REINTERPRETAREA UNEI DECIZII CNVM Ups, eroare!

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2011

Gabriela Anghelache, preşedinte CNVM.

Gabriela Anghelache, preşedinte CNVM.

Tunete şi fulgere au fost revărsate asupra arbitrului pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, după ce aceasta, probabil într-un moment de seninătate, a decis, pe 17 martie, că numai agenţii înscrişi în Registrul CNVM pot prelua formularele de subscriere în cadrul ofertelor publice de vânzare.

Unii dintre intermediari au însă foarte puţini agenţi înscrişi la CNVM, astfel că decizia a supărat numeroşi oameni din piaţă. Nu ar fi fost chiar aşa mare bai, însă actul nu a picat bine nici în Ministerul Economiei, care urmează să desfăşoare o ofertă pentru vânzarea a 9,84% din acţiunile Petrom.

Deşi Lorand Kralik, comisar CNVM, ne spunea, pe 20 martie, că nimic nu împiedică intermediarii să înregistreze câţi agenţi doresc şi că acest proces este unul relativ simplu, Comisia s-a văzut nevoită să aducă clarificări.

De fapt, "formularele de subscriere pot fi primite de entităţile care formează grupul de distribuţie, inclusiv de filialele, sucursalele şi agenţiile proprii ale intermediarului ofertei, iar ulterior acestui moment, formularele de subscriere sunt preluate de către intermediar prin persoane autorizate de CNVM pentru a desfăşura serviciul profesional prevăzut de Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital", arată CNVM într-un comunicat de presă transmis ieri.

Adică, CNVM spune că, de fapt, propria decizie din 17 martie nu schimbă cam nimic din cadrul preexistent.

Deci nu îşi avea sensul.

În realitate, actul din 17 martie, i-ar fi înghesuit pe toţi cei dornici să subscrie în ofertele de vânzare la birourile celor câţiva agenţi înscrişi la CNVM ai intemediarului.

În cazul "Petrom", unde pentru intermediere se luptă şase consorţii, decizia, căreia, acum, CNVM îi dă o interpretare nouă, ar fi avantajat doi dintre concurenţi, care au fiecare armate de câte 100 de agenţi şi peste, în timp ce restul se bat cu sub 20 de agenţi înregistraţi.

În condiţiile în care ziarul BURSA a relatat, încă de pe 21 martie, despre viciile deciziei CNVM din 17 martie, iar Asociaţia Brokerilor a transmis, duminică, un comunicat în care se arăta îngrijorată faţă de viitorul ofertelor publice de vânzare şi solicita instituţiilor res-ponsabile o rezolvare rapidă şi definitivă a situaţiei, Comisia şi-a acordat timpul necesar să aducă precizările de ieri.

S-a împiedicat puţin şi în transmiterea clarificărilor. Un document legat de decizia din 17 martie a zăbovit, luni, numai o jumătate de oră pe site-ul Comisiei, înainte să fie retras.

Într-un final, CNVM a reuşit, ieri să ne spună că nu am înţeles noi bine.

Nici noi, nici brokerii, nici Ministerul Economiei. Ups!

Şeful OPSPI: "Câştigătorul licitaţiei la Petrom, anunţat în câteva zile"

Consorţiul care se va ocupa de intermedierea vânzării pachetului de 9,8% din "Petrom" va fi anunţat în câteva zile, săptămâna aceasta ori, cel mult, la începutul săptămânii viitoare, a declarat, ieri, Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), prezent la conferinţa "Relansarea economică prin Piaţa de Capital românească". Domnia sa şi-a exprimat speranţa că procesul de vânzarea a celui de-al doilea pachet de la "Petrom" se va finaliza la jumătatea acestui an, deşi aşteptările iniţiale vizau finele lunii martie-începutul lunii aprilie.

Cazana a subliniat importanţa pe care vânzarea pachetului de 9,8% la Petrom şi a participaţiilor de câte 15% din "Transgaz" şi Transelectrica" o au pentru stat şi pentru viitorul pieţei de capital autohtone.

"Împărtăşim aceeaşi nelinişte ca şi societăţile private, în apropierea listării unor companii foarte importante. Vrem ca aceşti paşi către piaţa de capital să fie perfecţi", a spus Victor Cazana.

