"Remarul 16 Februarie" are exclusivitate la trenurile "Bombardier" în Balcani

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2010

Adrian Timar, "Remarul": "Pe trenurile produse de noi va scrie că sunt fabricate de Remarul, sub licenţă Bombardier".

Adrian Timar, "Remarul": "Pe trenurile produse de noi va scrie că sunt fabricate de Remarul, sub licenţă Bombardier".

Compania clujeană a fost auditată drastic de francezi înainte să obţină licenţa

Un singur tren de mare viteză poate să coste şi patru milioane de euro

Norocul pare să fi surâs de curând producătorului de material rulant "Remarul 16 Februarie" care a reuşit să obţină, după luni întregi de negocieri, dreptul exclusiv să fabrice şi să vândă trenuri produse sub licenţă "Bombardier" în cinci state din Balcani şi în ţara noastră. Contractul dintre "Remarul" şi compania franceză a fost semnat la mijlocul acestei săptămâni, după ce francezii au derulat la societatea clujeană unul dintre cele mai drastice audituri ca să se asigure că poate să producă trenuri marca "Bombardier".

Parteneriatul cu compania franceză serveşte ambiţiilor conducerii "Remarul" de a exporta produse proprii pe pieţele externe, planuri despre care reprezentanţii companiei au vorbit într-un interviu acordat ziarului "BURSA" încă de acum un an de zile.

Deocamdată, conducerea companiei păstrează la secret valoarea totală a contractului cu "Bombardier", dar şi cât ar putea câştiga "Remarul" din vânzarea trenurilor produse sub licenţă. Specialiştii în feroviare susţin însă că un singur tren din categoria celor pe care le va produce Remarul poate costa între 3 şi 4 milioane de euro.

"Parteneriatul cu Bombardier este foarte important pentru Remarul pentru că va permite transferul de know-how către societatea noastră", a declarat, pentru ziarul BURSA, Adrian Timar, preşedintele-director general al "Remarul", adăugând: " Pot să vă spun că ambele părţi au fost foarte interesate să încheie acest parteneriat. Există şi clauze secrete ale acestui contract, la fel ca în cazul oricărui contract comercial, motiv pentru care nu pot dezvălui toţi termenii cuprinşi în el, având în vedere concurenţa de pe piaţă. M-aş feri să menţionez la acest moment o valoare concretă a contractului cu Bombardier, dat fiind faptul că el se va derula în etape şi fiecare etapă depinde de modul în care s-a des-făşurat cea precedentă. În urma contractului, avem exclusivitate în producerea şi comercializarea acestor automotoare în şase state: România, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Bosnia şi Serbia".

Reprezentanţii "Remarul" au menţionat că societatea trebuie să plătească "Bombardier" un milion de euro pentru derularea primei etape a contractului.

"Remarul" începe goana după clienţi

Odată achiziţionată licenţa pentru producerea trenului de călători de tipul AGC (Autorail Grande Capacite), "Remarul 16 Februarie" îşi pune la punct strategia pentru găsirea potenţialilor clienţi. Abia apoi, spune Adrian Timar, va decide compania cât va investi în tehnologie şi în personal suplimentar. Preşedintele "Remarul" ne-a declarat, ieri: "Deocamdată, nu avem un contract ferm pentru comercializarea automotoarelor pe care le vom fabrica sub licenţa Bombardier. De mâine ne apucăm concret de treabă. Vom începe cu abordarea potenţialilor clienţi. Asta nu înseamnă că nu am vorbit cu nimeni până acum, însă piaţa în care activăm noi are un anumit specific, nu este o industrie în care să deschidem showroom-uri şi să aşteptăm clienţii.

Preferabil este să găsim clienţii mai întâi. Încă nu am luat în calcul deschiderea unor sucursale în cele cinci state unde vrem să ne comercializam produsele".

"Remarul 16 Februarie" (REFE) este listată pe segmentul Rasdaq, având o capitalizare bursieră de 36,18 milioane de lei ( 8,76 milioane de euro), potrivit preţului de 19,1 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. "Transferoviar Grup" Cluj Napoca deţine 32,96% din acţiunile REFE, iar Monica Băicules-cu are o participaţie de 32%.

Compania a raportat, în primele şase luni ale anului, un profit net de 1,9 milioane de lei, în scădere cu 22% faţă de perioada similară din 2009.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Firma Bombardier este firma canadiana.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb