RECTIFICAREA RECTIFICĂRII BUGETARE 930 de milioane lei pentru liniştea primarilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2020

930 de milioane lei pentru liniştea primarilor

Consiliile judeţene şi primăriile vor primi încă 930 de milioane de lei, conform legii adoptată ieri în plenul Parlamentului prin care a fost aprobată şi modificată OUG 50/2020 privind rectificarea bugetară.

Din întreaga sumă, 850 de milioane lei vor fi alocaţi consiliilor judeţene care vor distribui banii către primării pentru susţinerea cheltuielilor sociale, iar 80 de milioane lei sunt alocaţi pentru municipiul Bucureşti, din care 40 milioane lei Primăriei Generale a Capitalei.

Înaintea dezbaterii proiectului de act normativ, Sorin Lazăr, preşedintele Comisiei de buget, finanţe-bănci din Camera Deputaţilor a precizat că a fost necesară această suplimentare, faţă de cele 226 milioane lei alocate de Guvern la rectificarea bugetară din luna aprilie, deoarece multe dinte unităţile administrativ-teritoriale, pe fondul scăderii încasărilor la bugetele locale din cauza crizei generată de pandemia Covid-19 şi a cheltuielilor efectuate pentru combaterea acesteia, riscau să nu mai poată asigura serviciile de asistenţă socială pentru comunităţile locale.

Proiectul legislativ a primit şi aprobarea parlamentarilor liberali, care au considerat şi ei că rectificarea făcută de guvernul PNL trebuie rectificată de Legislativ, în favoarea primăriilor şi consiliilor judeţene.

Florin Roman, liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor a spus: "PNL votează această lege, deoarece propunerile nu modifică substanţial ordonanţa de urgenţă emisă în luna aprilie şi astfel rezolvăm problemele cu care se confruntă consiliile judeţene pe partea de asistenţă socială. Ţin să arăt că este pentru prima dată de mulţi ani încoace când Guvernul a actualizat standardele de cost, iar primăriile şi consiliile judeţene primesc mai mulţi pentru asistenţa socială".

Singurul grup parlamentar care a votat împotriva rectificării bugetare a fost cel al UDMR care a anunţat prin reprezentantul Benedek Zachariae că actul normativ lasă fără bani instituţiile publice de cultură şi artă, care vor fi nevoite să aştepte alocări de la consiliile judeţene şi locale.

"Legea nu rezolvă problemele sociale cu care s-au confruntat autorităţile locale în gestionarea serviciilor sociale. Distribuirea celor 850 milioane lei către consiliile judeţene nu este echitabilă şi de aceea rectificarea nu va fi votată de UDMR", a precizat Benedek Zachariae.

După încheierea şedinţei de plen, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor a afirmat pe pagina oficială de Facebook: "PSD rezolvă din Parlament ce nu vrea ori nu este capabil Guvernul Orban să facă. Am susţinut şi votat suplimentarea fondurilor destinate autorităţilor locale în proiectul legii de aprobare a rectificării bugetare. Pentru Guvern nu este important că nu mai sunt bani pentru protecţia persoanelor vulnerabile, pentru copiii din centrele de plasament sau pentru batrânii instituţionalizaţi. Şi-au îndestulat deja toată clientela politică, au spart deja banii pe tot felul de achiziţii dubioase şi acum restul mai pot să aştepte. Astăzi în Parlament am îndreptat acest lucru. Este firesc, după ce Guvernul i-a lăsat pe primari şi pe preşedinţii de consilii judeţene să se descurce singuri în faţa crizei sanitare. Dacă situaţia a fost ţinută sub control în majoritatea judeţelor din ţară, meritul este al autorităţilor locale şi nicidecum al Guvernului".

Înaintea şedinţei de plen, comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au aprobat următorul amendament care a fost inclus în actul normativ: "261. - (1) Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000.000 lei potrivit anexei nr.5 din prezenta ordonanţă de urgenţă, astfel:

a) 373.639.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap;

b) 43.059.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti;

c) 513.302.000 lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti.

(2) Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 2020".

Modificările făcute de Parlament la rectificarea bugetară aprobată în luna aprilie vin în urma unui semnal de alarmă tras printr-un comunicat de presă de Asociaţia Oraşelor din România, la începutul lunii iunie, prin care se arăta că peste 50 de primării de oraşe riscă să intre în incapacitate de plată şi să îşi închidă porţile, ca urmare a efectelor pandemiei de Covid-19 şi a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finanţe. Reprezentanţii AOR au declarat că estimările făcute de asociaţie privind scăderea gradului de încasare la nivel local s-au dovedit corecte, iar, din analiza situaţiei gradului de colectare a impozitelor şi taxelor locale, se confruntă cu o situaţie disperată pentru de la nivelul oraşelor mici, care urmau să rămână fără fondurile necesare desfăşurării activităţii.

După votul de ieri din Parlament, surse din cadrul AOR au spus pentru Ziarul BURSA că din noul act normativ nu reiese clar cum vor fi distribuiţi cei 850 milioane lei de la consiliile judeţene către primării şi că se tem că repartizarea sumelor respective va fi lăsată la bunul plac al preşedinţilor de consilii judeţene care vor aloca "din pix" fondurile necesare pentru buna funcţionare a unităţilor administrativ-teritoriale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Uite aici este liniștea PSD. Sunt cu sacii în căruță, cu fetele in Maldive și totul este bine. Doar pentru ei. Pentru pulime vin vremuri grele, foarte grele chiar. Se reclădește USL

    e o mare porcarie facuta de guvern! Si-au facut salariile cat casa si nu mai au bani pt. celelalte cheltuieli...Orbane ai pierdut 7 voturi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb