Redresarea fluxurilor de capital către pieţele emergente ocoleşte România

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 ianuarie 2021


Călin Rechea

Anul trecut, marcat de o volatilitate extrem de ridicată a fluxurilor de capital către pieţele emergente (PE), s-a încheiat cu intrări lunare de 45,9 miliarde de dolari, conform celor mai recente date de la Institute of International Finance (IIF) (vezi graficul 1).

În aceste condiţii, T4 2020 a înregistrat cele mai fluxuri de capital ale nerezidenţilor către pieţele emergente, de 179,6 miliarde de dolari, din întreaga serie de date de la IIF, care începe în ianuarie 2005.

De la şocul negativ din martie 2020, determinat de extinderea pandemiei de coronavirus la nivel global, fluxurile cumulate de capital către pieţele emergente au fost de 361 de miliarde de dolari, din care 78,4 miliarde a fost valoarea investiţiilor în acţiuni, iar 282,6 miliarde valoarea investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale şi ale companiilor.

Analiştii de la IIF apreciază că redresarea din 2020 a fost impresionantă, atât prin valoare cât şi prin dinamică, în condiţiile în care "şocul pandemiei a condus la una dintre cele mai adânci şi violente episoade ale ieşirilor de capital înregistrate vreodată" (vezi graficul 2).

Singura ieşire lunară de pe pieţele emergente apropiată ca magnitudine de aceea din martie 2020, de 89,6 miliarde de dolari, a fost cea din octombrie 2008, de 62,6 miliarde de dolari.

Circa 62% din ieşirile din martie 2020 au fost reprezentate de vânzările din portofoliile de obligaţiuni, respectiv 55,3 miliarde de dolari.

Peste jumătate dintre investiţiile din decembrie 2020, 24,9 miliarde de dolari, s-au îndreptat către China. Din această sumă, 11,7 miliarde au reprezentat investiţiile în acţiuni, iar 13,2 miliarde investiţiile în obligaţiuni. Intrările pe pieţele emergente exclusiv China au fost de 17,6 miliarde de dolari în acţiuni şi de 3,4 miliarde în obligaţiuni.

Repartizarea regională a fluxurilor de capital din decembrie 2020 arată dominaţia clară a pieţelor emergente din Asia, care au înregistrat intrări de 21,9 miliarde de dolari, urmate de pieţele emergente din America Latină (11,9 miliarde USD), Africa şi Orientul Mijlociu (7 miliarde) şi pieţele emergente din Europa (5,2 miliarde).

Pentru întreg anul 2020, intrările cumulate de capital pe pieţele emergente au fost 313,6 miliarde de dolari, conform estimărilor de la IIF, cu doar 48,2 de miliarde de dolari sub nivelul din anul precedent, de 361,8 miliarde. Cea mai mare parte a finanţărilor, de 302 miliarde de dolari, s-a îndreptat către obligaţiuni.

Investiţiile de portofoliu în acţiuni au fost de numai 11,6 miliarde de dolari, în condiţiile în care intrările nete din China au fost de 31,8 miliarde, iar restul pieţelor emergente au înregistrat ieşiri de 20,2 miliarde.

"Cel mai rapid raliu din istorie a dus acţiunile de pe pieţele emergente la un nou record", a scris recent Bloomberg, în condiţiile în care indicele MSCI Emerging Markets a depăşit maximul anterior, înregistrat înainte de criza financiară din 2008, după o creştere de circa 79% faţă de nivelul din martie 2020.

Cu toate acestea, volatilitatea s-a menţinut la un nivel ridicat în comparaţie cu pieţele dezvoltate, iar "pieţele emergente rămân vulnerabile în faţa schimbărilor neaşteptate în percepţia investitorilor".

Investitorul britanic Jeremy Grantham, fondator şi director de investiţii al companiei de administrare a activelor financiare GMO, a scris recent în nota către clienţi "Waiting for the last dance", că "piaţa iniţiată în 2009 sub semnul taurului s-a transformat acum într-o bulă speculativă de proporţii epice", marcată de "supraevaluări extreme" şi "comportament isteric al investitorilor speculativi".

O astfel de bulă speculativă va exploda la un moment dat, indiferent cât de mult încearcă Federal Reserve să o susţină, mai afirmă Grantham, în opinia căruia cea mai bună valoare pentru preţurile actuale se găseşte pe pieţele emergente, iar acţiunile companiilor americane trebuie evitate.

În ciuda optimismului manifestat de investitori pentru perspectivele pieţelor emergente, interesul pentru ţara noastră este încă foarte scăzut şi pare orientat mai mult către componenta speculativă, după cum arată datele de la IIF, care indică o volatilitate foarte ridicată a fluxurilor de capital în ultimii 16 ani (vezi graficul 3).

Intrările cumulate din intervalul ianuarie 2005 - octombrie 2020 au fost de circa 50 de miliarde de dolari, din care investiţiile în obligaţiuni au fost de aproape 49 de miliarde de dolari.

În primele zece luni ale anului trecut, investiţiile nerezidenţilor în obligaţiuni au fost de circa 13,1 miliarde de dolari, iar vânzările nete de acţiuni au fost de 510 milioane de dolari, în condiţiile în care investiţiile în obligaţiuni din perioada similară a anului 2019 au fost de 5,2 miliarde, iar vânzările nete de acţiuni de 548 de milioane.

Oare nu reprezintă această situaţie o acuzaţie extrem de gravă la adresa autorităţilor statului cu privire la incapacitatea de a crea un cadru instituţional pentru dezvoltarea pieţelor, în special a celor de acţiuni, care ar aduce numeroase beneficii şi capitalului autohton?

Pe fondul restrângerii severe a opţiunilor de plasare a capitalurilor pe pieţele dezvoltate, determinată inclusiv de distrugerea mecanismelor elementare de funcţionare ca urmare a politicilor monetare iresponsabile din ultimul deceniu, pieţele emergente au devenit o opţiune extrem de atractivă, însă acest segment nu va fi privit uniform de investitori, iar discriminarea nu se va opri la nivel regional.

Din păcate, deocamdată nu există niciun indiciu că ţara noastră nu va fi ocolită, încă odată şi pentru destul timp, de o posibilă nouă perioadă de redresare economică şi financiară.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Când BVB a trecut la statutul de piață emergentă, foarte multi vedeau munți de bani luând cu asalt piața românească. Iată că nu s-a întâmplat, ieșirile de capital sunt clare.

    1. Toate sunt pe crestere.

      fondurile de pensii de la noi cumpara ca n-au ce face cu banii, de aia

      Sunt volume mici, daca te uiți la TLV te tăvălești de râs. Piață emergentă de doi lei.

      exact!.

      daca veneu investitorii in pasi grabiti nu mai era necesara migratia a 5 milioane de oameni (active brute -forta de munca) sa plece exact in pietele “financiare dezvoltate” ca sa nu le pocneasca sandramalele. 

      UK nu are ce face.... bula lor financiara e pana la Dumnezeu! 

      Vor nu vor tre sa o joace sever pe urmatorul trend descendent economic! 

      De Australia nu mai zic, de China ce a avut una dintre mamele bulelor in imobiliare dupa Japonia se chinuie sa tareasca mizeria sub pres! 

      Tare imi e ca joaca cu creditul o sa cam inceteze pe urmatorul trend pentru pietele ce ating maxime in datorii. 

      semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb