Republica Moldova şi Ucraina au obţinut statutul de ţări candidate la UE

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 24 iunie 2022

Republica Moldova şi Ucraina au obţinut statutul de ţări candidate la UE

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: "Pornim pe drumul spre Uniunea Europeană"

Consiliul European a acordat statutul de candidat Republicii Moldova şi Ucrainei pentru aderarea la UE, potrivit Euronews. Cei 27 de lideri de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au decis că parcursul celor două state este în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, Georgia a rămas pe "lista de aşteptare", urmând să primească statut de ţară candidat cu condiţia obţinerii de rezultate în ceea ce priveşte priorităţile indicate de Comisia Europeană, respectiv realizarea de reforme structurale.

Potrivit Euronews România, pentru ca un stat să devină membru al Uniunii Europene, acesta trebuie să îndeplinească Criteriile de la Copenhaga. Criteriile prevăd o serie de condiţii politice, economice şi normative, precum:

- criteriul politic, care prevede instituţii stabile, care respectă şi garantează valorile UE - demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, pluralismul politic, nediscriminarea, toleranţa, solidaritatea, statul de drept, drepturile omului şi în special drepturile minorităţilor naţionale;

- criteriul economic, care prevede existenţa unei economii de piaţă funcţionale şi capacitatea de a fi un stat competitiv pe piaţa UE;

- criterul normativ, care prevede implementarea acquis-ului comunitar, adică ţara candidată trebuie să aibă capacitatea instituţională şi socială de a transpune toate normele UE în legislaţia naţională.

Ţara care îşi doreşte să adere la UE trebuie să fie stat suveran recunoscut de UE şi localizat geografic pe continentul european.

Însă, cu criteriile drept reper, statele trebuie să treacă printr-un proces mai mult sau mai puţin îndelungat.

Ucraina a fost prima dintre cele trei ţări să semneze cererea pentru a adera oficial la Uniunea Europeană, pe 28 februarie, la 4 zile de la invazia Rusiei.

Totodată, pe 3 martie, Republica Moldova şi Georgia au semnat la rândul lor cererile de aderare la Uniunea Europeană, profitând de impulsul dat de Ucraina în contextul războiului. Moldova şi Georgia au trecut prin acelaşi traseu precum Ucraina, până la un anumit punct.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a declarat: "Este o zi istorică pentru Republica Moldova. Pornim pe drumul spre Uniunea Europeană, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare şi mai multă ordine. Avem în faţă un drum complicat pe care suntem hotărâţi să-l parcurgem".

"Politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova şi Georgia au primit la rândul lor un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune serios pe treabă pentru pune în practică reformele, procedurile şi proiectele care sunt necesare pentru a face următorul pas. Îi felicit şi îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes", a declarat, ieri, preşedintele României Klaus Iohannis.

Liderii europeni afirmă că decizia de ieri este una "istorică" şi o "victorie mare pentru Ucraina", precum şi "o zi bună pentru Europa". Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a afirmat că acest moment "marchează un pas crucial pe calea către Uniunea Europeană", în timp ce Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a spus că "nu există semn mai bun de speranţă pentru cetăţenii Ucrainei, Moldovei şi Georgiei".

Liderii UE vor mai discuta şi despre căi prin care să fie accelerat exportul de grâne din Ucraina, în contextul blocadei ruseşti. Totodată, se va discuta o propunere franceză de creare unei aşa-numite "Comunităţi Politice Europene" pentru a permite ţărilor europene care nu sunt state membre UE să îşi întărească relaţiile cu blocul comunitar.

Anterior deciziei din Consiliu, Parlamentul UE a votat o rezoluţie prin care cere acordarea "fără întârziere" a statutului de ţară candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova. Rezoluţia a fost adoptată cu 529 voturi pentru, 45 împotrivă şi 14 abţineri. În rezoluţie se subliniază totuşi că nu există o "procedură accelerată" pentru aderarea la UE şi că aderarea rămâne un proces structurat şi bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE şi depinde de punerea în aplicare efectivă a reformelor.

Totodată, Parlamentul European arată că cele trei state "au nevoie de cât mai mult sprijin pozitiv, eficace, ferm şi reciproc din partea tuturor instituţiilor UE şi a statelor membre pe calea reformelor şi a transformării democratice în vederea aderării". Parlamentul invită autorităţile din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia "să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambiţiilor europene ale popoarelor lor", accelerând reformele pentru a îndeplini în mod eficient criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

Rezoluţia Parlamentului Europeană subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este "mai mult ca oricând o investiţie geostrategică" într-o UE stabilă, puternică şi unită. Eurodeputaţii mai cer ca procesul de extindere să fie "redinamizat" şi deblocat în ceea ce priveşte Balcanii de Vest.

În rezoluţia adoptată, parlamentarii europeni mai afirmă că îşi "reiterează angajamentul UE faţă de suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa politică a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în cadrul frontierelor lor recunoscute internaţional şi sprijină eforturile acestor ţări de a asigura aplicarea deplină a acestor principii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Ne doare in cot" spune un autor al Bursa. Are dreptare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb