Relu Fenechiu, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

M.I.
Anticorupţie / 23 iunie 2016

Relu Fenechiu

Relu Fenechiu

Actualizare 15:55 Fostul director în cadrul Ministerului Justiţiei Ion Krech, urmărit penal pentru luare de mită

Ion Krech, fost director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei şi membru în comisia de licitaţie, a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită în acelaşi dosar în care este cercetat şi Relu Fenechiu, informează un comunicat publicat pe site-ul DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 2012-2013, suspectul Krech Ion, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului de Justiţie, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister şi membru în comisia de licitaţie, a pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei firme de software, în trei tranşe, suma totală de 239.000 euro. Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi pentru ca suspectul Krech Ion să sprijine această firmă în câştigarea licitaţiei pentru atribuirea şi derularea unui proiect derulat de Ministerul Justiţiei, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA".

Concret, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, prin intermediul aceluiaşi intermediar, Ion Krech a remis reprezentanţilor firmei de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. În acelaşi sens, Krech a mai conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmei respective documentele aferente licitaţiei, inserând în cuprinsul lor cerinţe menite a-i favoriza pe aceştia din urmă, susţin procurorii.

"De asemenea, în schimbul banilor pretinşi şi primiţi, suspectul Krech Ion a asigurat şi buna derulare a contractului, a susţinut şi a fundamentat note interne, a semnat fişe de acceptanţă, acte adiţionale şi a ajutat la deblocarea plăţilor, atunci când au intervenit astfel de probleme", precizează comunicatul.

Fostului director i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 307 Cod de procedură penală.

Procurorii menţionează că, pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea proiectului cu Ministerul Justiţiei şi pentru un alt proiect derulat cu o firmă farmaceutică având drept acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii, aceeaşi firmă de software i-a dat fostului deputat Relu Fenechiu suma de 620.000 euro.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:18

Procurorii din cadrul DNA Ploieşti au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Relu Fenechiu pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, şi spălare de bani, fapte săvârşite în perioada în care era deputat, informează un comunicat publicat pe site-ul DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 2012-2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus a pretins şi a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte".

Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment, susţin procurorii.

"Pentru acest «ajutor», suspectul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de de 620.000 euro. Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, între cele două societăţi şi firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajaţii acesteia din urmă", se mai arată în comunicat.

Procurorii i-au adus lui Relu Fenechiu la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 307 Cod de procedură penală.

În prezent, Fenechiu se află în stare de detenţie, în executarea unei pedepse privative de libertate.

(S.A.)

----------

Relu Fenechiu, audiat la DNA Ploieşti

Relu Fenechiu, fostul ministru al transporturilor, este audiat la DNA Ploieşti. Acesta a fost adus de la Penitenciarul Vaslui, acolo unde ispăşeşte pedeapsa de 5 ani de închisoare primită în dosarul "Transformatorul", informează Digi24.

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, pe 30 ianuarie 2014, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul". Completul de cinci judecători, condus de Livia Stanciu, a respins recursul lui Relu Fenechiu şi a menţinut pedeapsa de 5 ani dată anterior de un alt complet de la instanţa supremă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cine fura azi un ou,maine va fura un bou.))))))

    Aceasta este marea problema a Romaniei nu brexitul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb