REFERENDUM Unsprezece

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 31 iulie 2012

Unsprezece

Cocoşată sub blană de nurcă şi căciulă de leopard îndesată, o babă crăcănată, în haine bune, se târa cu greu, în baston, pe sub coloanele de la Sala Palatului, prin cele 38 de grade ale dupăamiezii din duminica Referendumului.

Era pustiu în toată piaţa, aburii încinşi tremurau caldarâmul.

Dintr-un non-stop, a ieşit vânzătoarea să se holbeze.

- Lu' baba asta i-e frig, i-am zis.

- La ea mă uit, a spus femeia, cu mâna la gură.

- S-a înfofolit, în mintea ei crede că-i iarnă şi se bucură că uite ce cald şi bine îi e...

- O fi ieşit să voteze, mi-a răspuns.

Mi-a picat fisa.

Avea dreptate.

Probabil că bătrâna nu ieşea pe stradă niciodată.

Va fi ieşit la Referendum şi n-a băgat de seamă canicula.

Probabil că locuia singură.

Am intrat în casă.

La televizor, au estimat că 11% dintre participanţii la Referendum au votat pentru Băsescu.

Am rămas cu gura căscată - frate!, cât de dus cu capul să fii, ca să te duci la Referendum, dacă ţii cu Băsescu?!

Apoi, mi-am amintit de babă şi m-am înduioşat.

Biata băbuţă!

Probabil că l-a votat pe Băsescu.

Ea, care nu iese din casă niciodată, o fi crezut că trebuie să-l ajute.

Doamne!, ce abnegaţie!

Mi se rotea prin cap, absurd, "Iarna nu-i ca vara..."

Cum trebuie să arate oamenii ăştia, care n-au priceput că, dacă îl votează pe Băsescu, atunci îl dau jos?!

În primul rând, ei nu l-au auzit pe Băsescu, la televizor, când le-a cerut să boicoteze Referendumul.

Deci, nu se uită la televizor.

Dar, nu citesc nici presa, nici nu ascultă radioul.

Probabil că nu au prieteni care să-i lămurească, sau prietenii lor sunt la fel.

În mod normal, ei ţin cu şeful statului.

Pentru ei, oricare uzurpare probabil că ţine de dezordine şi instabilitate.

Îşi închipuie că regulile îi apără şi atunci ei apără regulile.

Dacă au televizor, atunci probabil că au rămas la primul îndemn al lui Băsescu - "Veniţi la Referendum!" - şi nu l-au mai prins pe al doilea - "Boicotaţi Referendumul!"

În sfârşit, dacă au prins şi al doilea îndemn al preşedintelui cu care ţin, atunci nu ştiu ce înseamnă "boicot", şi-or fi imaginat că înseamnă să-l voteze cumva mai tare, că preşedintele e disperat.

Mi-am văzut de treabă - subiectul mă impresionase şi am crezut că l-am lămurit, fără să bag de seamă că 11% reprezintă aproape un milion de oameni şi că explicaţiile pe care mi le-am oferit nu pot acoperi o masă de oameni atât de amplă.

Pe seară, aflu că o prietenă a fiicei mele, venită în România pentru câteva zile, a votat "NU", la Referendum.

Este o domnişoară inteligentă, foarte calificată, care lucrează ca expert, în străinătate, pentru o multinaţională, făcând naveta între două ţări ale Uniunii Europene.

M-a intrigat.

Până la urmă, din lămuriri, am priceput că, probabil, a votat dintr-un impuls care o face să se simtă româncă.

Interesant.

În definitiv, motivaţia ei seamănă cu a celorlalţi - respectarea regulii ne face să ne simţim că aparţinem acestei ţări.

A doua zi, la Redacţie, aflu că o colegă de la Marketing a votat şi ea "NU", la Referendum.

Este exact genul la care să nu te aştepţi la aşa ceva - tânără absolventă, cu inteligenţă ascutiţă şi extrem de înfiptă.

Am rugat-o să-mi explice.

Mi-a spus că, în weekend, a mers la mare cu nişte prietene, şi că ele au ţinut morţiş să meargă să voteze şi să-l dea jos pe Băsescu şi că, odată ce s-a găsit în cabina de vot, a votat cum i-a dictat conştiinţa.

Tare! - viclenie şi personalitate!

Discutând subiectul în şedinţa de redacţie, o ziaristă mi-a atras atenţia că votul "NU", cu luciditate, poate să însemne şi că, de fapt, nu doreşti USL-ul, dar nici pe Băsescu.

Am căzut pe spate, însă, când am aflat că un redactor de-al nostru, absolvent de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti, bursier la Bruxelles, a votat, de asemenea, "NU".

L-am rugat să-şi explice opţiunea în scris.

O reproduc în continuare:

"Am fost la vot şi am votat «NU» nefiind interesat sau motivat de retorica dogmatică şi pragmatică sub care se profilase contextul votării. Teoria instrumentalistă a votului, speculată de ambele părţi, nu m-a convins nici teoretic şi nici în practică, deoarece un vot instrumental duce la o stare de fapt instrumentalistă.

Am votat «NU» pentru că, deşi Băsescu a avut multe momente de afirmare a unui prezidenţialism necaracteristic ţării, demiterea lui nu ar fi corectat această anomalie, astfel încât am fost convins că doar păstrarea acestuia la Cotroceni, alături de un guvern opus doctrinar, poate realiza, pe termen lung, o practică semi-prezidenţială slabă, sub care să se înscrie republica noastră. Deoarece votul mi-a favorizat această luare de poziţie, am dorit să-mi exprim părerea expusă prin intermediul său. Este votul şi interesul meu şi mi-l asum, deorece am în considerare ulterioară starea de fapt, spre care am sperat odată cu exersarea lui."

Probabil că ar trebui să întocmesc o listă lungă cu ceea ce a însemnat acest "NU".

Realitatea e un lucru foarte mare.

Ponta a spus că Băsescu nu mai are legitimitate, pentru că preşedintele suspendat "nu mai are niciun sus-ţinător", ştergând dintr-o singură propoziţie aproape un milion de oameni care, de fapt, l-au ajutat.

Iar Băsescu nu cred că îi preţuieşte pe cei 11% care nu l-au ascultat, nu au boicotat Referendumul şi l-au pus în pericol.

Realitatea este un lucru foarte mare, pe care ei îl ignoră.

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. multi s-au trezit "luati pe sus" de familii sau amici (presiune sociala) si nu au putut sa se opuna (sau nu au avut curajul sa o faca) deschis, asa ca au impacat capra cu varza...

    sper ca in toamna sa va zica basinosu sa stati acasă sau sa mergeți la mare cu barca si voi sa îl ascultati orbeste ca niște intelectuali ce va dați.mi-e jena de voi si de bărbația voastra.macar baba aia si-a folosit dreptul câștigat in dec 89.voi ați fost destepti si inteligenti, probabil cu interes.felicitari lingailor!

    1. Daca nu ma inseala memoria, din 1926 incoace ,noi Romanii, avem libertatea de a vota, legal, si pe timpul comunistilor erai la fel de liber s-o faci, doar ca ei te constringeau sa votezi, asta doar ca sa le iasa lor "procentul" , ca sa arate degeneratilor din occident ce unanimitate este in jurul "marelui conducator". In timpul evenimentelor din decembrie eu am cistigat...LIBERTATE. Am cistigat libertatea de a alege, cind vreau, cum vreau, pe cine vreau.

    Make: “Am rămas cu gura căscată - frate!, cât de dus cu capul să fii, ca să te duci la Referendum, dacă ţii cu Băsescu?!”

    Nu era cazul sa ramai cu gura cascata! Putinii simpatizanti ai presedintelui “masa verde” sunt de doua tipuri: 1. cei 900 de mii care au votat NU, oameni de bun-simt, care nu accepta tertipuri si pacaleli ale votului democratic (vezi si explicatiile primite); si 2. fanaticii, obtuzii, vreo 5-6 sute de mii, care nu au votat, conformandu-se, obedient, ordinului primit de la idolul lor, Mr. “masa verde”! probabil ca astia din urma l-ar vota inca 20 de ani de-acum incolo, daca ar mai avea voie sa candideze… 

    Altfel, astept sa ne spui ceva si despre ziaristii de la Bursa care au votat DA, probabil mai multi decat cei care au votat NU ori n-au votat deloc.

    Apropo, Make, banuiesc ca n-ai votat… 

    1. Voi doi va uitati la televizor si cititi presa degeaba, ca oricum nu pricepeti nimic dintr-un articol ca asta. Make arata aici cu totul altceva decit ati inteles, o definitie a patriotismului prin care ii blameaza pe cei care n-au votat. E prea subtil pentru voi, tara te vrea prost.

      Tare greu de cap esti mai Tudorica! Sa se duca lumea la vot ca sa-si legitimize lovitura de stat alde Chiulica si Minciunica? Este evident ca >40% din voturi au fost cumparate si masluite prin toate mijloacele. Stii ca la un cort USL din piata Minis se oferea 200 lei pentru a imprumuta cartea de identitate pt. ziua de duminica? Bine ca romanii s-au mai trezit din aburelile USL-ului, organizatie de care precis apartii.

      votez împotriva lui basinescu GRATIS!ca si majoritatea de duminica...mă doare mai tare nesimtirea si prostia decât o mică șpagă. Numai vorbi din astea , du-te direct la poliție, daca ai dovezi....daca nu, ești intoxicat cu fasole

      De inteles frustrarea puscariabililor ! Daca si la asemenea frauda elecorala au dat-o in bara se simt in plop pe o creaga superioara .Cineva, in alt raspuns , oferea solutia anuntarii politiei ori acestia , politistii , sunt puscariabili in uniforme , hoti care primesc salarii mari pentru a acoperi faradelegile bandei de idioti nativ , clica securisto-comunista . Pe de alta parte politia isi are propriile furtisaguri printre care , cele mai mari , sunt contrabanda si traficul de persoane !

      Fiti linistiti la alegerile urmatoare romanii vor veni in numar mult mai mare De-abia s-au prins ca daca nu ma sunt stapani pe un loc de munca si o duc prost cu banii mai au in schimb un vot pe care pot sa si-l exercite sau nu. Iar daca cearta

      parlamentara va continua ca pana acum (pe banii lor platiti din imozite rupte din lefuri mici) fara masuri economice concrete fiti siguri ca vor stampila Nu pentru cei care nu vor fi instare sa schimbe nimic Timpul trece repede . 

      Esti un nenorocit! Din pacate tara asta are multi asa ca tine... Nu incapeti toti in puscarie asa ca ma rog la Dumnezeu sa va faca puscaria acasa! Sa nu mai iesiti niciodata pe afara!

    Nu cred ca e important cine cu cine a votat si de ce. Problema e mai degraba cine ar trebui sa aiba drept de vot si cine nu. Asta-i una dintre "chichitele" democratiei...Poate n-ar fi rau ceva de genul la 3 neparticipari la vot sa ti se suspende dreptul de a vota.

    1. pe basescu l-au salvat morții de pe liste, si cei care de câțiva ani au renunțat la cetățenia romana(știu pe cineva) dar probabil sunt pe liste.aia au renunțat la cetățenie din cauza de prea mult bine si o oferta bogata de băieți destepti.teoretic ar trebui sa plecam mulți tineri către vest, dar nu merita lăsată tara asta unor cretini sprijiniti de unguri, diaspora si creduli de pe la otv

      Daca ai avea mai putina ura fata de marinar si putin mai mult discernamant probabil nu ai mai fi scris prostia de mai sus.

      Pe marinar l-au "salvat" Ardelenii si l-au "stampilat" toate celelalte regiuni istorice ale tarii. Mai ales a fost salvat de boicotul celor de etnie maghiara.

      Dar asta, desigur, nu o sa intereseze pe cei ca si tine. E mai important pentru unii sa injure decit sa gandeasca cu propriul capsor. E clar ca e mai usor sa injuri, sa demolezi decit sa cladesti ceva. 

      Cum poti crede asa ceva? in Miorita se spune ca "baciul ungurean si cu cel muntean" s-au inteles...... 

    Basescu mai are doar 943.000 sustinatori? De la 5 milioane la 943.000??? Nici macar un milion de oameni nu mai cred in nea Traienel? E varza,saracu de el. Mi-e jena de jena lui.

    1. [...] nici macar nu stii sa numeri! Basescu are 943.000 din cati au votat plus restul de 10 milioane care nu s-au prezentat la vot. Comunisti oribili ce sunteti!

      Pai de unde stii ca restul care nu s-au prezentat l-ar fi vrut tot pe Basescu? Nu votezi, nu contezi. Cine a vrut, a fost liber sa vina. Rezultatul votului este foarte clar. Basescu mai are doar 943.000 de adepti. Demisia ar fi un gest onorabil al lui. Dar de la un comunist si securist nu poti sa ceri onoare.

    Doar "păstrarea acestuia la Cotroceni, alături de un guvern opus doctrinar, poate realiza, pe termen lung, o practică semi-prezidenţială slabă" .

    Dar atunci ar fi trebuit sa nu se prezinte la referendum, ca sa creasca sansele lui Basescu sa ramana la Cotroceni.  

    ce articol de trei lei basescu... baba in blana n-avea cum sa voteze NU, ea se gindea la iarna si probabil o lua razna ca sa scape de tara lui base unde ziaristii nu mai au umor si sunt patimasi si razbunatori ca politicienii, ca CTP, Esca, Make si Vantu...vedeti vreo diferenta?

    1. te oftici,sakke?

    Onorabililor! baba lui Make este doar o figura de stil (bine aleasa) prin care mesterul ne reda "starea natiunii".

    1. Ironia la adresa adversarilor politici, este arma preferata a celor "imbacsiti de bolsevism" ca sa-l citez pe Cerveni.

      Activistii cand nu aveau argumente o treceau pe zemflemea. Scuze dar nu m-am putut abtine. 

      Ironia lui Make este sarea si piperul; pentru cei care au papile gustative neatrofiate. 

      Scuze Moftangiule, dar nu m-am prins ca te referi la mine, a trebuit sa vad opinia 8.2. ca sa-mi dau seama.

      Ironia tine de umor iar bolsevicii aveau umorul limitat la a mitralia familii intregi, cu batrini si copii.  

      Stalin a avut umorul sa spuna, in conferinta internationala, ca republicile unionale de la marginea Uniunii Sovietice nu pot fi lasate sa se desprinda ca sa devina independente, pentru ca altfel ar periclita securitatea hotarelor, iar cele din interior, din aceasta cauza, nu au unde sa se mai desprinda. 

      Cred ca Cerveni a cam confundat cazul, desi l-am stimat, in altele. 

      Umorul, ironia, sarcasmul sint arme ale nonviolentei si feresc de extremism. 

      L-ai vazut pe Hitler glumind?

      Citeste "Numele trandafirului" al lui Umberto Eco, iti va face placere. 

    Make, nu mai posta comentarii-raspuns ca "anonim" ca esti penibil! E de ajuns un presedinte las!

    MAKE pentru inca un articol exceptional.

    Citind comentariile la articol e clar ca majoritatea nu au inteles nimic din el. Din pacate unii sint prea inversunati (sau indoctrinati ?) ca sa inteleaga ceea ce se intimpla in jurul lor.

    Din pacate actuala clasa politica a reusit sa imparta populatia in doua tabere. Numai de asta nu mai aveam nevoie. 

    1. ......Si in doua taberi, large

      Cu de-a sila sa-i aduni..... 

    Un timp n-am bagat de seama, m-am mirat sincer ca public un articol iar reactia comentatorilor il iau in seama prea putin, de multe ori rudimentar interpretat, in schimb, se concentreaza asupra mea, a autorului, nascocind tot felul de chestii, mobiluri, legaturi cu unii si cu alti, ca sint in slujba cuiva, ca primesc bani, ca il iubesc pe Basescu sau pe Voiculescu (nu, de Voiculescu n-au zis).

    I-am raspuns fiecaruia, cu respectul datorat cititorului, incercind sa indepartez neintelegerea. 

    Astazi, insa, am scris un articol care m-a durut sa-l scriu. 

    Imi pare nespus de rau de cei 11% tradati de cel pe care l-au sustinut. 

    Comentariile, insa, au continuat sa se focalizeze pe mine, cu completa nesimtire. 

    Ceva nu este in regula. 

    Nu exista nici o explicatie fireasca. 

    Articolul nu este rezultat al vreunei optiuni politice si nu sustine pe vreuna. 

    Eu insumi nu sint vreun politician si cu atit mai putin vreun politician compromis sau corupt, ca sa-mi atrag ura sau dispret. 

    Baieti, cred ca aveti sarcina. 

    Cineva v-a cerut asta. 

    Nu sinteti voi. 

    Daca ati fi voi insiva, ati fi mai ingeniosi, nu intratit de stereotipi.

    Spre deosebire de ei, sakke e de la concurenta. 

    1. Lasa-i Make! cu cat fierb mai mult, cu atat crapa mai repede.

      Si culmea! nu influenteaza rezultatul; zarurile au fost aruncate. 

      Dl Make iar simplificati viata reducand-o la binar.

      Mama este de la tara si are 86 de ani si s-a dus la vot desi merge greu cu doua bete. Doi frati ai ei, doi unchi, ambii peste 80 de ani, care se deplaseaza fara probleme, nu s-au dus pentru ca sunt basisti. Aceeasi situatia la populatia de varsata mijlocie sau tanara, instruita sau neinstruita. Atunci de ce ironizati si aduceti ofensa celor care au participat la vot. De ce credeti ca dumneavoastra detineti adevarul, sau ca batranii sunt sclerozati? Or fi si sclerozati, dar majoritatea au fost arsi al buzunarul aproape gol, si acum s-au "racorit". 

      De ce ai "căzut pe spate" cand un redactor sef a participat la vot? Unii s-au dus la vot ca sa para ca sunt ca toata lumea, si au votat invers. Un comportament tipic celor care se simt amenintati. Boicotul a desecretizat votul. Ar fi trebuit sa se condamne prin lege indemnul la boicot la referendum. Cand sunt alegeri cu mai multe partide este altceva, dar cand este referendum cu prag boicotul echivaleaza cu vot la vedere. 

      Acum pe cei care nu agreeaza pozitia dumneavoastra ii acuzati de "mercenariat", pentru ca dumneavoastra nu puteti accepta alte opinii ca fiind perfect logice. Si cei care v-au acuzat de basism au facut acelasi rationament. Pentru ei nu exista logica pentru neparticipare la referendum. Stiu ca multi au spus sub alta forma ca "mai bine un berbec decat doua gaste", dar este o falsa justificare. Acum nu s-a pus problema de a alege intre "un berbec si doau gaste", acum s-a pus problema daca sacrificam sau nu "berbecul", si apoi nu ne impiedica nimeni sa sacrificam si "gastele".

      Cei care nu-l suporta pe Voiculescu, printre care sunt si eu, nu pot justifica sustinerea lui Basescu de antipatia pentru Voiculescu. Eu nu cred ca intre ei exista conflict sincer, pentru ca Voiculescu prin "solutia imorala" i-a permis lui Basescu sa faca primul guvern cu alianta DA. Voiculescu si trustul lui au beneficiat de sume importante injectate de al bugetul statului. Asta cu "eu sunt anti Voiculescu si pentru asta il sustin pe Basescu", este argument care nu este "digerabil". 

      Nu stiu de unde le scoti, dar parca ai avea bornele conectate invers.

      Articolul, dimpotriva, ilustreaza boicotul drept anomalie. 

      E chiar atit de greu de priceput? 

      Vezi si opinia 8.3, in care ti-am raspuns la precedenta ta interventie.

      Cred ca nu stiu sa ma descurc cu tine, nu abandonez, dar am nevoie de ajutor. 

      Domnule Make,

      In conditiile in care Romania are, de fapt, foarte putini "oameni medii", majoritatea fiind elita sau "gunoi" in orice domeniu, mi se pare normal sa se polarizeze societatea in cazuri de criza.  

      Avem o adevarata elita intelectuala (aia 5% care adesea prefera sa citeasca o carte buna, nu una oferita cu vre-un ziar tabloid) si o mare masa de oameni care nici macar forma contractata a "mamei lui" n-o stiu scrie. 

      La fel stau treburile si cu initiativa privata, munca, lene, bani, masini, femei, etc. Ba nu.. masini avem in tara asta, slava Domnului! 

      Eu cred ca ura fata de Basescu (in unele cazuri justificata, desi eu pledez pentru o atitudine mai temperata...) nu-i lasa pe majoritatea sa vada pericolul reprezentat de Ponta si Antonescu. 

      O discutie are nevoie de doi participanti care sa participe constructiv, nu are loc niciunul care isi doreste doar sa demonteze argumentarile celuilalt. 

      Lasand totusi problemele astea deoparte, ce ne facem cu rusii? Sunt din ce in ce mai vocali... 

      Banuiesc ca va referiti la Hidroelectrica si la industria noastra energetica, in general.

      Desigur, poate fi alcatuit un scenariu al coliziunii dintre Europa si Rusia pe energia romaneasca, unde clasa politica reflecta interesele externe, radicalizind confruntarea si polarizind populatia, ca sa o antreneze in aceasta lupta care este in defavoarea sa si complet straina de interesele nationale. 

      Nu detin elemente ca sa trec dincolo de supozitii.

      Scenariul este sugerat de elemente de conjuncura, doar - starea Europei si Strategia energetica ruseasca nu pot fi dovezi. 

      Vin eu! Scoate-l din priza sau inverseaza-i bornele; poate-si revine. 

    Din pacate, s-a ajuns la o asa de mare prapastie intre suporterii celor doua tabere, incat, este suficient ca una din ele sa pomeneasca ceva, ce celeilalte i se pare ca ii atinge vreun punct sensibil, ca imediat apare o reactie de respingere totala si definitiva a oponentului, fara a face vreun efort de a intelege ce a vrut sa spuna.

    Acesta este catalogat imediat drept basist sau USL-ist, dupa caz, si, tot ce spune este gresit din start, pentru ca este, nu-i asa, cumparat. 

    Autorul articolului si-a pus o intrebare legitima (pe care si eu mi-am pus-o , cat de prosti sunt suporterii lui Basescu sa se duca la vot, ce a fost in capul lor), iar articolul incearca sa raspunda la asta.  

    Nu e de inteles cum o astfel de tema de dezbatere poate sa declanseze o asemenea reactie de aversiune si ura, din partea ambelor parti ! 

    Oare nu mai suntem in stare sa ne pastram capul pe umeri ?!

    Au reusit astia sa ne faca o natiune de microbisti ?! 

    1. Ai o mama, o bunica batrana? cum poti alatura cuvantul prost acestei categorii de votanti?. "Baba cracanata" (sa-ti fie rusine Patriciu) nu poate fi catalogata in niciun caz drept proasta; rupta de realitate, da.

      Ar fi fost mai bine daca Make folosea o alta expresie sau creiona mai plastic contextul iesirii la vot a babutei. Eu unul raman la convingerea ca a folosit doar o figura de stil ( in modul in care a descris-o, chiar ca a reusit o figura de stil) dar nu pot accepta ca a facut-o batjocoritor. Batjocoritor ne trateaza cei care vor sa ne rupa de Europa. 

      In orice familie exista o babuta care face ce vrea ea, indiferenta la sfaturile apropiatilor.

      Make a incercat sa raspunda la o simpla intrebare: ce-i mana in lupta pe combatanti? 

      Simpla incercare de a afla raspunsul a declansat o avalansa de luari de pozitie pro si contra ireconciliabile si absolut irationale.

      Nu am veleitati de scriitor; in mintea mea, povestitorul (chiar daca eu sint cel care povesteste) este personaj si deci, beneficiaza de prezumtia de fictiune, astfel ca poate gindi oricum, poate sa se exprime oricum, fara ca asta sa ilustreze cum gindesc eu in realitate, desi textul are pretentia asta.

      Este pretentios sa o afirm, dar am incercat sa-i confer articolului o structura spiralata, incheind cu cea mai elaborata motivatie, dorind sa arat ca votul "NU" are semnificatii mult mai largi de cit pare si ca are valente civice, patriotice si teoretice care ne-ar putea armoniza, indepartind polarizarea.

      In aceasta ocazie, "NU" a avut acelasi rol cu "DA" - de ce nu sare in ochi asta?!  

      Pentru ca baba cracanata este mioapa (ceva normal) si nu poate vedea asa departe ca Make. 

      Basescu ne- a spus ca el nu vrea sa castige la masa verde ca- n LIGA LUI MITICA .Si-n hainele ei de sarbatoare(pe acestea le avea , probabil din tinerete) s-a grabit sa-l ajute sa nu se faca de rusine .El era insa un trisor

      etc., etc., etc,.....n, n+1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb