RESTRUCTURAREA RESTRUCTURĂRII ASF ar putea rămâne în nouă membri

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2013

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.93/2012 privind organizarea şi funţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În nota de fundamentare, ministerul arată că, "luând în considerare recomandările Fondului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Europene care vizează dimensionarea Consiliului ASF, se propune reducerea numărului de membri". ASF urmează să fie condusă de un Consiliu format din 9 membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, care sunt membri executivi. Ceilalţi patru membri sunt membri neexecutivi.

Senatorii n-au mai dezbătut, ieri, la Comisiile de specialitate, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Ieri după-amiază, prin Parlament se zvonea că Guvernul ar urma să promoveze, în curând, o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care va reduce Consiliul ASF la şapte membrii, toţi executivi.

Guvernul are în plan reducerea membrilor conducerii ASF încă din vară. Deşi abia ieşise din faşă în aprilie, ASF a rămas, în iunie, cu numai 11 din cei 17 membri iniţiali, după ce FMI a cerut Guvernului modificarea legislaţiei Autorităţii şi selectarea conducătorilor pe criterii profesionale, precum şi definirea mai bună a conflictului de interese. Astfel, şase din cei doisprezece membri neexecutivi ai ASF au părăsit instituţia, în timp ce echipa de executivi a fost păstrată. Şe pare că FMI nu a fost mulţumit cu schimbarea, de vreme ce subiectul ASF a fost repus pe tapet.

În proiectul postat ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor, se arată că "membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească şi condiţia de a avea o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor".

De asemenea, tot pentru respectarea angajamentelor cu Fondul Monetar Internaţional, ministerul propune introducerea în actul normativ a unor prevederi concrete în ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese. Astfel, membrii Consiliului nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Biroului Permanent al Parlamentului.

La modificarea din iunie, Guvernul a impus pentru membrii ASF o experienţă profesională obligatorie, de minim zece ani. Vechimea fusese iniţial cerută de către preşedintele Traian Băsescu pentru executivi, dar a fost respinsă de Senat.

În mediile de specialitate, se vorbeşte că mai mulţi membri ASF nu îndeplinesc condiţiile necesare şi că parlamentarii au făcut unele echivalări doar de ochii lumii, ca să le iasă "socoteala".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb