RESTRUCTURAREA PERSONALULUI DE LA TELEVIZIUNEA PUBLICĂ S-A ÎNCHEIAT Săftoiu a semnat concedierile celor care pleacă din TVR

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 5 martie 2013

Săftoiu a semnat concedierile celor care pleacă din TVR

TVR va plăti salarii compensatorii de 2,75 milioane de euro

Deciziile individuale de concediere pentru cei 627 de angajaţi ai Televiziunii Române au fost semnate de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director al instituţiei, finalizându-se, astfel, procesul de res­tructurare a personalului din TVR.

Potrivit unui comunicat de presă, preavizele de concediere pentru cei care au fost disponibilizaţi, în urma selecţiei de la finalul anului trecut, au fost emise la începutul lunii trecute.

Deciziile individuale de disponibilizare sunt însoţite de adeverinţe de venit, acestea urmând să fie depuse la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM), respectiv Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă ( AJOFM).

"Am încheiat o etapă importantă în procesul de redresare a TVR, demarat încă de la preluarea mandatului. Urmează însă o perioadă de provocări, în care ne dorim să recâştigăm atenţia publicului prin producţii de calitate. Am început deja să difuzăm ediţii premieră ale unor emisiuni consacrate, iar în curând vom lansa programe noi", a declarat Claudiu Săftoiu.

Conducerea instituţiei susţine că procesul de concediere colectivă a reprezentat una dintre măsurile  necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice.

"Obiectivul administraţiei Televiziunii Române în urma concedierii colective a fost reducerea fondului de salarii al SRTv cu până la 30 de procente", mai arată comunicatul.

Potrivit acestuia, instituţia îşi va respecta obligaţiile de angajator faţă de persoanele concediate, conform legii. Salariile compensatorii vor fi plătite eşalonat, cuantumul acestora fiind de aproximativ 2,75 milioane de euro.

Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Româ­nă a început în data de 5 noiembrie 2012. La selecţie au participat toţi salariaţii SRTv, notificaţi în acest sens, cu excepţia situaţiilor prevăzute de legislaţia incidentă în materia concedierii colective. Selecţia a presupuns trei etape - depunerea unui memoriu de activitate, rezolvarea unui test grilă şi susţinerea unui interviu - care, în punctajul final, au contat cu ponderi de 50, 20 şi, respectiv, 30%.

Modul în care a fost făcută selecţia celor care părăsesc TVR i-a nemulţumit pe unii dintre angajaţi.

În opinia lui Sorin Burtea, membru din partea salariaţilor în Consiliul de Administraţie al televiziunii, selecţia din TVR nu a fost corectă.

Domnia sa ne-a spus: "Probabil că au fost doar criterii de clan. Oameni care n-au făcut nimic în instituţie şi care ar fi trebuit daţi afară au obţinut note mai mari decât cei care muncesc de ani de zile în credinţă, angajaţi care n-au avut nicio emisiune de doi ani au medii mai mari decât unii ca mine, care realizează câte două emisiuni pe săptămână de 12 ani".

Potrivit lui Sorin Burtea, aproape jumătate din contestaţiile formulate de salariaţii Televiziunii Române, în urma selecţiei pentru concedierile colective, au fost rezolvate favorabils. Domnul Burtea ne-a declarat: "Au fost 345 de contestaţii rezolvate favorabil, din totalul de 702 contestaţii depuse, ceea ce pune un mare semn de întrebare atât asupra comisiilor de evaluare, cât şi asupra comisiilor de reevaluare. Nu există instituţie de evaluare care să aibă aşa procent de eroare. Celor 345 de angajaţi care au depus contestaţie li s-au mărit notele, existând situaţii în care unii salariaţi care, iniţial, trecuseră testul, vor pleca, pentru că au fost declasaţi după rezolvarea contestaţiilor".

Televiziunea Română trece printr-o situaţie financiară foarte dificilă, care presupune adoptarea "unor măsuri radicale pe toate planurile", potrivit comunicatului citat.

Acesta precizează: "Sub imperativul termenelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 617/2012 privind suspendarea executării silite a creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală faţă de SRTv şi în OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administraţie al TVR avea obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii".

Aşadar, Executivul a cerut Televiziunii Române să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând conturile TVR, care fuseseră blocate integral, timp de circa o lună, în prima parte a anului trecut, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora instituţia statului român, în luna mai.

Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a adoptat un Program de redresare economică a instituţiei, în baza căruia, la data de 1 septembrie 2012, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la eşalonarea datoriilor SRTv pe o perioadă de şapte ani.

Totodată, au fost desfiinţate unele dintre programele TVR, respectiv TVR Info şi TVR Cultural, TVR 3 difuzând fără cheltuieli de funcţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb