REPREZENTANŢII BAAR: ''Ne putem aştepta să plătim daune din falimentul City Insurance câţiva ani de acum încolo''

G.U.
Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2021

''Ne putem aştepta să plătim daune din falimentul City Insurance câţiva ani de acum încolo''

Primele estimări privind daunele care ar putea fi plătite în urma falimentului City Insurance aparţin Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), care în calitate de birou naţional Carte Verde, estimează că ar putea plăti în următorii ani peste 150 milioane de euro pentru daunele făcute în afara ţării de asiguraţii RCA la City, informează HotNews.ro. Poate suporta Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) toate daunele externe şi interne care vor veni?

La dezbaterea de miercuri, 22 septembrie, a Comisiei economice din Senat au participat şi reprezentanţi ai Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), care este garant pentru despăgubirile evenimentelor produse în străinătate. Aceştia au dat primele cifre legate de posibilele daune care ar fi de plătit după falimentul City Insurance.

"Au început să apară probleme de mai mult timp. City Insurance era în întârziere cu plăţile, dar până la urmă le plăteau. Până în martie 2021 am reuşit să recuperăm sumele de la City. Apoi au început să aibă tot mai mari dificultăţi în plata acestor despăgubiri, pe care noi le-am plătit, în locul City. BAAR a recuperat sumele până în martie 2021 şi apoi a trebuit să facem demersuri intense. Avem de recuperat de la City Insurance, pentru ceea ce am plătit în locul lor, aproximativ 11 milioane de euro", a afirmat coordonatorul Departamentului juridic al BAAR, Ovidiu Ciobanu, citat de Agerpres.

Preşedintele BAAR, Mădălin Roşu, a adăugat că se aşteaptă să apară daune după falimentul City Insurance încă vreo şase ani de acum încolo, notează sursa citată.

"RCA are un efect pe termen mediu spre lung. Da, ne putem aştepta şi peste câţiva ani. Încă plătim pentru Astra şi Carpatica. Şi acum plătim. Mai aveam de plată vreo 37 de milioane de euro pentru falimentul Astra şi Carpatica. Probabil că estimarea daunelor aferente pagubelor în afara României (n.r. - pentru City Insurance) este, probabil, cel puţin la nivelul Astra şi Carpatica împreună. Dacă pentru cele două am avut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm de la 150 de milioane de euro în sus", a spus Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Cum îşi recuperează BAAR banii plătiţi în contul unei societăţi în faliment: De la FGA - maxim 100.000 de euro pe contract / Diferenţa - din reasigurare ori în instanţă

Pentru a-şi recupera apoi o parte din aceste sume plătite în contul unor companii intrate in faliment, BAAR se duce către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), doar că de aici nu vor putea încasa decât maxim 500.000 de lei (100.000 de euro) pe fiecare contract de asigurare, conform Ordonanţei de urgenţă adoptate miercuri de Guvern.

Pentru diferenţă speranţa este să se recupereze ceva din contractul de reasigurare pe care trebuie să-l aibă fiecare societate de asigurări ori în instanţă prin înscriere la masa credală.

Cât a plătit până acum Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) în urma falimentelor Astra şi Carpatica

La solicitarea HotNews.ro, FGA a comunicat cât a plătit şi mai are încă de plătit în urma falimentelor declarate în aprilie 2016 la Astra şi în martie 2017 la Carpatica.

"Valoarea plăţilor pentru societatea Astra Asigurări - în faliment, până la 31.08.2021, este de 495.782.373 lei, iar valoarea plăţilor pentru societatea Carpatica Asig - în faliment, până la 31.08.2021, este de 458.974.242 lei.

Valoarea provizionelor constituite în contabilitate pentru obligaţii potenţiale din litigii şi alte cereri de plată la data de 31.08.2021 este de 115.848.442 lei pentru societatea Astra Asigurări - în faliment, iar pentru societatea Carpatica Asig - în faliment este de 93.901.186 lei.", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanţii FGA.

Ce bani sunt acum în conturile FGA şi ce răspunde Fondul întrebat dacă poate acoperi falimentul City Insurance

"La data de 22 Septembrie 2021, disponibilităţile Fondului, conform evidenţelor contabile, sunt în sumă de 622.877.207 lei.", au precizat oficialii FGA.

