REPREZENTANŢII PSD CONTINUĂ DECLARAŢIILE NEINSPIRATE Un nou conflict diplomatic cu Israelul

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 23 august 2018

Un nou conflict diplomatic cu Israelul

Atacurile puterii politice la adresa victimelor acţiunii în forţă a Jandarmeriei din seara de 10 august continuă. În contextul în care ministrul de interne Carmen Dan şi liderul PSD Liviu Dragnea susţin că jandarmii au acţionat corect, deputatul social-democrat Nicolae Bacalbaşa a simţit nevoia să îi atace şi el pe participanţii la mitingul din Piaţa Victoriei. Numai că exprimarea deputatului social-democrat a iscat o reacţie imediată a Ambasadei statului Israel de la Bucureşti.

Nicolae Bacalbaşa a spus că violenţele exercitate de unii dintre protestatari sunt asemănătoare celor din Fâşia Gaza şi că, poate, jandarmii românii ar fi trebuit să acţioneze mai dur.

Deputatul social-democrat a afirmat: "Eu ştiu de exemplu că de patru luni se desfăşoară nişte demonstraţii la frontiera dintre Gaza şi statul Israel, frontiera fiind un zid înalt de opt metri de beton şi grănicerii israelieni până acum, în patru luni, au împuşcat 171 de persoane şi au rănit câteva mii. Nu am văzut o reacţie violentă, deci... zicându-se că se încalcă legi acolo (...) Jandarmii au acţionat conform tuturor normelor legale".

Referitor la afirmaţiile deputatului Nicolae Bacalbaşa privind conflictul din Fâşia Gaza, Ambasada Israelului a emis următorul comunicat: "Ambasada Statului Israel a luat cunoştinţă de afirmaţiile scandaloase şi neadevărate ale domnului deputat Nicolae Bacalbaşa. În numele statului evreu, dorim să-i atragem atenţia politicianului român că declaraţiile sale denaturează faptele cu privire la situaţia din ultimele luni de la graniţa cu Fâşia Gaza şi am aprecia ca domnul deputat să se informeze în profunzime înainte de a face comparaţii nepotrivite şi şocante. Atacurile violente asupra civililor israelieni, coordonate în ultimele luni de gruparea teroristă Hamas, nu vor rămâne niciodată fără răspuns din partea noastră. Statul Israel îşi va apăra mereu poporul împotriva oricăror încercări de a-l suprima. Domnul Bacalbaşa îi insultă cu afirmaţiile sale şi pe protestatarii români paşnici care au fost prezenţi în Piaţa Victoriei, asociindu-i cu teroriştii Hamas. Ca urmare, solicităm public domnului Bacalbaşa să-şi retragă spusele şi să se asigure ca pe viitor astfel de asocieri cel puţin neadecvate să nu se mai regăsească în discursul domniei sale"

Este al treilea incident pe care puterea de la Bucureşti îl are cu Ambasada statului Israel în ultima lună. Primul a fost provocat de Petre Daea, ministrul agriculturii, care a comparat arderea cadavrelor porcilor bolnavi de pestă cu exterminarea evreilor în lagărul nazist de la Auschwitz.

Al doilea este legat de violenţele aplicate de jandarmi, în seara de 10 august, asupra a patru turişti israelieni care se aflau într-un taxi în apropierea Pieţei Victoria.

Bacalbaşa vrea sancţionarea victimelor din Piaţa Victoriei

Legat de jandarmii care au fost filmaţi în timp ce se comportau violent cu manifestanţii paşnici, Nicolae Bacalbaşa a spus: "Este de fapt poate un exces de violenţă, care e perfect explicabil din punct de vedere uman, când s-a încercat linşarea a doi dintre colegii lor şi iarăşi cred că prezenţa masivă a serviciilor străine care erau în concurenţă a dus la evitarea victimelor umane în acel câmp tactic. (...) Este o ches­tie inerentă. Ia încercaţi să vedeţi cam cum se întâmplă în America. În America, dacă te opreşte poliţistul şi tu nu pui mâinile pe volan, are dreptul să scoată arma".

Deputatul PSD i-a calificat ca "ires­ponsabili" pe părinţii care şi-au adus copiii la mitingul din 10 august, "pentru că s-a ştiut din timp că va fi o manifestare violentă".

Nicolae Bacalbaşa a mai spus: "Deci ce s-a întâmplat acolo: au fost câteva sute, până la o mie de profesionişti perfect pregătiţi, poate mai bine pregătiţi decât jandarmii, care au avut sprijinul activ şi conştient al aşa-zişilor demonstranţi paşnici. Oricum, toţi cei care au depus plângeri, din punctul meu de vedere, ar trebui imediat sancţionaţi pentru trei lucruri: participare la o demonstraţie ilegală, conform legii româneşti, participare la o demonstraţie după orele 21.00 şi o rămânere în această zonă, după ce Jandarmeria a emis toate avertizările legale imperative de părăsire a zonei".

Cu alte cuvinte, în viziunea parlamentarului social-democrat, victimele represiunii ar mai trebui să primească şi, eventual, vreo amendă, după ce au fost lovite ilegal.

Nu este prima ieşire în decor a deputatului Nicolae Bacalbaşa. În urmă cu un an, mai precis în 9 mai 2017, aflat la o şedinţă în Parlament, Nicolae Bacalbaşa a spus de la tribună la adresa deputatului liberal Raluca Turcan: "Violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul. Am auzit un dis­curs care îmbină, la un mod greţos, fariseismul cu ameninţarea. Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan... Curcan... îmi scapă. Mă scuzaţi, sunt bătrân. Uite că se bucură şi salvamarii. Dă cu labele, vezi că faci fractură. Vezi domnişoară că faci fractură şi după aia nu mai poţi să votezi".

Cu o lună înainte de acest incident, Nicolae Bacalbaşa a spus de la tribuna Camerei Deputaţilor, referitor la parlamentarii USR: "Dar cuvântul l-am luat nu din această cauză, ci datorită ipocriziei extraordinare a colegilor mei de la salvamari, sau Salvaţi Ceva... nu mai ştiu ce. Pentru că, dacă există ceva care mă îngrijorează, nu e boom-ul economic, ci că în sânul nos­tru sunt reprezentanţi ai unui multimiliadar, care a sacrificat 500 de milioane... Mă bucur că babuinii României se manifestă în pomul Parlamentului. Deci e agentură străină care poate să cumuleze această filie antiromânească cu reprezentarea în Parlamentul României, ceea ce e mai mult decât banc, e otravă băgată în inima poporului român."

Pentru prima dintre cele două declaraţii de mai sus făcute în primăvara anului trecut, Bacalbaşa a fost suspendat şase luni din PSD. Probabil că acum, când prin declaraţiile sale susţine poziţia ministrului Carmen Dan şi a liderului PSD Liviu Dragnea cu privire la intervenţia jandarmilor la mitingul din 10 august, Nicolae Bacalbaşa va fi lăudat, dacă nu chiar avansat în rândurile social-democraţilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb