REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR: "185 de cazuri de agresiune împotriva silvicultorilor, înregistrate din 2014 până în prezent"

I.V.
Miscellanea / 18 octombrie 2019

"185 de cazuri de agresiune împotriva silvicultorilor, înregistrate din 2014 până în prezent"

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a înregistrat, începând cu anul 2014 şi până în prezent, 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori şi-au pierdut viaţa, iar mulţi alţii au avut nevoie de spitalizare, a informat Romsilva printr-un comunicat, transmis vineri, în cadrul căruia reprezentanţii Regiei mai precizează că Regia Naţională a Pădurilor apreciază solidarizarea organizaţiilor non-guvernamentale de mediu cu silvicultorii după ce un al doilea pădurar şi-a pierdut viaţa, în interval de o lună, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, apărând integritatea pădurii.

Cu toate acestea, sursele citate îşi exprimă regretul că "anumite organizaţii de mediu interpretează declaraţii ale conducerii executive ale Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, într-un moment de doliu pentru corpul silvic".

Precizările Romsilva vin în contextul în care zilele trecute încă un pădurar a fost ucis, fiind al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acţionează în domeniul forestier.

În această situaţie, organizatorii Marşului pentru Păduri din 3 noiembrie 2019, Greenpeace, Declic şi Agent Green şi-au manifestat solidaritatea cu lucrătorii silvici aflaţi în doliu.

Acriviştii de mediu se declară extrem de îngrijoraţi de creşterea cazurilor de violenţă asupra pădurarilor la care asistăm în ultimii ani: peste 600 de silvicultori au fost agresaţi, dintre care şase au murit, relatează Agerpres.

Reprezentanţii ONG-urilor au subliniat că trebuie să înţelegem că la aceste riscuri suntem supuşi cu toţii: pădurari, activişti de mediu sau simpli turişti care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală.

Maramureşul este judeţul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai anul trecut au fost depistaţi 90.000 de metri cubi de lemn, şi acesta este doar vârful aisbergului. 90.000 mc nu pot ieşi din pădure cu căruţa. Pentru asta e nevoie de utilaje grele, infrastructură şi complicitatea autorităţilor.

Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanţate din furtul de lemn nu fac paşi în spate. Măsurile luate de autorităţi nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracţionalitatea din păduri este în creştere.

Cele trei ONG-uri resping sugestia directorului Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, conform căreia sesizările, investigaţiile şi anchetele iniţiate de ecologişti privind tăierile ilegale ar "semăna violenţă în societatea românească, crescând riscurile la care sunt supuşi silvicultorii" (http://tiny.cc/Mihailescu). Pădurarii oneşti pot fi siguri că găsesc în organizaţiile de protecţia mediului parteneri dedicaţi şi un sprijin constant. Folosirea unui astfel de moment tragic pentru a arunca vina asupra celor care salvează pădurile de la distrugere este complet iresponsabilă.

Ecologiştii consideră că singura soluţie eficientă în înlăturarea acestor acte de violenţă este stoparea ilegalităţilor din pădure. Avem violenţă asupra celor ce apără legea pentru că în păduri activează o vastă reţea de oameni certaţi cu legea. Cauza acestor crime este, în mod evident, reţeaua infracţională din domeniul forestier, susţinută de milioanele de metri cubi de lemn care dispar anual din pădure. E firesc ca pădurarii să ceară dreptul la arme de apărare în contextul în care autorităţile par incapabile să gestioneze situaţia. Dar înarmarea pădurarilor nu este soluţia: violenţa naşte violenţă.

Organizatorii Marşului pentru Păduri sunt de părere că, în asemenea momente, ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să ceară acelaşi lucru autorităţilor: măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.

Aceste măsuri sunt clar descrise în manifestul Marşului pentru Păduri, care-i cheamă în stradă pe toţi cei ce iubesc pădurea

În legătură cu aceste afirmaţii, reprezentanţii Romsilva au precizat: "Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a folosit cuvântul «societate», referindu-se la societatea în întregul acesteia, nicidecum la o parte a acesteia. În numeroase rânduri, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva a lansat invitaţii organizaţiilor de mediu pentru un dialog real, verificări comune ale aspectelor semnalate de acestea şi a susţinut procesul de transparentizare a activităţii, prin oferirea tuturor elementelor necesare pentru informarea corectă şi educarea publicului. Un dialog real şi permanent, transparenţa şi solicitarea informaţiilor relevante pot evita lansarea de acuzaţii nefondate în spaţiul public, care pot afecta reputaţia şi imaginea întregului corp silvic. În acelaşi timp, conducerea executivă a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva manifestă toleranţă zero pentru orice abatere de la lege a propriilor angajaţi".

Nu în ultimul rând, Romsilva îşi manifestă permanent disponibilitatea pentru dialog cu organizaţiile de mediu, deplina transparenţă în relaţia cu societatea civilă, presa şi publicul interesat de cunoaşterea cu adevărat a muncii şi eforturilor depuse de silvicultori pentru creşterea şi protejarea pădurilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este oficial: romanii au ajuns ultimii oameni din Europa. Populatia acestei tari a ajuns intr-un hal de degradare morala nemaintalnit nicaieri in lume. Tara de Uniunea Europeană, dar comportament si grad de civilizatie demn de lumea a treia, mai rau ca in Africa. Ati mai vazut in vreo tara din Europa sa se întâmple asa ceva? In primul rand, daca Romania ar fi fost o tara normala, puteam fi pe primul lor la turismul montan daca nu defrisam si vindeam padurile de a ne imbogati peste noapte. Am ajuns rau de tot. Daca romanilor le place sa traiasca intr-un desert dezolant cu munti plesuvi si daca vor ca natura valoroasa din jurul lor sa fie o simpla sursa de a face bani, e in regula... Ati distrus una dintre cele mai frumoase tari din Europa.

    1. Daca mori de foame si mai vrei o bere ce faci ? Pui mina pe topor, frate. Degeaba vorbesti cultura cind imi chioraie intestinele. Si pacat ca nu vei mai fi sa vezi cind taie toata padurea continuu, pe baza de lege aprobata de parlament. Acolo sa te adresezi cu plingerea, repede !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb