REPUBLICA MOLDOVA: Preşedintele Maia Sandu declară toleranţă zero faţă de corupţie

G.B
Internaţional / 26 iulie 2021

Maia Sandu

Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat toleranţă zero faţă de corupţie în discursul său susţinut în noul parlament de la Chişinău, care s-a reunit astăzi în prima sa sesiune de constituire, şi le-a atras atenţia deputaţilor că 'ordinea trebuie să înceapă din legislativ', relatează Radio Chişinău, Deschide.md şi Agora.md, citate de Agerpres.

'După atâtea eşecuri, măcar acum după 30 de ani să construim o ţară pentru oameni, nu pentru găşti. Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara', a spus Maia Sandu, adresându-se proaspeţilor aleşi.

În acelaşi timp, ea a salutat votul cetăţenilor Republicii Moldova care au optat pentru democraţie şi un 'parlament onest', pentru că 'au continuat să creadă în puterea fiecărui vot, în pofida dezamăgirilor în decursul a trei decenii'.

'Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara. Vrem să vedem un Parlament în care să respecte procedurile. Legile trebuie propuse pentru consultare publică, oamenii încurajaţi să-şi expună opinia, iar experţii chemaţi să contribuie', a pledat Maia Sandu.

Preşedintele moldovean a menţionat că principala prioritate rămâne lupta împotriva corupţiei. 'Din acest moment declar toleranţă zero faţă de orice act de corupţie. În lupta cu corupţia, Parlamentului îi revine un rol foarte important. Votul de pe 11 iulie trebuie să fie auzit şi de cei care trebuie să stea la straja legii, de judecători şi de procurori. Acest vot masiv vă priveşte în cel mai direct mod', a declarat Maia Sandu.

Referitor la Consiliul Audiovizualului, Maia Sandu le-a transmis parlamentarilor că se pronunţă pentru o instituţie care să sancţioneze manipularea şi dezinformarea.

În ceea ce priveşte viitorul guvern, ea a subliniat că aşteaptă de la acesta un nou model de dezvoltare economică. 'Ca să ieşim din sărăcie şi să asigurăm bunăstare pentru toţi trebuie să dezvoltăm economia. Aşa putem mări şi pensiile, aşa putem avea bani şi pentru investiţii şi dezvoltare. [...] Viitorul Guvern trebuie să construiască noul model de creştere economică. Regândirea modelului economic presupune un efort din partea tuturor actorilor din ţara noastră. [...] Atunci când faceţi înţelegeri de cartel, în mod abuziv contribuiţi la alungarea oamenilor de afaceri'. a afirmat Sandu.

În discursul care a durat mai bine de 30 de minute, preşedinta a subliniat totodată necesitatea protejării mediului, a reciclării deşeurilor, precum şi a modernizării educaţiei şi a sistemului de sănătate.

Subliniind nevoia de schimbări, Maia Sandu a declarat: 'Avem o oportunitate istorică de a alinia politica la interesele cetăţeanului. Ţine de fiecare dintre noi. Ţara noastră e aşa cum o facem noi. Vom culege ceea ce semănăm'.

Înainte sa, preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a prezentat raportul pentru confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Astfel, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) deţine 63 de mandate, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS, de stânga, prorus) -32 de mandate, iar şase mandate revin Partidului Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone.

Domnica Manole a spus că magistraţii Curţii Constituţionale nu au constatat încălcări care să influenţeze rezultatele votării şi a spus că alegerile au fost libere şi corecte. Astfel, parlamentul de legislatura a XI-a se consideră legal constituit.

Prima şedinţă de constituire a noului parlament ales a fost condusă de deputatul Eduard Smirnov, decanul de vârstă al legislativului.

La începutul şedinţei, din cei 101 deputaţi şi-au înregistrat prezenţa 91 de parlamentari.

În afara de preşedintele Republicii Moldova, la această primă reuniune a noului legislativ de la Chişinău au asistat diplomaţi străini, personalităţi marcante ale vieţii politice de la Chişinău.

Următoarea reuniune a parlamentului a fost stabilită pentru joi, 29 iulie, pentru a examina subiecte privind formarea organelor de conducere a legislativului. Conform Deschide.md, liderul PAS, Igor Grosu, a cerut o pauză până joi, iar solicitarea sa a fost acceptată de către deputaţii altor grupuri parlamentare. Propunerea a fost criticată de socialistul Vlad Bătrâncea. Totuşi, reprezentanţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au acceptat această propunere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb