Relaţiile moldo-române: Frate, frate dar gazu-i pe bani!

CĂTĂLIN DEACU,CHIŞINĂU
Ziarul BURSA #Politică / 13 noiembrie 2008

Prin summit-ul CSI din 13-14 noiembrie se încearcă o nouă depărtare a Moldovei de aspiraţiile sale occidentale, prin noi promisiuni de natură politică şi economică din partea Rusiei, ne-a declarat primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Domnia sa este unul dintre susţinătorii aproprierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi NATO, şi nu de CSI.

Un subiect "fierbinte" pe agenda de lucru moldo-rusă este cea a preţului gazelor naturale importate din Rusia şi tranzitate de Republica Moldova către Europa de Sud-Est, fapt ce, ar putea să ne ardă la buzunar. Şi acest lucru deoarece Chişinăul a propus Moscovei, săptămâna trecută, creşterea taxelor pentru transportul gazului rus pe teritoriul Republicii Moldova către Balcani, implicit către România.

Autorităţile de la Chişinău susţin că tariful actual pentru tranzitul gazului spre Balcani, de 2,5 dolari/1.000 mc transportate la 1000 km, nu mai acoperă cheltuielile companiei Moldovagaz, al cărei profit este estimat la peste 1 miliard de lei moldoveneşti. Acţionarul majoritar al societăţii este nimeni altul decât gigantul energetic rus Gazprom.

"Moscova urmează să examineze propunerea Chişinăului privind majorarea tarifului de transport al gazului rus spre ţările balcanice, efectuat pe teritoriul Republicii Moldova", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului de la Chişinău. În fapt, moldovenii vor un tarif de tranzitare de două ori mai mare, lucru ce ar avantaja net Gazpromul, dar ar lovi în interesele României, ca primă ţară de tranzit al gazelor către Balcani. Astfel, dacă Moldova o va cere, Gazprom ar fi nevoit să renegocieze tariful gazului pentru România.

CAPITALA REPUBLICII MOLDOVA, CHIŞINĂUL, VA GĂZDUI, ÎN PERIOADA 13-14 NOIEMBRIE, SUMMITULUI COMUNITĂŢII STATELOR INDEPENDENTE (CSI). REUNIUNEA VA DECIDE, PRINTRE ALTELE, STRATEGIA DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ A COMUNITĂŢII PÂNĂ ÎN 2020, PROIECT CU CONSECINŢE DIRECTE ASUPRA ÎNTREGII UNIUNI EUROPENE, IMPLICIT ASUPRA ROMÂNIEI. DIN RÂNDUL CELOR ZECE DELEGAŢII CARE ŞI-AU ANUNŢAT DEJA PREZENŢA, INCLUSIV CEA A RUSIEI CONDUSĂ DE PREMIERUL VLADIMIR PUTIN, LIPSEŞTE CEA A GEORGIEI, RETRASĂ DIN ORGANIZAŢIE ÎN URMA AGRESIUNII RUSE ASUPRA SA. GEORGIA A FOST EXTREM DE NEMULŢUMITĂ DE LIPSA DE SOLIDARITATE A CELORLALTE STATE DIN CSI LA MOMENTUL RESPECTIV. ÎN URMA SUMMITULUI, REPUBLICA MOLDOVA VA PRELUA PREŞEDENŢIA CSI PENTRU 2009.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania nu are un contract direct cu Rusia in privinta livrarii gazelor naturale.Gazul natural vine in Romania direct din Rusia pe cand banii pentru gaz pleaca din Romania printro firma straina(germana).Acolo si ramane diferenta grasa,care ridica acel pret la cel mai inalt nivel din Europa.Romanii nici acum nu stiu la ce pret cu adevarat se achizitioneaza gazul din Rusia .Jaf adevarat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb