Reguli, pretenţii, bani, demnitate!

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 29 noiembrie 2013

Reguli, pretenţii, bani, demnitate!

Vizita premierului chinez în ţara noastră a stat sub semnul ospitalităţii excesive şi a posibilelor investiţii viitoare. Toată lumea a vorbit pe larg de miliardele de euro care vor fi investite în economia noastră, de proiectele majore care vor fi demarate începând cu 2014, de valurile de bunăstare care se vor scurge pe anumite canale dinspre Asia spre centrul Europei. În faţa unor astfel de promisiuni demnitatea se ofileşte puţin, iar toate cererile înalţilor oaspeţi sunt acceptate fără discuţie, chiar dacă uneori vin în coliziune cu propriile reguli. Au existat câteva mişcări simbolice care au stârnit cel puţin ridicări din sprâncene în cancelariile occidentale. Dispariţia steagului Uniunii Europene din sala Parlamentului, înlocuit cu acela al Chinei, în timpul discursului premierului Li Keqiang, a reprezentat o astfel de mişcare. De altfel, la respectiva şedinţă extraordinară premierul chinez a fost aşezat la prezidiu, cu toate că în mod normal, toţi oaspeţii, indiferent de rang au stat până acum pe locurile rezervate în lateral, câteva trepte mai jos. Chestionat vizavi de scoaterea steagului UE din plen şi şi înlocuirea acestuia cu cel al Chinei, care a stat alături de tricolor, premierul Victor Ponta a pasat imediat problema: "Nu mă ocup de protocol, ăsta e un lucru pe care poate să vi-l spună Parlamentul. Eu pot doar să vă spun că m-am bucurat foarte mult şi vreau să mulţumesc tuturor partidelor politice şi tuturor grupurilor parlamentare că în faţa unui eveniment important pentru România, uite, pentru o oră, am lăsat deoparte orice fel de ceartă şi de diviziune. Au fost prezenţi atât cei din arcul guvernamental, cât şi cei din opoziţie". Există însă voci, analişti dar şi oameni politici, care susţin că rocada steagurilor reprezintă o umilinţă pe care Uniunea Europeană nu o va lăsa netaxată.

Pe de altă parte oaspeţii au cerut ca fiecare treaptă din Palatul Parlamentului să fie măsurată, accesul presei să fie restricţionat, marmura să fie acoperită cu parchet anti-derapant, toate scaunele din sală să fie ocupate la discursurile oficiale, iar decoraţia oficială pe care urma să o primească Li Keqiang, să fie fotografiată şi analizată în prealabil. De altfel, pentru a nu exista niciun fel de surprize în ceea ce priveşte, popularea sălilor cu oameni disciplinaţi, conform unor surse parlamentare, Camera Deputaţilor a trimis invitaţii tuturor preşedinţilor de CJ şi primarilor de muncipii reşedinţă de judeţ pentru a asista la discursul premierului chinez. Atâta timp cât nu intră în contradicţie cu protocolul intern anumite pretenţii pot fi acceptate, chiar dacă este neplăcut ca regulile "în casa ta" să fie dictate de oaspeţi, dar cu certitudine că anumite gesturi vor fi atent studiate de partenerii europeni. Uneori excesul de amabilitate poate aduce beneficii pe termen scurt, dar poate provoca şi unele probleme pe termen lung.

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a plecat ieri din ţara noastră, fiind condus, cu gardă de onoare, până la scara avionului de către premierul Victor Ponta. Oficialul chinez a sosit la Bucureşti luni, aceasta fiind prima vizită în ţara noastră a unui premier al Chinei după 19 ani. Li Keqiang s-a aflat la Bucureşti cu ocazia celei de-a doua reuniuni la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China, la care au participat 16 şefi de guvern.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am vazut cum niste comunisti ipocriti si hoti nu s-au putut dezice de natura lor umana. E vorba de politicienii romani, daca cumva nu v-ati dat seama despre cine vorbesc. Au demonstrat aceeasi limba de lemn pe care o foloseau toti pe vremea lui Ceausescu si apoi pe vremea lui Iliescu. Pardon, si pe vremea noastra, cu mici inflexiuni jargonice, mahalagesti. Pe cand chinezii, parca au fost niste poeti, demonstrand lejeritate, putere, echilibru. Din pacate, si ei au constatat cat de mult ne batem joc de conditiile naturale romanesti. Si cu siguranta si-au zis ca nu le meritam, mai bine sa intre ei aici sa le opereze. Oricum, cum istoria ne-a demonstrat, politicienii nostri au fost intotdeauna usor de corupt de catre toate puterile mari ale Europei, asa ca nu vor rezista in fata marii puteri a Chinei. Ramane totusi un gust amar in gura noastra: cat de fraieri suntem, cat de lipsiti de altruism si de constiinta sociala sunt politicienii nostri, cat de penibili suntem noi cei care visam sa-i inlocuim si sa le luam jucariile pentru a ne juca noi cu ele, in schimb.

    Prin inlocuirea steagului UE am demonstrat inca o data ca avem o clasa politica lipsita de caracter si de demnitate - asa cum a fost si atunci cand steagul national a fost inlocuit cu cel maghiar in judetele cu minoritari maghiari in exces. Acolo erau necesare masuri drastice iar ca si principiu steagurile ROU si UE nu trebuie inlocuite cu alte steaguri sub nicio forma. Cel mult sa fie intercalat un al treilea drapel cu ocazia anumitor vizite, dar nimic mai mult. Cand o sa intelegeti ca avem o tara suficient de bogata ca sa stam in 2 membre, nu in patru, in fata altora. Trebuie doar sa gestionam corect (cinstit) si eficient aceasta tara.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb