Refuzul ţărilor din America Latină de a condamna Rusia a provocat frustrări la summitul cu UE

Refuzul ţărilor din America Latină de a condamna Rusia a provocat frustrări la summitul cu UE

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 18 iulie 2023

Reuniunea dintre liderii Uniunii Europene şi cei ai ţărilor din America Latină şi Caraibe se încheie marţi şi, deşi discuţiile ar fi trebuit să marcheze o apropiere a relaţiilor, în schimb, acestea au fost blocate de războiul din Ucraina, informează news.ro.

Ambasadorii au lucrat aproape toată noaptea pentru a găsi chiar şi cel mai fad text pentru a condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina, după ce unele state din America Centrală şi de Sud şi-au exprimat rezervele, relatează Reuters, Sky News şi POLITICO.

În timp ce ţările UE au condamnat ferm Rusia, multe guverne din America Latină şi Centrală au adoptat o poziţie mai neutră. Liderii UE prezenţi la summit au părut exasperaţi. "Ar fi păcat să nu fim capabili să spunem că există o agresiune rusă în Ucraina. Este o realitate. Şi nu sunt aici pentru a rescrie istoria", a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.

"Uneori este mai bine să nu ai nicio concluzie decât să ai un limbaj care nu înseamnă nimic", a declarat, la rândul său, premierul irlandez Leo Varadkar, citat de SkyNews.

În timp ce UE a făcut presiuni pentru cuvinte mai ferme cu privire la război, premierul din St. Vincent şi Grenadine, Ralph Gonsalves, a declarat că "summitul nu ar trebui să devină un alt câmp de luptă inutil pentru discursurile pe această temă, care a fost şi continuă să fie abordată în alte foruri, mai relevante".

La rândul său, publicaţia POLITICO scrie că Nicaragua şi Cuba s-au opus formulării propuse în legătură cu Ucraina în proiectul de comunicat, în contextul în care se spune că aceste ţări primesc ordine de la Moscova. Disputa între ţările UE şi cele din America Latină cu privire la modul în care - sau chiar dacă - trebuie menţionat războiul din Ucraina riscă să transforme ceea ce trebuia să fie sărbătorirea unui parteneriat reînnoit într-un eşec diplomatic, menţionează POLITICO.

Disputa de la Bruxelles a avut loc în contextul în care Rusia a refuzat luni să prelungească acordul mediat de ONU care a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele pe Marea Neagră.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Unele tari isi apara interesele proprii,

    altele interesele altora,

    ce vremuri traim 

    UE apăra interesul marilor corporații ….

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb