Ascensiunea la putere a lui Mohammed bin Salman a fost dublată de "o reprimare sporită şi practici abuzive", în pofida reformelor istorice efectuate de prinţul moştenitor saudit, denunţă luni într-un raport Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.
Devenit prinţ moştenitor în iunie 2017, Mohammed bin Salman a iniţiat o serie de reforme care le permit femeilor să conducă maşini sau să obţină paşapoarte.
Aceste reforme au "un preţ mare", denunţă HRW într-un raport, subliniind că zeci de disidenţi - dintre care unii ar fi fost torturaţi - au fost deţinuţi de la venirea sa la putere.
Cei care se fac vinovaţi de asasinarea în 2018 a jurnalistului şi criticului puterii Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, nu au fost pedepsiţi, îşi exprimă regretul ONG-ul.
După acest asasinat, peste 30 de opozanţi au fost arestaţi, denunţă organizaţia, amintind că reprimarea a început în septembrie 2017, odată cu arestarea a zeci de disidenţi, inclusiv intelectuali şi religioşi.
În noiembrie 2017, sute de prinţi şi oameni de afaceri au fost deţinuţi, unii timp de săptămâni, la Hotelul Ritz Carlton de la Riad, în ceea ce s-a prezentat drept o campanie împotriva corupţiei.
HRW evocă situaţia economistului Essam al-Zamil, acuzat că face parte din organizaţia Fraţii Musulmani, oaia neagră a Riadului, după ce şi-a exprimat scepticismul cu privire la viitoarea introducere pe bursă a gigantului petrolier saudit Aramco.
Human Rights Watch prezintă, de asemenea, informaţii potrivit cărora Arabia Saudită ar fi folosit tehnologii în domeniul supravegherii pentru a pirata conturi online ale unor critici ai Guvernului şi a instala programe-spion pe telefoanele acestora.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2019, 16:28)
....detinuti ??? sau retinuti...E vorba de paragraful...." In 2017 sute de printi si oameni de afaceri....."
2. Hm
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 04.11.2019, 17:22)
Eu nu inteleg de ce mai e surprinsa lumea. Tarile arabe nu pot functiona cu democratie. E dureros, dar adevarat. Primavara araba, prin care Obama spera sa le arate arabilor ce inseamna democratie a esuat lamentabil. In Egipt a fost evolutia cea mai "favorabila", in sensul ca armata a reusit sa preia puterea dupa ce Fratii Musulmani castigasera alegerile si numai spre democratie nu mergeau. Libia, Siria, experimente esuate. Si, ca un exemplu deasupra tuturor: Irak-ul, unde e oarece democratie, este, la fel, un stat esuat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2019, 20:09)
Islamul nu e compatibil cu democratie !
Nah ca ti-am tradus repede tot ce ai scris. spune-o pe aia dreapta pe romaneste. Inca mai poti...ca vine ziua cind ai sa traiesti iar sub ocupatie musulmana.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Mihai D în data de 05.11.2019, 09:21)
Deduc ca ai citit Coranul, ca ai inteles textele greu de descifrat chiar si pentru clerici, ca ai facut o incursiune si-n "Istoria religiilor" a lui Eliade ca sa poti compara religiile si intr-un final, in infinita-ti intelepciune, ai dedus ca Islamul nu este compatibil cu democratia, asa-i ? Apropos, sunt crestin, si am respect pentru oricine are alta credinta, chiar daca uneori mi-e greu sa inteleg invataturile altor credinte. Dar si mai greu imi este sa-i inteleg pe cei care dau verdicte, care postuleaza adevaruri universale din spatele tastelor, facand recurs la o istorie pe care a cunoscut-o din manualele scolare si eventual din filme istorice.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Mihai D în data de 05.11.2019, 09:33)
Sa nu uitam ca nu mai devreme de anii 1960, in America -mama democratiei- erau inca autobuze de albi si autobuze de negri. Pentru ca mai tarziu, in autobuzele mixte, albii se urcau prin fata si negrii prin spate. In anii 80, in Louisiana, ofiterii de politie negri nu aveau "voie" sa ancheteze albi in camerele de interogare. Iar in 1985, da-mi voie sa repet: 1985, in Marea Britanie femeile nu aveau voie sa contracteze un credit bancar fara consimtamantul SCRIS al barbatului, chiar si in situatia in care femeia era angajata iar barbatul era somer. Revenind la America, Ku Klux Klan a fost varianta americana a Isis, criteriul nefiind religia ci culoarea pielii, insa dezideratul era acelasi: sa-i trimita pe negri inapoi in Africa. Ti se pare mai acceptabil cumva ?