Regulamentul european al pieţelor de criptoactive se va aplica din decembrie 2024

D.R.
Piaţa de Capital / 3 iulie 2023

Regulamentul european al pieţelor de criptoactive se va aplica din decembrie 2024

Regulamentul UE al Parlamentului European şi al Consiliului privind pieţele criptoactivelor (MiCA) a fost publicat, transmite un comunicat al ASF.

MiCA are drept obiectiv principal instituirea unui cadru comun de reglementare şi supraveghere pentru activităţile care implică criptoactive şi care nu fac obiectul reglementării la nivelul altor norme comunitare şi se va aplica emitenţilor de criptoactive, precum şi furnizorilor de servicii pentru criptoactive în Uniunea Europeană. Lipsa unor astfel de norme îi poate expune pe deţinătorii de acest tip de active la riscuri semnificative şi poate induce, de asemenea, riscuri substanţiale pentru integritatea pieţei, inclusiv în ceea ce priveşte abuzul de piaţă şi criminalitatea financiară.

Regulamentul MiCA, care urmează să se aplice efectiv începând cu data de 30 decembrie 2024, va proteja investitorii, prin creşterea transparenţei şi prin punerea în aplicare a unui cadrucuprinzător pentru emitenţii şi furnizorii de servicii de criptoactive. Pentru punerea în aplicare a acestui Regulament este necesară elaborarea unui act normativ care să stabilească autorităţile competente la nivel naţional şi alocarea atribuţiilor/responsabilităţilor din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive, ţinându-se seama, totodată, şi de implicarea şi de competenţele autorităţilor europene de supraveghere a pieţelor financiare bancare şi nebancare.

"Având în vedere obligaţiile complexe şi domeniul vast acoperit de această legislaţie, dar şi faptul că aplicarea acesteia presupune implicarea atât a autorităţilor financiare non-bancare, cât şi a băncilor centrale, precum şi a altor autorităţi cu expertiză în domeniul IT, respectiv în protecţia consumatorilor, dar şi a altor instituţii care deja au competenţe în acestdomeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a iniţiat discuţii la nivel tehnic cu BNR şi cu alte autorităţi în vederea realizării paşilor premergători pregătirii aplicării acestei legislaţii", a declarat domnul Ovidiu Petru, Director general în cadrull Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare.

Noile reguli acoperă emitenţii de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum şi alte tipuri de criptoactive sub condiţia demonstrării că acestea din urmă nu se pot încadra în caracteristicile EMT sau ART. Deasemenea, noua legislaţie vizează şi furnizorii de servicii pentru criptoactive, locurile de tranzacţionare, precum şi furnizorii de portofele în care sunt deţinute criptoactivele. Acest cadru de reglementare îşi propune să protejeze investitorii, să păstreze stabilitatea financiară, permiţândîn acelaşi timp inovarea şi stimularea atractivităţii pieţei criptoactivelor.

Regulamentul oferă definiţii pentru diverse aspecte ale pieţei criptoactivelor, cum ar fi:

Criptoactive: acestea sunt reprezentări digitale ale valorii sau ale drepturilor care pot fi transferate şi stocate electronic, utilizând registrul distribuit sau o tehnologie similară.

Furnizori de servicii de criptoactive: entităţi care furnizează servicii legate de criptoactive, cum ar fi administrarea platformelor de tranzacţionare, schimbul de criptoactive pentru fonduri băneşti sau pentru alte criptoactive şi furnizarea de servicii de custodie şi administrare a criptoactivelor în numele clienţilor.

Regulamentul prevede, de asemenea, norme pentru comunicările de marketing legate de oferirea publică de criptoactive, precizând că aceste comunicări trebuie să fie identificate ca atare, să fie corecte, clare şi să nu inducă în eroare. De asemenea, Regulamentul stabileşte cerinţepentru cartea albă a unui criptoactiv (white paper), un document pe care emitenţii trebuie să îl pregătească şi să îl facă public atunci când oferă criptoactive publicului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Un tip super inteligent

    1. Nu m-a mai face sa rad ca m-a ustura buzele. Nu vezi ce privire de inginer are ? Are impresia ca știe dar nu se poate exprima

      Ce făcuși Ovidiu, o furasi iara. Tu, eminenta cenusia a motorului în 2 timpi, cu o nesimțire prezidențială și cu privirea aia a ta gen Moromete, dar nu ala deștept. Tu , care esti excepția ca se poate ca un analfabet funcțional sa fie pe o poziție de conducere civila . Oi fi sub acoperire dar ești acoperit eau de tot. Nici epoleți nu se mai vad. Par ai fi artilerist ca bubui.

      Nici nu stie nici nu se poate exprima. Incaseaza un salariu gras si nemeritat.

    Am scăpat de Sava si am dat de asta. Cel puțin Sava avea ceva in cap. Sa îl vezi cum conduce ședințele de ne freacă toată ziua. Nu înțelege mai nimic si nu semnează

    Cat protejeaza ei investitorii dom'le. Mai ca te trec lacrimile. Asa cum au protejat si cu asiguratorii astia de e un mister de necuprins. Parca ar fi alchimie nu contabilitate si numere!

    Sa fie clar: legea asta este ca sa te 1. taxeze 2. spioneze si 3. blocheze. 

    Asa cum UE te limiteaza pe piata din SUA, te va limita peste tot. Mai bine le dai lor direct banutii economisiti ca-i papa ei cu inflatia si slava. 

    Ovidiule, mah, sa înțeleg de la tine ca ASF va supraveghea și crypto? Nebunule, unde vrei sa ne duci ?

    1. Omul este praf, este depasit total. Nu intelege nimic nici daca ii desenezi. Nu m-ar mira sa fi gandit supravegherea crypto impreuna cu ailalta eminenta cenusie, Gradinescu. Amandoi sunt de Doamne fereste.

    Un super domn.Daca as fi barbat, l-as lua de nevasta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb