Regina Elisabeta a II-a a promulgat legea care împiedică un Brexit fără acord pe 31 octombrie

I.I.
Internaţional / 9 septembrie 2019

Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a promulgat luni legea care-l împiedică pe premierul conservator Boris Johnson să retragă Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie, transmite agenţia Reuters.

Acesta este ultimul pas în circuitul legislativ al acestei legi, adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Londra de o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori pe care Johnson a promis că-i va exclude din partid.

Legea pe care Johnson o numeşte ''legea capitulării'', pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, îl obligă pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuşi Boris Johnson, aflat luni într-o vizită la Dublin, a apreciat că încă este posibilă încheierea unui nou acord privind Brexitul înaintea datei limită de 31 octombrie.

În replică, premierul irlandez Leo Varadkar i-a transmis că pentru Irlanda este inacceptabilă eliminarea clauzei de ''backstop'' din acordul privind Brexitul, principalul punct de divergenţă între Londra şi Bruxelles legat de acord, astfel că din punctul de vedere al Irlandei lipsa ''backstop-ului'' nu poate însemna altceva decât un Brexit fără acord.

Clauza de ''backstop'' (plasă de siguranţă) este menită să împiedice reapariţia unei frontiere fizice în Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi se regăseşte în acordul pe care fostul premier britanic Theresa May l-a convenit cu UE, dar care a fost respins de parlamentul britanic. În virtutea acestei clauze, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană până când se va găsi o altă soluţie, motiv pentru care Boris Johnson insistă pentru eliminarea ei din acordul cu UE, a cărui renegociere nu este însă acceptată de blocul comunitar.

''În lipsa unor aranjamente alternative convenite, fără backstop pentru noi înseamnă (Brexit) fără acord'', a indicat Varadkar în faţa presei, vorbind alături de Johnson. ''Suntem deschişi alternativelor, dar acestea trebuie să fie realiste, obligatorii din punct de vedere legal şi realizabile şi încă nu am primit astfel de propuneri'', a completat el.

La rândul său, Johnson a mai spus în faţa presei la Dublin că nu este ''perturbat de nimic din ce se întâmplă în parlament''. ''Cred că ceea ce poporul britanic doreşte de la noi este să obţinem un acord şi să ieşim (din UE) pe 31 octombrie'', a adăugat el.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb