Un deputat german a anunţat, ieri, că a depus un nou recurs la Curtea Constituţională în încercarea de a bloca in extremis ratificarea Mecanismul European de Stabilitate (ESM), un demers justificat, potrivit AFP, de ultimele decizii ale Băncii Centrale Europene (BCE), anunţă Agerpres.
Peter Gauweiler, deputat conservator eurosceptic, apreciază că punerea în aplicare a instrumentului european de solidaritate, dotat cu 500 de miliarde de euro, nu mai poate fi luat în considerare după decizia BCE de a lansa un program de răscumpărare a datoriilor ţărilor instabile din zona euro.
"ESM - cu condiţia ca acesta să fie pur şi simplu constituţional viabil - nu ar trebui să intre în vigoare decât dacă BCE renunţă la puterea pe care şi-a acordat-o", se afirmă într-un comunicat al acestui reprezentant CSU, braţul bavarez al creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel.
Peter Gauweiler estimează că noul său recurs ar trebui să încurajeze Curtea Constituţională din Karlsruhe să-şi reconsidere calendarul. Aceasta ar trebui să ia o decizie crucială miercuri în privinţa a şase recursuri depuse contra ESM şi a pactului european de disciplină fiscală, doi piloni ai strategiei puse în aplicare de către europeni pentru rezolvarea crizei datoriilor.
Decizia BCE, anunţată joia trecută, privind un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni din ţările cele mai fragile din zona euro a creat o "situaţie complet nouă", a afirmat deputatul conservator, potrivit căruia în cazul în care Curtea nu este în măsură să se pronunţe asupra acestui nou recurs, ea va trebui să amâne pentru mai târziu verdictul său cu privire la ESM.
Clasa politică şi analiştii se aşteaptă ca înaltul for din Karlsruhe să dea undă verde ratificării ESM, destinat să înlocuiască Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), un mecanism temporar. Acesta are scopul de a veni în ajutor ţărilor membre din zona euro aflate în dificultate.
Wolfgang Schauble: Ţările puternic îndatorate trebuie să continue reformele
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a avertizat că ţările din zona euro puternic îndatorate trebuie să continue reformele şi măsurile de austeritate promise în pofida anunţului de săptămâna trecută a BCE (Banca Centrală Europeană) referitor la o serie de măsuri în favoarea lor, relatează AFP, conform Agerpres.
Într-un amplu interviu acordat săptămânalului Bild am Sonntag, Wolfgang Schauble a estimat că "după decizia BCE, ar fi o greşeală gravă să se concluzioneze, într-o manieră incorectă, că eforturile (reformele) pot fi relaxate de acum încolo".
Ministrul german de finanţe a subliniat că problemele din zona euro trebuie rezolvate chiar de statele membre, punctând deficitele unor ţări şi necesitatea de a stimula com-petitivitatea.
Wolfgang Schauble se numără printre cei care sunt încrezători că, în ceea ce priveşte Mecanismul European de Stabilitate (ESM), Curtea Constituţională din Karlsruhe va da undă verde.