Unul dintre cei mai talentaţi regizori de film români ai momentului, Nae Caranfil, va face un nou film. Proiectul "Restul e tăcere" este cîştigător la prima sesiune a concursului de selecţie a proiectelor cinematografice şi de acordare a creditelor financiare organizat în prima jumătate a anului 2005, acordîndu-i-se un credit de 10 miliarde lei vechi. Este însă o sumă foarte mică, avînd în vedere amploarea proiectului. "Restul e tăcere" are la bază un scenariu original scris de Nae Caranfil. Povestea este bazată pe personaje reale şi vizează filmul "Independenţa României", realizat în 1912 de autorul primului lung metraj românesc, Grigore Brezeanu, şi de producătorul Leon M. Popescu, cu mari actori ai scenei româneşti de atunci. Această superproducţie - o coproducţie româno-franceză, producător principal Domino Film - necesită evident sume foarte mari de bani, iar realizatorii speră să le poată găsi cît mai repede pentru a începe filmările în 2006.
Cele patru filme cu mare priză la public şi la critica de specialitate pe care le-a regizat din 1993 încoace - "E pericoloso sporgersi", "Asfalt tango", "Dolce far niente" şi "Filantropica" - l-au remarcat pe Nae Caranfil şi ca un scenarist de succes. La două dintre peliculele sale, "E pericoloso sporgersi" şi "Asfalt Tango", a scris şi muzica. Premiile care i-au încununat opera cinematografică de pînă acum au fost multe şi dintre cele mai diverse. "E pericoloso sporgersi" a obţinut cinci distincţii, printre care Marele Premiu la Festivalul "Forum" de la Bratislava. "Filantropica" a adunat 12 premii în ţară şi străinătate, filmul fiind distribuit pe marile ecrane din lume, inclusiv SUA. În 2001, "Filantropica" a obţinut şase premii acordate de Uniunea Cineaştilor din România, printre care cele pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun scenariu, pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor. În 2002, acestui film i-a fost acordat Premiul juriului european pentru tineret la Festivalul internaţional de filme de dragoste de la Mons. De asemenea, a obţinut premii la Festivalul Filmului de la Paris, la Festivalul de la Wiesbaden etc.
Toate cele patru lung metraje ale lui Nae Caranfil sînt coproducţii, pelicula "Dolce far niente" excluzînd participarea românească.