Referendumurile de anexare din Ucraina continuă

G.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 25 septembrie 2022

Referendumurile de anexare din Ucraina continuă

Referendumuri de anexare a estului Ucrainei la Rusia au continuat astăzi, pentru a treia zi la rând, iar Parlamentul rus ar putea aproba anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea în câteva zile, care ar putea obţine astfel "protecţie deplină", a anunţat şeful diplomaţiei ruse, la ONU, Serghei Lavrov, relatează Reuters, potrivit News.ro.

După o eventuală anexare a acestor teritorii ucrainene, Moscova poate prezenta contra-ofensiva ucraineană de recucerire a acestor regiuni drept o agresiune împotriva Rusiei.

O eventuală anexare ar spori riscul unei confruntări militare între Rusia şi NATO, în contextul în care Occidentul, inclusiv state membre NATO, înarmează trupele ucrainene.

Premierul britanic Liz Truss îndeamnă Regatul Unit şi aliaţii săi să nu ţină cont de ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de comiterea unei greşeli strategice.

"Cred că nu a anticipat puterea reacţiei lumii libere", a declarat ea CNN.

"Noi nu trebuie să-i ascultăm zăngănitul sabiei şi ameninţările false. Trebuie, în schimb, să continuăm să impunem sancţiuni Rusiei şi să-i susţinem pe ucraineni", declară Truss în acest interviu difuzat astăzi.

Ucraina şi aliaţii săi resping referendumurile de anexare drept un "simulacru", menit să justifice o escaladare a războiului şi mobilizării în urma înfrângerilor suferite în ultima perioadă de Rusia.

Putin a decretat miercuri prima mobilizare de la al Doilea Război Mondial, declanşând proteste în întreaga Rusie şi fuga multor tineri convocaţi.

Doi parlamentari de rang înalt s-au plâns astăzi în privinţa acestei mobilizări şi au ordinat oficialilor regionali să rezolve situaţia şi "excese" care alimentează furia publicului.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a încercat, ieri, să justifice invazia rusă a Ucrainei, reiterând minciuni ale Moscovei potrivit cărora Guvernul de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim şi este plin de neonazişti.

Trei sferturi din Adunarea Generală a ONU a mustrat Rusia, prin vot, şi a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Lavrov a anunţat după discurs, într-o conferinţă de presă, că regiunile ucrainene în care au loc referendumuri se vor afla sub "protecţia deplină" a Moscovei după anexare.

Întrebat dacă Rusia are motive să folosească armamentul nuclear pentru a apăra aceste regiuni ucrainene după anexare, Lavrov a răspuns că teritoriul rus, inclusiv teritoriul care urmează să fie "înscris în viitor" în Constituţia Rusiei, "se află sub prtotecţia deplină a staului".

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a răspuns că aceste ameninţări cu armamentul nuclear sunt "absolut inacceptabile", iar Kievul nu va ceda în faţa lor.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus ar putea dezbate joi proiecte de lege privind anexarea teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, a dezvăluit ieri, citând surse anonime, agenţia oficială rusă de presă Tass.

Aceste referendumuri - organizate de Rusia în pripă, după ce Ucraina a recucerit o parte importantă a nord-estului ţării într-o contra-ofensivă, în septembrie - le permit locuitorilor regiunilor ucrainene ocupate să-şi exprime opinia, susţine Moscova.

Teritoriul ocupat de armata rusă şi de separatişti proruşi în Ucraina reprezintă 15% din suprafaţa ţării, iar împreună cu Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, Rusia şi-ar însuşi o porţiune a Ucrainei cât statul american Pennsylvania de mare.

Însă Rusia nu deţine controlul deplin asupra celor patru regiuni, ci doar asupa a 60% din regiunea Doneţk, de exemplu, aflată sub controlul unor separatişti proruşi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat astăzi asigurări că Ucraina îşi va recuceri teritoriul de la Rusia.

"Cu siguranţă ne vom elibera întreaga ţară, din Herson în Lugansk şi din Crimeea în regiunea Doneţk", a declarat el într-o postare pe reţeaua de socializare Telegram.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, astăzi, de atacuri vizând civili.

Armata ucraineană acuză armata rusă de lansarea a zeci de atacuri cu rachetă şi aeriene vizând militari şi civili în ultimele 24 de ore.

Rusia a atacat cu drone iraniene portul Odesa (sud), fără că provoace victime.

Rusia neagă orice atac vizând civili.

Forţe ucrainene au bombardat un hotel din Herson, ocupat la începutul invaziei de ruşi, şi au ucis două persoane, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Ucraina nu a răspuns imediat acestor acuzaţii.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata ucraineană şi-a continuat atacurile în zona Centralei Nucleare Zaporijjea (sud), asupra căreia deţine controlul, vizată cu opt "drone kamikaze".

Reuters scrie că nu a fost în măsură să verifice aceste informaţii pe teren.

Mobilizarea lui Putin în Războiul rus din Ucraina a stârnit tulburări în Rusia.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate în întreaga Rusie la proteste împotriva mobilizării, potrivit OVD-Info, o organizaţie specializată în numărarea arestărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb