Din cele 85.000 de hectare, cât reprezintă totalul suprafeţelor de vie de soi nobil plantate în ţara noastră, circa 5.562 de hectare sunt cultivate în Regiunea Viticolă a Nisipurilor şi altor terenuri favorabile din sudul ţării.
Strugurii de soi alb se întind pe o suprafaţă de 3.381 de hectare, în timp ce strugurii roşii beneficiază de peste 2.181 de hectare.
Producţia de vin, în acest an, realizată în Regiunea Viticolă a Nisipurilor se cifrează la aproximativ 132.624 de hectolitri, dintre care 54.941,25 hectolitri de vin alb şi 77.682,73 hectolitri de vin roşu.
Pe lângă culturile de soiuri nobile de struguri, mai sunt şi hibrizii interspecifici, care ocupă o suprafaţă de 95.000 de ha, distribuită, de obicei, în afara arealelor viticole.
Astfel că România are un protenţial de producţie de 185.000 de hectare de vie - totalul suprafeţelor plantate cu viţă de vie înscrise în registrul plantaţiilor viticole. În prezent, din totalul soiurilor plantate pe teritoriul ţării noastre, 28%-30% sunt autohtone, iar restul internaţionale. Din cele autohtone, pentru vinurile albe "Feteasca Regală" are ponderea cea mare, fiind urmată de "Feteasca Albă", "Tămâioasa Românească", "Busuioaca de Bohotin", "Frâncuşa", "Grasa de Cotnari", "Galbena de Odobeşti", "Şarma", "Câmpuşia" şi celelalte soiuri (cum ar fi "Columna" - pentru vinurile mai acide - ce ocupă circa 38 de hectare în Dobrogea), în pondere mai mică. Soiurile roşii sunt mai puţine, printre acestea numărându-se "Feteasca Neagră", "Băbeasca", "Negrul de Drăgăşani", "Novacul", "Alutusul".