Guvernul britanic a decis să impună controale la frontiere mai puţin stricte decât convenise cu Uniunea Europeană după Brexit, pentru a nu afecta prea mult firmele care suferă deja din cauza efectelor economice ale epidemiei de coronavirus, informează vineri presa din Regatul Unit, preluată de AFP, potrivit Agerpres.
Conform explicaţiilor oferite în februarie, Londra prevăzuse controlul produselor importate din UE începând din 2021, după ce perioada de tranziţie post-Brexit se va încheia la sfârşitul lui decembrie. Obiectivele măsurilor erau în special menţinerea siguranţei frontierelor britanice şi posibilitatea de a trata de pe poziţii de egalitate ţările cu care Regatul Unit are relaţii comerciale.
Financial Times afirmă însă că pentru importurile din Uniunea Europeană se va implementa un regim temporar mai relaxat în porturile de intrare, cum ar fi Dover, indiferent dacă se va ajunge la un acord cu Bruxellesul în acest sens. În schimb, rămâne în vigoare prevederea că exporturile din Regatul Unit vor fi supuse unor controale complete.
"Suntem conştienţi de impactul coronavirusului asupra companiilor britanice, iar când vom redobândi controlul asupra legilor şi frontierelor noastre, la sfârşitul anului, vom adopta o abordare pragmatică şi flexibilă pentru a ajuta companiille să se adapteze la modificările şi oportunităţile situării în afara pieţei unice şi a uniunii vamale" europene, a declarat agenţiei France Presse o sursă guvernamentală.
Regatul Unit a negociat cu Uniunea Europeană viitoarele relaţii comerciale după încheierea tranziţiei. Până acum, negocierile nu au dus la ieşirea din impas, dar urmează să se intensifice pentru obţinerea unui acord în timp util, menţionează AFP. Guvernul britanic refuză categoric prelungirea perioadei de tranziţie.
În absenţa unui acord, vor rămâne în vigoare doar reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care prevăd taxe vamale mai ridicate în relaţiile comerciale dintre foştii parteneri.
Luni, premierul britanic Boris Johnson urmează să participe la o videoconferinţă cu liderii europeni.
Regatul Unit este pe locul al doilea în lume la numărul de decese provocate de epidemia de COVID-19 şi a fost afectat puternic pe plan economic. Conform datelor publicate vineri de Biroul Naţional de Statistică, produsul intern brut a scăzut cu 20,4% în aprilie, prima lună întreagă în care s-au aplicat măsurile de izolare instituite în 23 martie. Restricţiile sunt în curs de relaxare treptată; de săptămâna viitoare urmează să se redeschidă majoritatea magazinelor, dar nu şi barurile şi restaurantele.