Şeful OPSPI a lăsat de înţeles că este conştient de interesul pe care vânzarea pachetului la "Petrom" l-a trezit în rândul investitorilor străini: "Vrem să ieşim cu o serie de pachete pe piaţa de capital autohtonă pentru că mai ales jucătorii care concurează pentru intermedierea vânzării Petrom sunt acum cu ochii pe noi şi aşteptăm sfaturi bune de la ei. Suntem convinşi că ceea ce facem, facem bine. Crdem că listarea acestor companii la BVB va crea plus valoare pe termen mediu şi lung şi că investitorii care vor veni pe bursa autohtonă simţind mirosul acestor tranzacţii vor atrage şi mai mulţi investitori".

La mijlocul acestei luni, Ministerul Economiei a anunţat că în cursa pentru intermedierea vânzării pachetului de 9,8% din "Petrom" au intrat şase consorţii. Oferta secundară de la "Petrom", estimată la circa 500 milioane euro, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB). (ŞTEFANIA CIOCÎRLAN)

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. O gasca de imbecili. In afara de subiectul salariilor lor nu ai ce discuta cu ei. Si la astia trebuie introdus examenul psihologic cind ii numeste,. Iar Piszta, mai bine ar invata romineste. Macar sa fie in stare sa citeasca ce le Coace mintea blonda cuconetelor de la comisie...

    1. CNVM nu stie ce se intimpla pe piata de capital. E mai rau decit brigada de pompieri. Macar aia stiu ce fac. Nun exista nici o viziune asupra dezvoltarii pietei. De fapt nici nu are de unde sa fie.Patru codane si doi pustani, care in viata lor nu au facut nimic...pardon..stau tot timpul in delegatie...sa se documenteze...care este pretul tzoalelor prin lume...asa ca vorba tanticii alea de la PDL...Coicu mic..ei sunt la putere...

      ba ei vroiau niste comisioane din autorizarea a mii de ... de la ghieseele bancilor-agenti de vinzarii si nu stiau cum sa ceara. nu-i suspectati de inteligenta ca nu e cazul::)))

    Decizia nu ii favoriza pe cei doi ramasi in cursa..ci le dadea o mana de ajutor intarziatilor, ca sa se reia licitatia, caz in care aia intarziati ar fi avut cei mai multi angajati proprii pe care sa ii faca agenti temporari. Cu alte cuvinte decizia nu interpreteaza Regulamentul 1 ci doar cele septe minutele..

    1. Ok, dar cererea intarziatilor catre CNVM (la care cred ca faceti referire) a venit inainte sa fie deschise ofertele (adica inainte sa fie exclus consortiul respectiv)

      Daca le folosea si daca nu intarziau, pt ca in continuare intarziatii ar fi avut ai mai multi agenti temporari (adica angajati proprii apti a fi facuti peste noapte agenti temporati) si ii depaseau prin dreapta pe "hailalti" care "are"doar cate 4-6 angajati...

      A fost o miscare desteapta, naspa ca nu si-au potrivit ceasurile.. 

    Anghelache, demisia!

    1. Daca ar fi macar 2 CNVM-uri, sa se concureze intre ele... nu una "nationala" care nu face nimic si mai si incurca borcanele in piata...asa, nici o speranta de profesionalism. D-na A, la Cratita !!!

    NE-AM SATURAT DE OAMENI DE PAIE SI FARA NICI O VIZIUNE LA CNVM. VREM OAMEI DIN PIATA LA CODUCRERE ACESTEIA!!!

    CNVM-ule, cat timp o mai lalai cu OPP-urile? Da amenda la majoritar lunar sau nu mai da deloc!

    Amendezi majoritarul cand iti vine tie si pe cine vrei! 

    Pune mana si da amenda regulat, lunar, nu o amenda la un an de zile! 

    Sa va dati demisia sau Parlamentul sa va demita, pentru ca sunteti o armata de incompetenti, atat in aceasta problema cat si in altele. 

    1. lasa-ma ca sunt acru...dupa 30 zile de ancheta.....dau raspuns ca inca e in lucru....si le-am dat mura in gura tot....pe ce dracu iau astia salariile?pe interese.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb