Referendumul îi aduce lui Sorin Oprescu o plângere penală

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 6 septembrie 2013

Referendumul îi aduce lui Sorin Oprescu o plângere penală

Scandalul provocat de uciderea unui copil în apropierea unui parc bucureştean de către o haită de câini vagabonzi capătă noi valenţe. Chiar dacă toate autorităţile se întrec în scuze şi încercări lamentabile de a pasa vinovăţia, cetăţenii au început să reacţioneze. Mihai Antonescu, un cititor al ziarului "BURSA", i-a făcut plângere penală primarului Sorin Oprescu, considerând că organizarea unui referendum pe tema eutanasierii câinilor fără stăpân este ilegală. În plângerea înaintată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti sunt prezentate şi argumentele acestui demers: "Sorin Mircea Oprescu a făcut apologia infracţiunii, a îndemnat public la nesupunere faţă de Lege şi Autoritate. În dată de 4 septembrie a.c., după orele 18.00, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, amplu mediatizată de televiziune, radio şi presa scrisă, Sorin Mircea Oprescu a anunţat organizarea unui referendum local, în Municipiul Bucureşti, în cadrul căruia populaţia se va pronunţa asupra măsurilor ce se vor lua în gestionarea fenomenului câinilor comunitari. O lege care să normeze acest fenomen se află în Parlament, va fi dezbătută, amendată, votată începând de luni, 9 septembrie, conform declaraţiilor publice ale Premierului Victor Ponta, anterioare conferinţei de presă a PMB. Această lege, chiar în condiţiile unei eficienţe maxime, va fi definitivă şi publicată în Monitorul oficial în circa o săptămână. Or, Sorin Mircea Oprescu anunţa că va opera însemnate cheltuieli din resurse publice pentru a organiza un referendum în care cetăţenii se vor exprima dacă doresc sau nu să respecte o lege al cărei conţinut încă nu este cunoscut. Arăt că un referendum local nu poate chestiona votanţii dacă aceştia doresc să se procedeze împotriva legii. Primăria nu este for legislativ şi are o autoritate restrânsă în normarea unor aspecte ale vieţii cetăţenilor. Prin urmare, este criminal că autoritatea locală să întreprindă un demers spre a chestiona electoratul cu privire la oportunitatea sau inoportunitatea respectării legii. Vă rog să constataţi ca un asemenea referendum nu este şi nu poate fi legal. Un asemenea plebiscit induce populaţiei ideea că voinţa unei comunităţi trebuie să fie impusă prin acte voluntare, chiar dacă această voinţă este contrară legislaţiei în vigoare. Nu poţi întreba, citez, < sunteţi de acord cu măsură radicală sau nu? >, atât timp cât nu ştii dacă < măsura radicală > este descrisă de lege. Şi nici nu poţi pune întrebări de genul < sunteţi de acord cu prevederile legii? >, pentru că această abordare publică a unei autorităţi induce ideea că legea are un caracter facultativ, eludabil, sau că încălcarea legii este susţinută de numită autoritate".

Sorin Oprescu a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că data referendumului, 6 octombrie, va fi validată în cursul zile de astăzi când va fi propusă spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti întrebarea care urmează să fie adresată cetăţenilor: "Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător, capturaţi pe teritoriul municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau Nu?".

Pe de altă parte, mai mulţi politicieni, printre care Crin Antonescu, s-au pronunţat deschis împotriva organizării acestui referendum, argumentele fiind diferite însă de cele prezentate mai sus. Preşedintele PNL consideră că un astfel de demers nu ar aduce nimic în ceea ce priveşte voinţa cetăţenilor: "Îmi spun o părere personală, ca simplu cetăţean şi locuitor al Bucureştiului: referendumul nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor. Răspunsul e clar: niciun bucureştean, şi cel mai mare iubitor de câini - şi mă număr printre iubitorii de câini - nu vrea să existe vreun câine vagabond pe stradă. Şi atunci, la ce să fac referendum?" .

Cu certitudine că acest scandal nu poate fi îngropat fără ca nimeni să răspundă pentru moartea unui copil. De altfel, comunitatea online a părinţilor a anunţat că astăzi va avea loc o acţiune de protest, în Piaţa Romană din Capitală, în memoria lui Ionuţ Anghel şi a tuturor persoanelor muşcate sau atacate de câini maidanezi, cerând autorităţilor să ia măsuri imediate şi eficiente pentru asigurarea dreptului la viaţă şi siguranţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb