Referendumul pentru independenţa Cataloniei trage euro în jos

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2017

Referendumul pentru independenţa Cataloniei trage euro în jos

Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, în urma referendumului pentru independenţa Cataloniei, desfăşurat duminică.

Deşi referendmul, care a fost marcat de incidente violente între poliţie şi votanţi, este considerat de Comisia Europeană "o problemă internă" a Spaniei, "în care nu va interveni", Executivul comunitar a atras atenţia, ieri, că acesta este ilegal, conform legii spaniole.

Situaţia din Spania a alimentat temerile din zona euro privind riscurile politice, ceea ce a făcut ca moneda unică să coboare cu 0,6% ieri, în jurul orei locale 16.20, până la 1,1748 dolari. Investitorii urmăresc cu nervozitate situaţia din Spania, date fiind conflictele violente care au avut loc duminică şi care au dus la rănirea a sute de persoane.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, se confruntă acum cu cea mai mare criză constituţională din ţară, din ultimele decenii, după ce 90% dintre catalani au votat pentru independenţa regiunii.

Comisia Europeană a făcut apel la un dialog calm între cele două părţi, subliniind: "Dacă un referendum ar fi organizat ţinând cont de prevederile Constituţiei Spaniei, ar însemna că acel teritoriu care îşi proclamă independenţa se va afla în afara Uniunii Europene. Dincolo de aspectul pur legal al acestei chestiuni, Comisia consideră că este timpul pentru unitate şi stabilitate, nu pentru diviziune şi fragmentare. Violenţa nu poate fi un instrument politic.

Avem încredere că premierul Mariano Rajoy va reuşi să gestioneze corect acest proces dificil, respectând Constituţia şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor".

Amintim că, după ce a fost sesizată de guvern, Curtea Constituţională de la Madrid a stabilit că referendumul din Catalonia nu are o bază legală, iar Spania nu poate fi divizată. Potrivit instanţei, orice formă de consultare a populaţiei cu privire la desprinderea Cataloniei de Spania este ilegală.

Potrivit cotidianului francez Le Figaro, referendumul din Catalonia ar putea încuraja acţiuni similare în Europa, mai precis în Scoţia, Corsica, Ţara Bascilor, Italia de Nord, Flandra, Ţinutul Secuiesc, ori în Insulele Feroe.

Amintim că în septembrie 2014 a avut loc un referendum pentru independenţă în Scoţia, însă cei care au spus "nu" au fost majoritari (55%). În iunie 2016, când britanicii au decis să iasă din UE (Brexit), a reapărut ideea separării, întrucât scoţienii sunt pro-europeni, astfel că este posibilă organizarea unui nou referendum de independenţă.

Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole au crescut cu 10 puncte de bază ieri, până la 1,713%, iar decalajul care le separă de obligaţiunile germane a atins cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, conform Agerpres. De asemenea, costul asigurării expunerii pe obligaţiunile spaniole via credit default swaps a atins cel mai ridicat nivel din ultima lună.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb