Republicanii de la Cotroceni scot, din nou, monarhia la înaintare

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 13 iunie 2013

Prinţul Charles a fost la un moment dat pomenit, de apropiaţii preşedintelui Băsescu, ca o soluţie pentru revitalizarea monarhiei autohtone.

Prinţul Charles a fost la un moment dat pomenit, de apropiaţii preşedintelui Băsescu, ca o soluţie pentru revitalizarea monarhiei autohtone.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat public că cetăţenii ar trebui să poată, prin vot, să îşi expună punctul de vedere privind monarhia. Potrivit preşedintelui, monarhia are o susţinere de 15%-18% şi posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.

Este al treilea an, la rând, când această temă este repusă pe tapet, de fiecare dată problema fiind abandonată înainte de a se face ceva concret. Dacă în anii 90 abordările erau relativ sincere, acum este evident că partidele sau persoanele care vorbesc au un interes paralel cu tema. În anul 2011, când Guvernul Boc se afla pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte popularitatea, a apărut o discuţie despre revenirea la monarhie. Ulterior, declaraţiile lui Traian Băsescu vizavi de plecarea Regelui Mihai din ţară au produs un scandal enorm, după care tema a fost abandonată. Nu după foarte multe luni, numele prinţului Charles, care ne vizitează ţara destul de des, a fost rostit într-un scenariu de construcţie politică mai puţin obişnuită, cu o revenire la monarhie, dar monarhul să fie importat din Marea Britanie. Toamna trecută, cu ocazia aniversării Regelui, liberalii au avut mai multe luări de poziţie favorabile acestei forme de conducere, preşedintele PNL, Crin Antonescu, fiind foarte sigur pe poziţie: "Eu personal continui să cred că o monarhie constituţională este categoric forma cea mai convenabilă de guvernământ pentru o ţară ca România şi nu mai aduc acum argumentele, pot să o fac pe larg, cred că se şi cunosc... Nu ştiu dacă va fi posibil acest lucru, dar în ceea ce priveşte convingerea mea, să nu aveţi nicio ezitare"". O analiză sumară a acestor declaraţii ne-ar putea face să credem că majoritatea liderilor politici autohtoni au un punct comun: monarhia. O analiză a faptelor indică însă altceva.

Acum, preşedintele a revenit la problema monarhiei, sugerând şefului PNŢCD, Aurelian Pavelescu, să fie mai vocal pe această temă: "Nu ştiu dacă e suficient de eficientă. Spre exemplu, eu dacă aş fi fost în locul domnului preşedinte Pavelescu, luam steagul monarhiei în mână. Dacă eram în locul lui Pavelescu, preşedinte al PNŢCD. Pentru că PNŢCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiştii nu mai sunt 3% câţi erau în vremea răposatului Coposu. Monarhiştii eu cred că sunt 15%-18% în momentul de faţă şi vă pot spune că am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit în legislaţie". Aflat în direct la TV, preşedintele a admis că ar fi dorit să introducă o întrebare la referendum legată de revenirea monarhiei, dar acest lucru nu a fost posibil pentru că articolul 148 din Constituţie şi articolul 3 din Legea referendumului interzic întrebări legate de schimbarea regimului constituţional: "Dar ca om politic eu am o curiozitate. Şi va trebui să găsim formula să ştim şi altfel decât prin sondaje. Cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de faţă? Deci o repet, sunt republican, părerile mi le cam ştiţi des­pre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condiţiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, şi nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică. Şi aici mai e de pus o întrebare, care nu a fost pusă cetăţenilor români. Ce fel de republică vor? Vor republică parlamentară, vor republică semiprezidenţială, vor republică prezidenţială? Noi ne-am trezit după monarhie cu comunismul şi pe urmă a venit FSN-ul şi a mai făcut un regim. Eu cred că va trebui să găsim formule, nu în mandatul meu, în alte mandate, spunându-vă că eu sunt un republican convins, nu cred în cei lăsaţi de Domnul să conducă naţiuni, ci ei trebuie schimbaţi (...) Un referendum legat de monarhie nu poate fi lansat în condiţiile constituţionale actuale ".

Practic, cu abilitate, întreaga problemă a consultării poporului pe tema monarhiei a fost aruncată în "spinarea" Comisiei pentru reviziurea Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, monarhist convins conform unor declaraţii recente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb