Resemnarea lui Bernanke

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 septembrie 2013

Resemnarea lui Bernanke
CĂLIN RECHEA

Nu ştiu cum îşi imaginează Ben Bernanke modul în care "moştenirea" sa va fi prezentată de istoricii viitorului. Profesorul de la Princeton a venit la conducerea Federal Reserve înconjurat de aura expertului în Marea Depresiune din anii "30. El a promis că banca centrală a Statelor Unite nu va mai face greşelile predecesorilor din acele vremuri.

Poate că acesta este motivul pentru care preşedintele Fed-ului a surprins piaţa prin anunţul de continuare a programului de tipărire în toată splendoarea sa de 85 de miliarde de dolari.

Pentru Ambrose Evans- Pritchard de la Telegraph, decizia lui Bernanke a reprezentat "evitarea marii erori din 1937, când Fed-ul a restricţionat prematur politica monetară". Din păcate, Evans-Pritchard uită că preşedintele Federal Reserve a făcut o greşeală mult mai mare: menţinerea condiţiilor monetare ultrarelaxate, pentru "acoperirea" responsabilităţii băncii centrale a Statelor Unite în alimentarea bulei speculative existente înainte de declanşarea crizei globale.

Oare chiar a învăţat ceva Bernanke din lecţiile Marii Depresiuni? Se pare că nu, iar aceasta va fi adevărata sa moştenire, pe lângă dezastrul economic pe care îl lasă în urmă.

Bill Fleckenstein, preşedintele fondului de investiţii Fleckenstein Capital, a declarat pentru King World News că situaţia economică şi financiară din 2013 nu îi permite Fed-ului nici măcar să reducă programul de stimulare, chiar dacă banca centrală a SUA vorbea, încă din 2009, de "strategii de ieşire" din program. "Fed-ul este prins complet în capcană", după cum a mai declarat Fleckenstein, care se aşteaptă la "pierderea controlului băncii centrale asupra pieţei obligaţiunilor guvernamentale".

Un articol Bloomberg a remarcat faptul că "Ben Bernanke şi-a consolidat poziţia de cel mai activist şef al Fed-ului prin inacţiunea sa de la ultima şedinţă de politică monetară", iar prin aceasta a "mai cumpărat ceva timp pentru pieţele emergente din Brazilia până în India".

Majoritatea criticilor constată doar că Bernanke nu a făcut decât să amâne momentul adevărului.

Dar decizia lui Bernanke este departe de a putea fi considerată o dovadă a "activismului" acestuia. Ea este, mai degrabă, o resemnare în faţa uraganului economic care şi-a intensificat asaltul asupra "cetăţii cu ziduri de hârtie", construite pentru "protejarea" economiei americane.

În comunicatul de presă al Federal Reserve se arată că "FOMC (n.a. Comitetul de Politică Monetară) a decis să aştepte mai multe dovezi privind sustenabilitatea progresului înainte de ajustarea ritmului achiziţiilor".

Progres? Oare cum măsoară Federal Reserve progresul economic? În cei cinci ani care au trecut de la falimentul Lehman Brothers, bilanţul Fed-ului a crescut de 3,6 ori, până la 3,66 trilioane de dolari, în timp ce numărul angajaţilor din economie a scăzut cu 0,2%

Este adevărat că rata şomajului a scăzut până la 7,3% în august 2013, de la 10% în octombrie 2009, dar "performanţa" a fost posibilă doar în condiţiile în care numărul persoanelor care nu fac parte din forţa de muncă a crescut cu peste 10 milioane, pe fondul unei creşteri cu 11,2 milioane a populaţiei totale şi cu 1,2 milioane a numărului persoanelor din cadrul forţei de muncă.

Menţinerea tendinţei de scădere a veniturilor reale a determinat o creştere explozivă a celor care au cerut ajutoare alimentare, ultimele date de la Departamentul Agriculturii arătând că numărul lor a depăşit pragul de 46 de milioane în 2013, după o creştere cu aproape 20 de milioane în ultimii cinci ani. S-a ajuns astfel la situaţia în care peste 20% din gospodăriile americane depind de ajutoare alimentare guvernamentale pentru supravieţuire.

Deci se poate spune că divergenţa dintre "performanţa" tipăririi însemnelor monetare şi cea a economiei reale nu a fost niciodată mai mare.

Atunci de ce continuă Fed-ul tipărirea? Din două motive: acoperirea falimentului de la nivelul finanţelor publice şi susţinerea sistemului bancar. Iar aceste motive garantează "canalizarea" activelor reale, atâtea câte au mai rămas ele, către primii beneficiari ai "banilor" apăruţi din neant.

Cu o zi înainte de anunţarea deciziei de menţinere neschimbată a programului de relaxare cantitativă, Secretarul Trezoreriei SUA declara, în faţa Clubului Economic din Washington, că "ne bazăm pe cumpărarea obligaţiunilor noastre de către investitorii din întreaga lume".

"În fiecare joi refinanţăm obligaţiuni guvernamentale de circa 100 de miliarde de dolari. Dacă investitorii decid să ceară rambursarea în locul refinanţării, ne putem trezi, pe neaşteptate, că toate disponibilităţile băneşti s-au evaporat", a continuat Jack Lew.

Preşedintele Obama a preferat să ignore acest adevăr incomod, într-un discurs ţinut în faţa directorilor executivi ai celor mai puternice companii americane, declarând că "majorarea pragului datoriei publice nu conduce la creşterea acesteia". Oare ce ar mai fi de spus în faţa acestei "viziuni" asupra datoriei publice?

Prin menţinerea programului de relaxare cantitativă la valoarea lunară de 85 de miliarde Ben Bernanke a mai cumpărat, poate, ceva timp. Sau poate că doar resemnare şi nu a vrut să tulbure apele înainte de "pensionarea" sa.

Stanley Druckenmiller, fost partener al lui George Soros, a declarat, după decizia FOMC, că "Federal Reserve a ratat o ocazie uriaşă de a ne scoate din dependenţa de "narcotice", în condiţiile în care aşteptările de pe piaţă se îndreptau către temperarea programului de relaxare cantitativă. Asistăm în continuare la "cea mai mare redistribuire a averii, de la clasa de mijloc şi săraci către cei bogaţi, din istorie", a mai precizat Druckenmiller în cadrul unei emisiuni a postului CNBC.

Şi astfel Bernanke s-a asigurat că nimeni nu îi poate fura moştenirea, deoarece toată lumea va fi prea ocupată să mai salveze ceva dintre ruine.

"În fiecare joi refinanţăm obligaţiuni guvernamentale de circa 100 de miliarde de dolari. Dacă investitorii decid să ceară rambursarea în locul refinanţării, ne putem trezi, pe neaşteptate, că toate disponibilităţile băneşti s-au evaporat." (JACK LEW, Secretarul Trezoreriei SUA)

Preţul aurului revine pe creştere

Banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a decis, în reuniunea din zilele de 17 şi 18 septembrie, să menţină programul de stimulente, contrar aşteptărilor analiştilor. Conducerea Fed a stabilit, astfel, că nu va modifica programul său de achiziţii de obligaţiuni, care în prezent se ridică la 85 de miliarde de dolari lunar, în condiţiile în care analiştii anticipau că instituţia va reduce această sumă cu 5-10 miliarde de dolari.

Amintim că programul de stimulente aplicat de Fed a urmărit diminuarea costurilor împrumuturilor. Comitetul de politică monetară din cadrul Fed a declarat miercuri, la încheierea reuniunii: "Vom aştepta mai multe dovezi de redresare susţinută a economiei înainte să reducem programul lunar de stimulente, în sumă de 85 miliarde dolari".

În situaţia dată, preţul aurului a revenit pe creştere, după ce, în ziua precedentă, coborâse sub pragul de 1.300 de dolari uncia. Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 4,3% la ora 10.13, la Comex New York, ajungând la 1.363,20 dolari uncia. De la începutul anului însă, cotaţia metalului galben a scăzut cu 18%, în condiţiile în care unii investitori şi-au pierdut încrederea în aur ca "plasament refugiu", dar şi în baza aşteptărilor privind reducerea programului de stimulente de către Fed.

Cotaţia argintului cu livrare în decembrie a urcat cu 7,2% ieri, la ora 10.13, la Comex, atingând 23,12 dolari/uncie.

În baza deciziei Fed, preţul futures al petrolului a urcat atât în a doua parte a zilei de 18 septembrie, cât şi ieri dimineaţa, dar ulterior acesta s-a înscris pe un curs descendent, ca urmare a anunţului privind o viitoare creştere a producţiei de profil a Libiei.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a scăzut cu 0,3% la ora 10.19, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 107,73 dolari/baril. Miercuri, preţul acestei materii prime urcase cu 2,5%, avansul fiind cel mai important de după 27 august.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în noiembrie a coborât cu 0,9%, la 109,59 dolari/baril. (V. RIBANA)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Afirmatia :asistăm în continuare la "cea mai mare redistribuire a averii, de la clasa de mijloc şi săraci către cei bogaţi, din istorie" este partial corecta pentru ca acest flux este continuu in capitalism, doar ca acum efectul este mai accentuat si deci mai vizibil.

    "Principii / etape economice" in SUA?

    1. "Cat tiparnita e-n floare, nici in dolar nu ma doare".  

    2. Dire Straits - "Money for nothin' and your chicks for free / 

    Now that ain't workin' that's the way you do it." 

    3. "Greed sucks." 

    Si cu voia dvs. (vorba domnului Iliescu la lovilutie), ultimele pe lista: 

    4. "Noi muncim, nu gandim" :) 

    5. "Nu ne vindem tara." :) Asta apropo de obligatiunile guvernamentale. 

    Culmea globalizarii ar fi ca SUA sa solicite incheierea unui acord cu FMI:))  

    Lasand gluma de-o parte, am o senzatie vaga si putin nelinistitoare ca Mr. Bernanke va scoate cu bagheta sa magica niste iepurasi din joben.

    Cat despre cum ii vor vedea "mostenirea" istoricii viitorului, poate va fi necesar sa-si raspunda intai la intrebarea: Ce sunt banii? Pentru ca din nimic au aparut si in neant or sa dispara, urmand sa fie inlocuiti de "sfanta" tehnologie. 

    1. pentru cei carora inca nu le-a venit la ureche in Europa suntem cea mai harnica natiune, avand cel mai ridicat orar lucrator, de asemenea procentual tara unde se face evaziune la TVA cel mai mult (8%). Cat despre domnul Bernanke nu prea avea cum sa ridice stacheta la dobanzi, caci ar fi insemnat o valorizare a monedei, exporturile ar fi scazut si uite asa datoria mai greu de platit. Pe de alta parte chinezii s-ar fi bucurat nespus, multe tranzactii internationale facandu-se , mai ales in domeniul resurselor naturale, in renminbi. Probabil odata ca intrarea noastra in spatiul Euro avizata pentru 2017, se va face si oficial renminbizarea :-) tranzactiilor. Desigur si Rusia va fi entuziasmata ca din acelasi an 2017 sa renegocieze unele contracte referitoare la exportul de gaze , amintind si unora dintre cei care nu prea vor sa faca investitii fara siguranta fiscala faptul ca Romania e un fel de Elvetia in ceea ce priveste stabilitatea politica comparativ cu tarile din zona unde emigreaza pasarile Deltei ...

    - E adevarat ca în anul 2020 va fi un razboi mare si sfîrsitul lumii?

    - Nu-i adevarat! În anul 2020 va fi o continua lupta pentru pace! Va exista o singura tara, Rusia, capitala va fi la Washington si va fi condusa de doi chinezi: ITIC SI SLOIM! 

    1. ha, ha. o previziune cel putin sumbra

      ... care in anul 2021 isi vor schimba sexul si isi vor pune vălul islamic :))

    Singurul motiv pt care nu se opreste QE este pt ca toata lumea e long bonduri si o vanzare masiva a lor ar duce la cresterea brusca a dobanzilor, cu toate ca daca ne uitam la scadera cotatiilor notelor de trezorerie din ultimul anvedem ca investitorii luasera deja in calcul o eventuala reducere a prigramului.

    Parerea mea este ca Bernanke greseste mult ! 

    1. Sunt fratele lui Ben Bernanke. Va rog sa nu va mai legati de frati-miu ca altminteri il pun pe presedintele Obama sa va cumpere toti leii si o sa ramaneti cu buzunarele goale... 'rați-ai ... de nenorociți!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb