Norma care prevedea excluderea primelor două fonduri de pensii private obligatorii de la repartizarea aleatorie a noilor participanţi în sistem a fost modificată de către Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), aceştia urmând să fie repartizaţi în cote egale fondurilor care activează pe piaţă.
Modificarea normei prevede că CNPAS (Casa Naţională de Pensii) repartizează persoanele eligibile în cote egale pe fiecare fond de pensii administrat privat, în parte.
CSSPP a analizat efectele procesului de aderare continuă şi repartizare aleatorie a participanţilor asupra structurii pieţei fondurilor de pensii administrate privat în primele 20 de luni de funcţionare a Pilonului II şi a decis modificarea procesului de repartizare aleatorie în vederea asigurării unei pieţe eficiente şi a unui mediu concurenţial.
În prezent, numărul persoanelor care aderă la sistemul fondurilor de pensii administrate privat din proprie iniţiativă, în fiecare lună, este mic în comparaţie cu numărul persoanelor care sunt repartizate aleatoriu (doar un sfert din participanţi îşi exercită dreptul de alegere a fondului de pensii), iar acest fapt nu este în interesul sistemului de pensii în general, arată Comisia. Primele două fonduri de pensii deţin aproape 60% din piaţă, în timp ce restul de şapte fonduri îşi împart o cotă de 40%, situaţie care ar putea defavoriza participanţii pe termen mediu şi lung prin menţinerea unui mediu concurenţial cu eficienţă scăzută.
În noiembrie 2008, CSSPP a aprobat o normă privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, conform căreia fondurile de pensii private obligatorii (pe Pilonul II) care deţin o cotă de peste 20% din numărul de participanţi vor fi excluse pentru o perioadă de doi ani de la repartizarea aleatorie a persoanelor eligibile să intre în acest sistem.