Printre obiectivele urmărite prin propunerile prezentate se numără:
Crearea unei pieţe unice pentru comunicaţiile electronice, reglementarea problemei securităţii reţelelor, stimularea competiţiei, mai ales în privinţa comunicaţiilor în bandă largă şi simplificarea accesului la spectrul de frecvenţe radio - reprezintă obiectivele urmărite prin reforma fundamentală în domeniul comunicaţiilor electronice. Aceasta a fost lansată, la 13 noiembrie, prin adoptarea în colegiul Comisarilor Europeni a pachetului legislativ pentru revizuirea cadrului comun de reglementare pentru reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice.
La rândul său, Departamentul pentru Afaceri Europene a lansat procesul de analiză a pachetului legislativ propus în scopul evaluării implicaţiilor şi elaborării mandatului conţinând poziţia României
La nivel european, sectorul IT&C generează o cifra de afaceri de aproximativ 649 miliarde euro, sectorul telecom reprezentând circa 45% din această sumă şi generând 4% din numărul locurilor de muncă din EU. Dezvoltarea continuă şi rapidă a acestui sector a dus la necesitatea de revizuire a reglementărilor actuale ce datează din 2002.
Comisia propune crearea unei Autorităţi Europene independente pentru piaţa comunicaţiilor electronice care să susţină autorităţile naţionale de reglementare în activitatea lor de supraveghere a aplicării eficiente, independente şi neprotecţioniste a reglementărilor şi de protejare a consumatorilor, în toate cele 27 de state membre ale UE.
Prin reforma telecom, se urmăreşte ca cei 500 de milioane de cetăţeni ai UE să beneficieze de un acces facil şi ieftin la o varietate de servicii inovative rezultate dintr-o concurenţă crescută între operatori şi din lărgirea libertăţii de opţiune a consumatorilor.