Sunt suficiente aceste fonduri pentru a acoperi falimentul City?

"FGA va analiza evidenţele tehnice preluate de la City Insurance (în acest moment nu sunt preluate) şi în funcţie de sumele înregistrate ca obligaţii potenţiale către creditorii de asigurare, Fondul va determina necesarul de lichiditate. Condiţia ca FGA să aibă înregistrate sume potenţiale de plată este aceea de a avea cereri de plată şi cereri de deschidere dosare depuse de către creditorii de asigurare. În acest moment, FGA nu poate aprecia cu exactitate sumele necesare de plată din preluarea portofoliului de daune de la City Insurance.", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

Fondul a mai precizat pentru HotNews.ro că "încasează lunar, din contribuţii, aproximativ 9.200.000 lei, din care suma de 8.400.000 lei este aferentă asigurărilor generale şi 800.000 lei, sumă aferentă asigurărilor de viaţă.

Cotele de contribuţie stabilite prin Norma ASF nr.17/2015 datorate FGA de către asigurători sunt de 1% pentru asigurări generale şi de 0,4% pentru asigurări de viaţă, cotele aplicându-se asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurări directe."

Vor creşte contribuţiile la FGA în contextul falimentului City?

"Legislatia prevede posibilitatea modificării cotelor de contribuţie, cu aprobarea Autorităţii de Supraveghere Finaciare, însă o astfel de solutie poate fi luată în calcul numai dacă necesitatea acesteia rezultă în urma unei analize de specialitate a evidenţelor tehnice ce urmează a fi preluate de la SAR City Insurance şi în funcţie de sumele înregistrate ca obligaţii potenţiale către creditorii de asigurare.", au declarat oficialii FGA.

De ce sumele pe care le plăteşte FGA sunt atât de mici comparativ cu limitele de despăgubiri de pe poliţele RCA

Doua asociaţii au cerut miercuri Guvernului să majoreze la 2 milioane de lei (500.000 de euro) plafonul pentru vătămări corporale pe care le poate plăti FGA, în contextul în care plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victimă este de 1.220.000 euro în legislaţia comunitară aferentă RCA.

Guvernul nu a ţinut cont de această propunere, dar Ordonanţa de urgenţă adoptată a adus două modificări benefice în legislaţie:

1. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va putea plăti despăgubirile către asiguraţi în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a asigurătorului, fără să se mai aştepte ca falimentul să fie declarat prin decizia definitivă în instanţă, cum era până acum în legislaţie.

2. O altă modificare importantă este că păgubiţii care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei şi se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) per creditor, şi nu pe fiecare contract de asigurare.

Ce spune însă FGA despre propunerea majorării plafonului şi despre sumele mici pe care le plăteşte în cazul falimentului unui asigurător RCA?

"Comisia Europeană califică schemele de garantare în asigurări drept "soluţii de ultimă instanţă" pentru plata despăgubirilor către creditorii de asigurări. Fondul de garantare a asiguraţilor, fiind o schemă de garantare, nu poate fi asimilat societăţilor de asigurare şi, pe cale de consecinţă, nu poate prelua funcţiile acestora.

Fondul de garantare nu colectează prime de asigurare, aferente contractelor de asigurare şi calculate în functie de acestea, ci doar o contributie de 1% din primele încasate de asigurători din activitatea directă aferentă asigurărilor generale precum şi o contribuţie de 0,4% din activitatea directă aferentă asigurărilor de viaţă.", au precizat oficialii FGA, informează HotNews.ro.

Amintim că, potrivit legislaţiei din România, orice asigurare RCA validă, indiferent de cât de puţin costă, permite despăgubiri pentru vătămări corporale şi deces în limita a 6,07 milioane de euro, în timp ce pentru daunele materiale, limita de despăgubiri este în prezent de 1,22 milioane de euro.

Ce soluţii au cei care au de recuperat despăgubiri de peste 500.000 de lei?

La această întrebare, FGA spune că singura speranţă este în cadrul procedurii de faliment, prin înscrierea la masa credală.

"Creditorii de asigurări beneficiază de două posibilităţi legale de recuperare a sumelor cuvenite ca urmare a intrării în procedura de faliment a unui asigurator. Astfel, aceştia pot recupera în cadrul procedurii de faliment întreaga creanţă datorată de societate, beneficiind de prioritate absolută faţă de orice alte creanţe, în ceea ce priveşte activele admise să reprezinte rezervele tehnice ale societăţii de asigurare/reasigurare aflate în procedura de faliment, conform art. 267 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

O altă posibilitate a acestora este aceea de a urma procedura administrativă, prin depunerea unei cereri de plată şi a documentaţiei justificative a creanţei la Fond. În situaţia în care valoarea despăgubirii unui creditor de asigurare este mai mare decât plafonul stabilit pentru FGA, suma ce depăşeste acest plafon poate fi recuperată de creditorul de asigurare în cadrul procedurii de faliment.

În vederea instrumentării dosarelor de daună, Fondul a adoptat procedura de soluţionare pe cale amiabilă a pretenţiilor pecuniare izvorate din cazuri de vătămări corporale sau decese adoptând criterii de determinare a unor praguri valorice, pentru a se evita săvârşirea unor discriminări într-un domeniu atât de sensibil în care nu există criterii legale de individualizare a sumelor.

Procedura internă FGA are în vedere acordarea unor despăgubiri pe cale amiabilă, într-un termen relativ scurt, şi a avut în vedere principiile utilizate în Ghidul FPVS privind solutionarea daunelor morale, raportându-se în stabilirea despăgubirilor la consecinţele negative suferite de victimă, intensitatea cu care au fost percepute aceste consecinţe, măsura în care i-au fost afectate situaţia familială, social profesională, urmărindu-se să nu se ajungă la nicio îmbogăţire fără justă cauză.

Acolo unde despăgubirile au fost solicitate în baza unei hotărâri de instanţă, FGA s-a conformat acestora, în limita plafonului stabilit de lege. (n.a 500.000 de lei)", au mai precizat oficialii FGA.

Ce opţiuni au cei aproape 3 milioane de clienţi ai City Insurance, după ce a început falimentul acestui asigurător RCA / Ce trebuie să ştie păgubiţii

Cei aproape 3 milioane de români care au poliţe RCA la City Insurance au două opţiuni după ce ASF a decis să ceară falimentul acestui asigurător: pot să-şi păstreze asigurările până la data expirării ori pot să le denunţe şi să încheie contracte la un asigurător fără probleme, relatează HotNews.ro.

Dacă eşti client City şi vrei să denunţi poliţa RCA, dacă nu ai avut daune în perioada de valabilitate de pâna la denunţare, pentru perioada neexpirată ai dreptul să îţi recuperezi diferenţa de primă de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, se arată într-un ghid lansat luni de UNSAR şi BAAR pentru clienţii şi păgubiţii acestei societăţi.

Cei mai afectaţi vor fi însă păgubiţii, cei loviţi în trafic de o maşină asigurată la City, deoarece multe service-uri nu mai fac reparaţii pe aceste poliţe şi toate despăgubirile de la acest asigurător vor fi plătite de FGA în limita a 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare. Pentru diferenţă este nevoie să te înscrii la masa credală, in cadrul procesului de faliment al asigurătorului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri seara să îi retragă autorizaţia de funcţionare societăţii City Insurance, cea mai mare companie de asigurări şi liderul pieţei RCA, cu aproape 3 milioane de asiguraţi. Măsura a fost luată după constatarea stării de insolvenţă a asigurătorului, ASF urmând acum să promoveze în instanţă cererea de deschidere a falimentului.

Amintim că, potrivit legislaţiei din România, orice asigurare RCA validă, indiferent de cât de puţin costă, permite despăgubiri pentru vătămări corporale şi deces în limita a 6,07 milioane de euro, în timp ce pentru daunele materiale, limita de despăgubiri este în prezent de 1,22 milioane de euro.

Deci o asigurare RCA, în afara şoferului vinovat, despăgubeşte pe oricine suportă o daună inclusiv pe membrii de familie ai şoferului vinovat aflaţi cu acesta în autovehicul în momentul accidentului.

Altfel spus, în cazul unui accident, de care tu, client City Insurance, te faci vinovat, asigurarea RCA poate suporta plata acestor despăgubiri maxime. În situaţia tragică în care apar victime în maşina ta ori a celui pe care l-ai lovit, cheltuielile cu spitalizarea ţi-ar fi greu de suportat, dacă nu ai avea o asigurare RCA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb