Prin summit-ul CSI din 13-14 noiembrie se încearcă o nouă depărtare a Moldovei de aspiraţiile sale occidentale, prin noi promisiuni de natură politică şi economică din partea Rusiei, ne-a declarat primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Domnia sa este unul dintre susţinătorii aproprierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi NATO, şi nu de CSI.
Un subiect "fierbinte" pe agenda de lucru moldo-rusă este cea a preţului gazelor naturale importate din Rusia şi tranzitate de Republica Moldova către Europa de Sud-Est, fapt ce, ar putea să ne ardă la buzunar. Şi acest lucru deoarece Chişinăul a propus Moscovei, săptămâna trecută, creşterea taxelor pentru transportul gazului rus pe teritoriul Republicii Moldova către Balcani, implicit către România.
Autorităţile de la Chişinău susţin că tariful actual pentru tranzitul gazului spre Balcani, de 2,5 dolari/1.000 mc transportate la 1000 km, nu mai acoperă cheltuielile companiei Moldovagaz, al cărei profit este estimat la peste 1 miliard de lei moldoveneşti. Acţionarul majoritar al societăţii este nimeni altul decât gigantul energetic rus Gazprom.
"Moscova urmează să examineze propunerea Chişinăului privind majorarea tarifului de transport al gazului rus spre ţările balcanice, efectuat pe teritoriul Republicii Moldova", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului de la Chişinău. În fapt, moldovenii vor un tarif de tranzitare de două ori mai mare, lucru ce ar avantaja net Gazpromul, dar ar lovi în interesele României, ca primă ţară de tranzit al gazelor către Balcani. Astfel, dacă Moldova o va cere, Gazprom ar fi nevoit să renegocieze tariful gazului pentru România.
CAPITALA REPUBLICII MOLDOVA, CHIŞINĂUL, VA GĂZDUI, ÎN PERIOADA 13-14 NOIEMBRIE, SUMMITULUI COMUNITĂŢII STATELOR INDEPENDENTE (CSI). REUNIUNEA VA DECIDE, PRINTRE ALTELE, STRATEGIA DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ A COMUNITĂŢII PÂNĂ ÎN 2020, PROIECT CU CONSECINŢE DIRECTE ASUPRA ÎNTREGII UNIUNI EUROPENE, IMPLICIT ASUPRA ROMÂNIEI. DIN RÂNDUL CELOR ZECE DELEGAŢII CARE ŞI-AU ANUNŢAT DEJA PREZENŢA, INCLUSIV CEA A RUSIEI CONDUSĂ DE PREMIERUL VLADIMIR PUTIN, LIPSEŞTE CEA A GEORGIEI, RETRASĂ DIN ORGANIZAŢIE ÎN URMA AGRESIUNII RUSE ASUPRA SA. GEORGIA A FOST EXTREM DE NEMULŢUMITĂ DE LIPSA DE SOLIDARITATE A CELORLALTE STATE DIN CSI LA MOMENTUL RESPECTIV. ÎN URMA SUMMITULUI, REPUBLICA MOLDOVA VA PRELUA PREŞEDENŢIA CSI PENTRU 2009.
1. jaf
(mesaj trimis de Ion în data de 14.11.2008, 14:25)
Romania nu are un contract direct cu Rusia in privinta livrarii gazelor naturale.Gazul natural vine in Romania direct din Rusia pe cand banii pentru gaz pleaca din Romania printro firma straina(germana).Acolo si ramane diferenta grasa,care ridica acel pret la cel mai inalt nivel din Europa.Romanii nici acum nu stiu la ce pret cu adevarat se achizitioneaza gazul din Rusia .Jaf adevarat.