Oraşul chinez Shanghai, centrul economic al ţării şi un centru comercial global, a relaxat restricţiile anti-Covid după o carantină totală care a durat două luni, informează news.ro.
La miezul nopţii, ora locală, restricţiile au fost relaxate, astfel încât majoritatea locuitorilor să poată circula liber în oraş. Cu toate acestea, cel puţin 650.000 de locuitori din cele aproximativ 25 de milioane vor rămâne închişi în locuinţe
Politica generală a Chinei de "zero Covid" rămâne în vigoare, iar persoanele infectate trebuie să se plaseze în carantină, iar unele pot avea nevoie de spitalizare. De asemenea, contactele apropiate riscă intrarea în carantină.
În schimb, au fost introduse noi reguli, locuitorii fiind nevoiţi să prezinte un certificat verde de sănătate pe telefon pentru a putea părăsi spaţiile rezidenţiale şi pentru a intra în majoritatea locurilor.
Cei care doresc să folosească transportul în comun sau să intre în bănci sau mall-uri trebuie să aibă un certificat de test PCR negativ valabil în ultimele 72 de ore. De asemenea, restricţiile privind ieşirea din Shanghai rămân valabile. Oricine călătoreşte într-un alt oraş trebuie să respecte o carantină între 7 şi 14 zile la întoarcere.
Cinematografele, muzeele şi sălile de sport rămân închise. Majoritatea copiilor nu se vor întoarce la şcoala în regim fizic.
Cu toate acestea, oamenii s-au bucurat enorm odată cu relaxarea restricţiilor, la miezul nopţii, marţi. Grupuri de locuitori au cântat, dansat şi au ciocnit pahare de băutură.
"Am fost închişi prea multe zile. Trebuie să sărbătorim. Nu doar eu, ci toţi oamenii din Shanghai. Toate lucrurile rele au trecut, aşa că mâine va fi bine", a declarat un locuitor.
"Suntem liberi. Sunt atât de fericit, vreau să lucrez. Vreau să lucrez mâine", a spus altul.
Cu toate acestea, mass-media de stat chineză a minimizat ştirile referitoare la oamenii care sărbătoresc, deoarece autorităţile au fost reticente în a defini restricţiile drept "carantină".
În schimb, presa de stat a descris ziua de miercuri drept "un nou început" şi ziua "revenirii la viaţa, munca şi producţia obişnuite".