Reprezentanţii "Bucur Obor" (BUCU) consideră că exisă riscul ca reintroducerea la tranzacţionare a acţiunilor BUCU să conducă la lezarea drepturilor acţionarilor şi potenţialilor investitori, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Acţiunile BUCU sunt suspendate de la tranzacţionare de pe 25 septembrie, la cererea ASF, în urma conflictului deschis dintre Laurenţiu Postovaru, care deţine, în nume propriu şi prin firma lui, Amadeus Group, 49,9% din capitalul social al BUCU, şi Gelu Manea, care a condus societatea în ultimii ani.
Conducerea "Bucur Obor" precizează, în raport, că nu ştie motivele pentru care ASF a decis suspendarea titlurilor de pe Bursă. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei precizează că societatea este implicată în aproximativ 30 de litigii, iniţiate fie de societate, "reprezentată în mod abuziv şi nelegal de către fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, domnul Gelu Manea, fie de către acesta, în calitate de acţionar, singur sau împreună cu alţi acţionari, în dosare prin care solicită anularea/ suspendarea hotărârilor AGA din 19 septembrie 2014 şi, respectiv 30 octombrie şi a înregistrării acestora la registrul Comerţului".
Procesele din instanţă reprezintă motivul pentru care conducerea societăţi consideră că revenirea la tranzacţionare ar fi riscantă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ne-a transmis, în luna octombrie, că suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor BUCU s-a impus ca urmare a situaţiei înregistrate la emitent, potrivit rapoartelor curente referitoare la AGOA, convocată pentru data de 19.09.2014, publicate pe site-ul operatorului de piaţă.
"Această măsură a fost dispusă în vederea clarificării situaţiei şi a informării corespunzătoare a acţionarilor şi potenţialilor investitori'', ne-au declarat reprezentanţii ASF.
După AGA respectivă, reprezentanţii "Amadeus Group" au raportat că au schimbat Consiliul de Administraţie al companiei, însă, atunci, Gelu Manea a susţinut că şedinţa a fost ilegală.
Recent, acţionarii "Bucur Obor" au respins, într-o altă Adunare Generală, descărcarea de gestiune a foştilor administratori Gelu Manea, Gheorghe Pistol şi Silviu Pandrea.
În anii 1998-1999, două serii de furturi având ca obiect acţiuni ale "Bucur Obor" au deposedat acţionari care deţineau, în total, 7,32% din capitalul social al companiei, iar Depozitarul Central a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată în anul 2011, să reînscrie în Registrul Acţionarilor companiei un număr de 1344 de persoane, cu un număr de 735 de titluri fiecare. Totuşi, decizia nu a fost pusă în practică, iar această situaţie a condus la un scandal între Laurenţiu Postovaru şi Gelu Manea.