.

Structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prevede 92% - gaze din producţia internă şi 8% - din import.

Iancu: "Dacă nu vom mai avea resurse, nu ne vom putea îndeplini nici obiectivele strategice"

Sistemul nostru energetic este uşor dezechilibrat, a declarat, recent, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor. Domnia sa a subliniat că există o serie de elemente îngrijorătoare în acest sector, având în vedere, printre altele, faptul că operatorii nu au capacitatea să asigure necesarul suplimentar zilnic de gaze naturale (din cauza secetei), că importul de gaze nu s-a desfăşurat pe la Isaccea (aşa cum ar fi trebuit, în opinia domnului Iancu), că există un blocaj financiar în care sunt ţinuţi operatorii din domeniu, precum şi că se vorbeşte despre un nou val de recesiune (fapt care va crea probleme suplimentare în ceea ce priveşte resursele financiare).

Iulian Iancu spune că din 2002 nu au mai fost făcute investiţii în depozitele de înmagazinare a gazelor naturale, capacitatea ţării noastre fiind, în prezent, aceeaşi cu cea din anul 2003 - respectiv 3,1 miliarde metri cubi faţă de 6 miliarde metri cubi - cât ar fi trebui să fie acum.

"Noi suntem o pată albă pe traiectoria de hidrocarburi spre Vestul Europei. În următorii patru ani, nu există o sursă alternativă de alimentare cu gaze la importul gazelor din Rusia. Programul de extracţie din depozite nu a fost respectat - am scos şi scoatem o cantitate mult mai mare decât cea prevăzută. La sfârşitul lunii ianuarie nu vom mai avea atâtea gaze de câte vom avea nevoie să scoatem. (...) Suntem descoperiţi şi pe zona de producţie".

Oficialul a subliniat că dacă nu vom mai avea resurse, nu ne vom putea îndeplini nici obiectivele strategice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb