REPUBLICA MOLDOVA: Comisia Naţională de Sănătate Publică a aprobat noi măsuri pentru prevenirea şi controlul pandemiei

G.B
Internaţional / 14 august 2021

Comisia Naţională de Sănătate Publică a aprobat noi măsuri pentru prevenirea şi controlul pandemiei

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova a anunţat în şedinţa de ieri instituirea stării de alertă cod portocaliu la nivel naţional şi aprobarea unui set de recomandări noi pentru prevenirea şi controlul pandemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.

Decizia intră în vigoare din data de 16 august 2021. Totodată, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor putea institui măsuri de sănătate publică în funcţie de gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Potrivit deciziei comisiei, au fost optimizate regulile de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova care permite fără restricţii intrarea la prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau a rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv a concluziei medicale doveditoare, în cazul persoanelor care au fost bolnave de COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) sau a unui act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigaţiei.

Persoanele care nu prezintă documentele menţionate la traversarea frontierei de stat vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică şi vor semna o declaraţie pe propria răspundere că vor respecta regimul de autoizolare, în locurile declarate.

Regimul de autoizolare poate fi întrerupt după a 7-a zi dacă persoana în cauză efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Tot ieri în cadrul şedinţei CNESP s-a decis elaborarea şi implementarea unor soluţii digitale pentru eficientizarea controlului respectării măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19.

Este vorba despre certificatul digital interoperabil de vaccinare, testare şi vindecare de COVID-19, sistemul electronic de completare online a Fişei epidemiologice pentru pasageri şi călători care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sens de intrare, sau aplicaţia mobilă pentru supravegherea persoanelor pentru care se instituie regim de autoizolare şi/sau tratament la domiciliu.

Totodată, documentul prevede anumite restricţii privind accesul în instituţiile de alimentaţie publică în spaţii închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, la festivităţi (nunţi, cumetrii, zile de naştere etc.,), la evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.,), în centrele şi bazinele de sport. Acestea se vor organiza cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spaţiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară.

În acelaşi timp, va fi obligatorie purtarea măştilor de protecţie şi respectarea distanţei fizice de minim un metru la evenimentele publice în spaţii deschise.

Prin hotărârea CNESP au fost stabilite măsuri obligatorii de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, la nivel naţional.

Este vorba despre purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum şi în spaţiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanţei fizice de cel puţin 1 metru, respectarea distanţei fizice între persoane de minim un metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei alte distanţe între persoane, respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi igienă respiratorie, precum şi respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabileşte regimul respectiv.

De asemenea, persoanele fizice care se află în instituţii cu regim de carantină trebuie să respecte măsurile impuse autorităţi.

Nu în ultimul rând, cetăţenilor Republicii Moldova li se cere să-şi monitorizeze personal starea de sănătate şi să se adreseze de timpuriu medicului de familie sau instituţiilor de asistenţă medicală la apariţia simptomelor specifice COVID-19.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb