Comisia de Buget-Finanţe din Senat a amânat miercuri, pentru cel puţin două săptămâni, Ordonanţa de Urgenţă 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv. Prezenţi la audieri, domnii Marius Murgu şi Adrian Iuraşcu, reprezentanţii Forumului Civic şi ai Asociaţiei de Proprietari Banat, şi-au prezentat nemulţumirile legate de această ordonanţă şi au cerut Comisiei să analizeze amendamentele pe care le vor depune în cursul zilei de astăzi. Membrii Comisiei au promis că vor ţine cont de amendamentele asociaţiilor proprietarilor.
Potrivit unor surse, cei doi reprezentanţi ai proprietarilor au declarat că dacă nu vor vedea o reacţie din partea ministrului Finanţelor, Varujan Vosganian, respectiv a Ministerului Finanţelor, atunci vor încerca să blocheze această ordonanţă. De asemenea, aceştia s-au mai plâns Comisiei de faptul că domnul Vosganian a promis că va exista un dialog între domnia sa şi proprietari, însă înţelegerea nu a fost onorată din partea ministrului Finanţelor.
În opinia celor doi reprezentanţi ai proprietarilor, în Ordonanţa 81 resursele financiare sunt incerte, nu există termene stabilite pentru despăgubiri sau termene pentru soluţionarea dosarelor. Reprezentanţii proprietarilor au cerut ca listarea Fondului Proprietatea să nu mai fie amânată, să se specifice în Ordonanţă termene clare de listare până la data la care să se listeze, precum şi sancţiuni severe pentru toţi cei implicaţi în listare şi soluţionarea despăgubirilor.
Domnul Alexandru Păunescu, preşedintele Fondului Proprietatea, a declarat în cadrul şedinţei Comisiei că banii pentru despăgubiri vor proveni din dividende, circa 80-100 milioane lei, din cele 120 de milioane încasate. Însă, reprezentanţii proprietarilor apreciază că, cu această sumă pot fi despăgubite numai circa 200 de persoane.
Ordonanţa 81/2007 mai prevede că statul va putea apela la resurse pentru nevoi sociale, altele decît cele de despăgubiri, ceea ce a dus din nou la nemulţumirea proprietarilor. În forma actuală, Fondul Proprietatea poate să devină o puşculiţă pentru partidele aflate la putere, mai spun domnii Murgu şi Iuraşcu.
Referitor la tranzacţionarea pe piaţa neagră se pare că în statut nu a fost acceptat un articol care să prevadă tranzacţionarea acţiunilor înainte de listare. Alexandru Păunescu a declarat că se opune tranzacţionării la negru şi că rămîn valabile articolele din lege potrivit cărora orice tranzacţie de acest gen este nulă de drept.