Reff & Asociaţii | Deloitte Legal obţine, încă din etapa soluţionării contestaţiei fiscale la Ministerul Finanţelor Publice, o soluţie favorabilă pentru un companie din sectorul agricol autohton, respectiv anularea unei decizii de impunere emise în cadrul unei inspecţii fiscale pentru operaţiuni derulate într-o perioadă pentru care a intervenit prescripţia şi care a mai făcut obiectul unei inspecţii fiscale anterioare, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, disputa fiscală a presupus analiza unui număr mare de aspecte juridice şi fiscale privind exigenţele procedurale la care este supusă echipa de inspecţie în procesul de stabilire a obligaţiilor fiscale în cadrul controlului.
În esenţă, este vorba de o inspecţie fiscală începută la contribuabil în cursul anului 2021, în care, deşi perioada vizată pentru verificarea impozitului pe profit era 2016-2020, organul de inspecţie fiscală a analizat documente şi operaţiuni economice derulate în 2013. În acel an, contribuabilul beneficiase de o scutire de datorie, dar, întrucât datoria figura, în integralitate, în sold, şi în anul 2016, organele de inspecţie fiscală au considerat că se pot impune sume suplimentare cu titlu de impozit pe profit în 2016, an care intră în perioada fiscală supusă verificării. Pe de altă parte, obligaţiile fiscale aferente anului 2013 au mai fost analizate în cadrul unei inspecţii fiscale anterioare, ocazie cu care nu au fost identificate deficienţe cu privire la tratamentul fiscal aplicat de contribuabil şi, în consecinţă, nu au fost stabilite sume suplimentare de plată.
Echipa de avocaţi a Reff & Asociaţii| Deloitte Legal a convins Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Ministerului Finanţelor Publice că organele de inspecţie fiscală nu pot impune obligaţii suplimentare de plată pentru o perioadă fiscală pentru care a intervenit prescripţia, cu atât mai puţin pentru o perioadă care a mai făcut obiectul unei inspecţii anterioare. În acest context, instituţia a anulat decizia de impunere pe motiv că organul fiscal a încălcat principiul unicităţii inspecţiei fiscale, după ce a constatat că există multiple acte administrativ-fiscale cu privire la acelaşi tip de impozit şi aceeaşi perioadă care au fost verificate în cadrul a două inspecţii fiscale distincte.
Importanţa soluţiei decurge şi din faptul că, în cadrul inspecţiilor fiscale, instituţiile de control tind să interpreteze într-o manieră extinsă limitele dreptului lor de apreciere, mergând uneori până la ignorarea propriilor constatări formulate cu prilejul unor inspecţii fiscale anterioare, deşi acestea au vizat acelaşi tip de impozit şi aceeaşi perioadă fiscală.
"Soluţia obţinută reconfirmă importanţa respectării regulilor de procedură cu ocazia efectuării inspecţiei fiscale, reguli a căror încălcare poate atrage anularea actului de impunere fără a mai fi necesară analiza argumentelor de fond. Ne bucură o astfel de decizie din partea Direcţiei Generale de Soluţionare a Contestaţiilor atât pentru importanţa sa juridică, cât şi pentru că a tranşat disputa fiscală încă din faza administrativă de contestaţie, clientul evitând astfel investirea unor resurse suplimentare de timp şi costurile aferente unui litigiu de contencios fiscal", a declarat Bogdan Mărculeţ, Senior Managing Associate, Reff & Asociaţii | Deloitte Legal.