Remus Cernea a rămas fără paşaport de serviciu după vizita în Taiwan

Ziarul BURSA #Politică / 9 august 2013

Vizita în Taiwan a patru deputaţi din Parlamentul ţării noastre a produs reacţii la nivelul instituţiilor statului.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a retras paşaportul de serviciu al lui Remus Cernea, unul dintre politicienii care au participat la deplasare, pe motiv că acesta nu mai avea dreptul să îl utilizeze după ce a părăsit postul de consilier al primului-ministru.

"Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document", se arată într-un comunicat al MAE.

Remus Cernea a declarat, citat de Mediafax, că urmează să îşi facă zilele următoare paşaport diplomatic, iar în legătură cu vizita a spus că se aşteaptă ca tema să fie tratată cu "înţelepciune".

"Tocmai iniţiasem procedurile pentru a-mi face un paşaport diplomatic chiar înainte de plecarea în Taiwan. O să-mi fac zilele următoare paşaport diplomatic. În legătură cu scandalul declanşat, mă aştept şi îmi doresc ca această temă să fie tratată cu raţionalitate, înţelepciune şi pragmatism de către autorităţile române, în sensul de a stabili relaţii de colaborare economice în viitor cu Taiwan. 16 ţări membre UE au reprezentanţe economice ale Taiwanului, iar Uniunea Europeană de asemenea are o reprezentanţă la Taipei, iar China în 2010 a semnat un acord economic cu Taiwanul", a explicat domnia sa.

Remus Cernea a afirmat că a fost invitat în vizita respectivă de către reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava, iar costurile deplasării au fost acoperite de cei care au făcut invitaţia.

"Tema de fond a acestei discuţii nu este Remus Cernea, ci stabilirea unor relaţii de colaborare economică, ştiinţifică, turistică şi culturală între România şi Taiwan. Am fost într-o vizită neoficială de informare care să pună bazele unui viitor dialog extins şi ale unei colaborări între România şi Taiwan. Am fost invitat de către reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava. El a venit în România, ne-am întâlnit acum trei luni. Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia au reprezentanţe economice ale Taiwanului şi beneficiază de investiţii de sute de milioane de euro. De ce nu ar face şi România acelaşi lucru?", a adăugat deputatul.

MAE a transmis un comunicat prin care a reafirmat poziţia României privind respectarea principiului "o unică Chină" ("one China policy") şi a reiterat importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză.

"Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că toate instituţiile statului trebuie să respecte cu stricteţe natura relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză. MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare", preciza documentul.

Ministerul a menţionat că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calităţi oficiale, precum paşaportul diplomatic sau de serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb