Comisia Europeană (CE) este în continuare "foarte preocupată" de atacurile împotriva democraţiei în România şi aşteaptă de la premierul Victor Ponta respectarea angajamentelor asumate prin "fapte", a declarat ieri comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, adăugând: "Suntem, în continuare, extrem de preocupaţi de situaţia democraţiei în România".
"Preşedintele (CE, Jose Manuel) Barroso şi-a exprimat preocuparea într-o declaraţie foarte puternică şi a prezentat 11 cerinţe", a amintit Reding, după care a adăugat că "nu s-a întâmplat nimic nou de atunci".
"Noi privim faptele, nu promisiunile, legile, nu scrisorile", a subliniat comisarul european pentru Justiţie.
Din acest motiv, "România va rămâ-ne sub o supraveghere foarte atentă", a avertizat ea. Reding a precizat că a primit "sute de e-mail-uri, dintre care unele prezintă fapte foarte şocante".
CE a criticat foarte dur, pe 18 iulie, atingeri din partea Guvernului român la adresa statului de drept, care au "zdruncinat" încrederea UE, potrivit lui Barroso. Ponta a promis să tragă "concluziile care se impun" din acest avertis-ment şi să "îşi asume întreaga responsabilitate pentru ca angajamentele asumate la Bruxelles să fie puse în aplicare".
CE a denunţat "caracterul sistematic" al mai multor atingeri aduse recent statului de drept şi independenţei justiţiei, în vederea destituirii preşedintelui Traian Băsescu (centru dreapta).
Este vorba despre tot atâtea derive care, potrivit raportului, proiectează o îndoială asupra "înţelegerii" de către Guvernul român a "ceea ce înseamnă un stat de drept într-un sistem democratic pluralist".
Un nou raport este prevăzut pentru sfârşitul anului, care va verifica "dacă s-a răspuns îngrijorărilor cu privire la statul de drept şi independenţa (sistemului) judiciar şi dacă mecanismele democratice de control au fost restabilite".